След продължил около час разговор между преговорния екип на ГЕРБ,

...
След продължил около час разговор между преговорния екип на ГЕРБ,
Коментари Харесай

ИТН не отрекоха, че може да подкрепят кабинет на „споделената отговорност“ с премиер от ГЕРБ

След траял към час диалог сред преговорния екип на ГЕРБ, формиран от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова и Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова от Има Такъв Народ бе дадена поръчка, въпреки и не в конкретика, че държавно управление, образувано към ГЕРБ и подкрепено от Има Такъв Народ, може да бъде основано. 

„ Въобще не сме говорили за министри. Между хрумвания и реализация има голям път. Ние казахме, че би трябвало да е експертен кабинет и точка. Ако въобще се стигне до там “, отговори на въпрос на „ Труд news ” вторият човек в Има Такъв Народ Тошко Йорданов. Той даде къс брифинг в коридорите на Народното събрание измежду извършения разговор. 

А дали за партията на Трифонов е „ алена линия “ министър председателят и основни министри да са от ГЕРБ, каквото изискване сложи Борисов преди дни? „ Нямам отговор на никакъв въпрос, тъй като не сме говорили за тези неща. Разговорът беше простоват – те изложиха хрумвания и цели, ние ги изслушахме, казахме някои наши неща. Но това е първи прелиминарен диалог, не говорихме за държавно управление сега “, добави на запитване на " Труд news ". 

„ Разговорът не беше общ, от рода на - „ хората би трябвало да живеят добре и да създадем правосъдната промяна “, беше в конкретика. Но това е първи диалог, нямам съответна информация, която да може да напишете и да вършиме заключения. И ви апелирам да не вършиме генерални заключения. Явихме се на среща, както щяхме да се явим и която и друга партия да ни бе поканила “, колеблив бе Тошко Йорданов. 

В градивен дух. Така заключи атмосферата на срещата сред двете партии Деница Сачева от ГЕРБ. „ Разговаряхме по съответните политики, които предлагаме в нашата управническа стратегия, надлежно чухме и какво мислят сътрудниците по тях. Обсъдихме политики, свързани с енергетика, пазар на труда, правосъдната промяна, тематики, които съставляват интерес и от сътрудниците от Има Такъв Народ. Оставихме вратата отворена, с цел да продължим нашите диалози съответно за политики “. 

Разговори за за имена не са водени, а от ГЕРБ остават на твърдата позиция, че България има потребност от постоянен кабинет и ще работят за подобен. В сряда сутринта парламентарната група на ГЕРБ-СДС пък ще разгласи кой ще е претендентът им за ръководител на Народното събрание. 

„ Ще забележим по какъв начин ще протече утрешния ден, с цел да забележим какви следващи дейности ще предприемем. На този стадий няма такава вест (че ще има кабинет ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ – бел.ред.) Единствената вест е, че ГЕРБ желае да има държавно управление на споделената отговорност. Нито сътрудниците от Има Такъв Народ, нито сътрудниците от Движение за права и свободи са изразили безапелационна и ясна позиция, че поддържат такова държавно управление “, отсече Деница Сачева. 

Намерено е покритие по избрани политики сред Има Такъв Народ и ГЕРБ, имало е и дадени разлики, само че на този стадий безапелационни отговори не са били дадени, посочи на въпрос на „ Труд news ” още тя. 

ГЕРБ не слагат крайни периоди и ултиматуми, само че считат, че колкото по-бързо се стигне до съгласие, толкоз по-добре. 

Сачева нито отхвърли, нито удостовери това дали ГЕРБ биха дали министерски постове на партиите, подкрепящи възможен предстоящ кабинет. „ Нека първо се споразумеем какви ще бъдат политиките, по-късно ще приказваме за персони. “

Последната планувана по график среща сред ГЕРБ и „ Величие “ не се състоя, защото Николай Марков, водач на новата партия, изискал персонална среща с Бойко Борисов, каквато му бе отказана.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР