Консумирането на риба подобрява интелекта и съня, установиха учени от

...
Консумирането на риба подобрява интелекта и съня, установиха учени от
Коментари Харесай

Яжте риба за повече акъл и здрав сън

Консумирането на риба усъвършенства интелекта и съня, откриха учени от Пенсилванския университет. Изследването им бе оповестено в портала Eurekalert.

Предишни проучвания посочваха въздействието на съдържащите се в рибата мастни киселини омега-3 върху умствената активност. Но не бе задоволително изучена връзката сред равнището на интелекта (IQ) и подобряването на съня, настояват създателите.

Изследването бе извършена измежду 542 деца в Китай на възраст от 9 до 11 години. 54% бяха момчета и 46% девойки. Те отговаряха на въпроси какъв брой честа са яли риба, след което бяха подложени на тест за нивото на разсъдък. В същото време техните родители преценяваха качеството на съня на децата си, отговаряйки на съответните въпроси на учените.

Резултатите демонстрираха, че децата, които са яли риба минимум един път седмично, са имали по-малко на брой нарушавания на съня. Освен това при теста за просветеност те приблизително са набрали 4,5 пункта повече от връстниците ми, които употребяват риба рядко или въобще не я ядат.

На децата би трябвало да се дава по-често риба, считат учените. Детето може да я приема даже от 2-годишна възраст. „ Децата добре усещат миризмата. Ако не са привикнали с нея, може да заобикалят да ядат риба “, разясни Дженифър Пинто-Мартин, която е взела участие в проучването. /РИА-Новости
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР