Консумацията на шоколад често може да бъде вредна за здравето

...
Консумацията на шоколад често може да бъде вредна за здравето
Коментари Харесай

Шоколадът може да бъде много полезен, но има условие как да го приемаме

Консумацията на шоколад постоянно може да бъде нездравословна за здравето ни, само че в умерени количествата, най-много тъмният шоколад, обезпечава доста субстанции, които могат да са потребни за сърцето и мозъка. 

Макар и наличието на захар в шоколада да е зловредно в огромни количества, какаото, което го построява доставя ред полезни антиоксиданти. Това са разнообразни типове флавоноиди, които работят срещу оксидативния стрес в клетките и забавят стареенето. 

Катефинът в шоколада работи за предотвратяването и облекчение на възпаленията, както и оказва помощ при съществени мозъчни положения като невродегенеративни болести. Този флаваноид, както и други, усъвършенстват мозъчната функционалност и способстват за по-добра памет и по-бързи реакции.

Антиоксидантът епикатехин има доста удобни резултати за човешкия организъм. Той усъвършенства сърдечното здраве и понижава риска от инсулт, сърдечна непълнота и рак.

Процианидините са флавоноиди с антибактериални свойства и се оферират настрана като хранителни добавки. Те имат и приложения за здравето на устната празнина, като са употребявани при рак, перидонтит и други болести.

Комбинацията от потребни субстанции в какаото има удобен резултат върху сърцето – научни проучвания откриват, че те усъвършенстват придвижването на кръвта през артериите и управляват кръвното налягане. Най-богато на антиоксиданти е какаото на прахуляк, след това черният шоколад. Млечният шоколад се подрежда на последно място по състав на какао, тъй като то е изместено от изкуствени заместители. Други храни, които съдържат сходни субстанции са виното и чая.

Какаото е богато и на потребни мазнини – в него има мононенаситени мазнини, както и стеаринова киселина, която има потребни резултати за сърдечното здраве. 

Макар и какаото да има прерогативи за здравето, с яденето на шоколадови произведения не би трябвало да се прекалява. Честото ястие на шоколад елементарно може да докара до повишаване на килограмите.

Антиоксидантите в шоколада са потребни за здравето, само че някои субстанции в какаото могат да са нездравословни. В какаото има хистамини, тирамини и фенилаланини, които предизвикат мигрена според проучвания.

Умереният банкет на шоколад може елементарно да премине в несъразмерна консумация поради съдържаща се захарта в него. Хапването на шоколад един път на седмица се смята за сдържан банкет, при който не се следят рисковите му резултати, само че се виждат изгодите за сърдечно-съдовото здраве, написа puls.bg. За най-благоприятен ефект се предлага потреблението на шоколад с допустимо най-високо наличие на какао. Черният шоколад е потребен и при стрес. Заедно със сладоледа шоколадът е издирван за утешение, и научни проучвания заключават, че потреблението му води до понижени равнища на стресовия хормон кортизол.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР