Контейнерният кораб Джоузеф Шулте напусна Одеса на фона на страховете от нападение на Русия в Черно море

...
Търговски кораб напусна украинското пристанище Одеса, въпреки опасенията, че Русия
Коментари Харесай

Търговски кораб напусна украинското пристанище Одеса, въпреки опасенията, че Русия може да се насочи към кораби в Черно море.

Корабът Joseph Schulte, плаващ под флага на Хонконг, беше блокиран в пристанището, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Киев обяви "хуманитарни коридор" в Черно море след пропадане на сделка миналия месец, която му позволяваше да изнася зърно.

Но Москва не каза дали ще уважи коридора.

Корабът напусна, когато Киев каза, че руските въздушни удари са повредили складовете за зърно в Рени, речно пристанище на река Дунав, на около 260 км (160 мили) югозападно на Одеса.

Украински официални лица пуснаха снимки, показващи разрушени складови съоръжения и купчини разпръснато зърно и слънчоглед в Рени, на границата на Украйна с Молдова и Румъния.

Източник от индустрията каза на Ройтерс, че пристанището продължава да работи.

Русия не е коментирала последната атака.

Миналия месец Русия се оттегли от сделка, гарантираща безопасно преминаване за износ през Черно море, и каза, че всеки кораб, който се насочва към украинските пристанища, може да се счита за военна цел.

По-рано тази седмица той изстреля предупредителни изстрели на кораб, пътуващ към Украйна.

Украйна е основен износител на зърно и маслодайни семена и блокадата допринесе за повишаване на цените на храните в световен мащаб.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР