Контраразузнавателната служба на Дания предупреди за нарастване на шпионажа на

...
Контраразузнавателната служба на Дания предупреди за нарастване на шпионажа на
Коментари Харесай

Дания се оплаква от засилен шпионаж от Русия, Китай и Иран

Контраразузнавателната работа на Дания предизвести за повишаване на шпионажа на задгранични страни на нейна територия, месец откакто началникът на военното разузнаване беше задържан и упрекнат в приключване на поверителни документи, осведоми " Франс прес ".

Заплахите към скандинавската страна идват основно от Русия, Китай и Иран, уточни датската работа за сигурност и разузнаване PET в нов отчет.

" Редица задгранични страни интензивно правят разследващи действия против Дания и опасността от шпионаж се е нараснала през последните години ", се отбелязва в изказване на PET, съпътстващо отчета.

" Дейностите включват шпионаж, интервенции за въздействие, тормоз, опити за незаконно набиране на артикули, технологии и познания и, в изключителни случаи, откровени опити за ликвидиране ", прибавят от спецслужбата.

Заплахата от активността на задгранично държавно разузнаване " е от голяма важност и за Фарьорските острови и Гренландия ", сподели PET, а точно заради възходящата интернационална конкуренция за достъп до Арктика.

Ръководителят на контраразузнаването на PET Андерс Хенриксен сподели пред вестник Politiken, че Китай, по-специално, " поставя огромни старания, с цел да получи достъп до авангардни технологии и познания ".

Университетският продан е изключително уязвим, сподели той.

" Някои типове проучвания, даже когато са на доста ранен стадий, могат да се употребяват за военни цели и да основават проблеми ", сподели Хенриксен.

През лятото на 2021 година Politiken разкри, че минимум 30 откриватели в Дания са били наети посредством китайска стратегия, наречена " 1000 гения ".

Новият отчет идва в сложен миг за датските разследващи служби.

Според следствие, оповестено предходната година от публичния оператор DR, Съединените щати са употребявали датски подводни кабели най-малко до 2014 година, с цел да подслушват диалози сред висши фигури в Германия, Франция, Швеция и Норвегия, в това число тогавашния немски канцлер Ангела Меркел.

Тогава шефът на военното разузнаване на PET Ларс Финдсен беше задържан през декември 2021 година, упрекнат в приключване на " високо поверителна " информация в медиите. Той остава в ареста.

Финдсен и двама други висши чиновници на военното разузнаване към този момент бяха отстранени от служба през 2020 година на фона на съмнения, че службата му прави нелегално наблюдаване.

Одит откри, че военното разузнаване " скри основна и значима информация " и е предоставило " подправена информация на управляващите ", когато е запитана за интервенциите по наблюдаване сред 2014 и 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР