Консултативният съвет по национална сигурност при президента, който продължи повече

...
Консултативният съвет по национална сигурност при президента, който продължи повече
Коментари Харесай

Консултативният съвет по национална сигурност приключи


Консултативният съвет по национална сигурност при президента, който продължи повече от два часа завърши. Основна тематика бяха нужните законодателни ограничения за противопоставяне на корупцията.
"Не се взе никакво решение, тъй като кворума се провали, тъй като Цветан Цветанов и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ напуснаха по-рано ". Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след КСНС при президента.
"Аз оценавям днешното държание като протест, не може толкоз хора от ръководещите да не участват през днешния ден. Когато реши да ни извика още веднъж ние още веднъж ще дойдем и ще представим още веднъж своя план ", добави соцлидерката.
Нинова съобщи, че има законодателна прецедура, която ще реши по кое време двата Законопроекта да влязат в пленарна зала.
"Нямаше ги основни министри, госпожа Захариева, министър председателят закъсня. Дебат не се реализира. Представихме плановете си и когато се стигна до разискване, форумът се разпадна ".
Нинова съобщи, че Борисов не е дал причини за какво си е тръгнал по-рано. Това, че не се състоя спор значи, че държавното управление няма потенциал да се оправи с антикорупционното законодателство. Приемам отсъствието на толкоз хора от ръководещото болшинство като протест, макар че те дадоха разнообразни извинения.
Нинова акцентира, че президентът самичък би трябвало да реши по какъв начин да продължи със съвещанията на КСНС и дали този формат е привършен.
"Така не се прави политика. Или всички ще осъзнаем, че би трябвало битка с корупцията, или реплика ", добави тя.
Премиерът Бойко Борисов закъсня с час поради срещата си със притежателя на "Емко " Емилиян Гебрев и с протестиращите, като по-късно се причисли към сътрудниците си.
Първо на срещата при президента дойда ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, министърът на правораздаването Цецка Цачева, министърът на финансите Владислав Горанов, ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, основният прокурор Сотир Цацаров и водачът на "Воля " Веселин Марешки, а от страна на Патриотите на КСНС участва Явор Нотев.
Миналата сряда държавното управление одобри законопроект по тематиката, който беше импортиран в Парламента. Българска социалистическа партия също има собствен план. Основната разлика сред двата е кой да назначава шефа на новия антикорупционен орган.
От ГЕРБ оферират индивидът, който оглави ще новата конструкция, да се показва от Народното събрание. Опозицията пък счита, че специфичната организация „ Антикорупция “ би трябвало да се ръководи от шеф, посочен от президента.
Друга разлика на двата плана е във функционалностите, които ще има новият антикорупционен орган - за Българска социалистическа партия той би трябвало да е проверяващ. Според ГЕРБ - да постанова единствено административни наказания.
Президентът Румен Радев ще даде изказване в 13:45 ч. през днешния ден. /ПИК
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР