Консултацията с правителството предвижда посланик Коцев да даде своя доклад,

...
Консултацията с правителството предвижда посланик Коцев да даде своя доклад,
Коментари Харесай

Георг Георгиев: Според Конституцията, външната политика се формира и води изключително от правителството

Консултацията с държавното управление планува дипломат Коцев да даде своя отчет, своят доклад, своята визия за това каква е обстановката в Русия по какъв начин се вижда обстановката през тази призма. Разбира се, държавното управление, министър-председателят, в случай че реши да даде своите инструкции, своите насоки и, съгласно това, да бъдат конкретизирани и ходовете на българската страна

Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев във връзка решението българският дипломат в Москва да бъде извикан за консултация. По конституция, Министерският съвет реализира външната политика. Като началник на Министерски съвет, министър-председателят има цялостното право да предприеме такива дейности, изясни дипломатът:

„ Не виждам каквото и да е появяване на признаци на отвращение от страна на държавното управление да съгласува своите позиции или да бъде в унисон с всички останали институции. Напротив, постоянно държавно управление се отнасяло с извънредно почитание и към президентската институция, и към Народното събрание като най-върховния орган в страната и постоянно сме били в синхрон във връзка с това, което би следвало да бъде изразявано само че като отзиви, мнения и водене на политиката. Но, би трябвало постоянно да взимаме поради кой е източникът на тази политика и на тези решения. Оттук към този момент можем да си отговорим и на въпроса кой с кого би трябвало да се преценява. Отново цитирайки Конституцията, в случай че кажем че външната политика се образува и води извънредно от държавното управление, то това може да си визиите, че надлежно президентската институция е по-скоро тази, която би следвало да се съобрази  с мненията и мненията на Министерския съвет, в сравнение с противоположното. Това го споделям строго в реда на българското законодателство. Оттам нататък към този момент всеки по какъв начин пояснява за себе си и къде намира себе си в процеса, е един напълно обособен въпрос, за който аз не бих могъл да се наемам с разбора му “.

България води прецизна и целесъобразна външна политика, безапелационен е Георгиев, който прикани сензитивната тематика да не се „ трансформира в сцена на конфликти вътре в страната “:

„ България е част от решенията, които се взеха на равнище Европейски съвет, на равнище Съвет на министрите на външните работи, на равнище НАТО, тъй че ние по никакъв метод не сме се отделили от едното мнение на нашите сътрудници от организациите – Европейски Съюз и НАТО. България беше солидарна с всички свои сътрудници.

Мисля, че по-добре за това по какъв метод е посочила взаимност България не би могла да приказва никоя друга страна, с изключение на Англия. Ако деликатно слушаме изявлението на нейно превъзходителство Ема Хопкинс от тази заран, ще забележим, че Обединеното кралство доста добре разчита сигнала на взаимност, който България дава. Така че не трябва да има никакви паники и тези спекулации, които в това число и през вчерашния ден вървяха - че България се разграничава от НАТО, по някакъв метод уязвява своите позиции в интернационалните организации - явно не са правилни. Очевидно, нашата страна, все още, реагира извънредно съответно “.

Българското държавно управление съумява " уравновесено и с сдържан метод да има своя взор и своята позиция в сензитивната обстановка ", безапелационен е Георгиев. Според него, всичко, което е можело да се каже за срещата във Варна към този момент е било направено.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР