Консултативен център предоставя безплатна помощ на жени от уязвими групи

...
Консултативен център предоставя безплатна помощ на жени от уязвими групи
Коментари Харесай

Има увеличение на случаите на домашно насилие в Русенско

Консултативен център дава безвъзмездна помощ на дами от уязвими групи в област Русе, които са потърпевши при домашно принуждение

Има нарастване на случаите на този тип закононарушение поради пандемията, сподели пред Българска телеграфна агенция шефът на съдружие " Център Динамика " в РусеДеана Димова.

Консултативният център е основан по план " Партньорство с идея ", финансиран по стратегия " Правосъдие " на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година.

" Този план е огромно предизвикателство за нас. С него ще обхванем с изключение на директната помощ за потърпевшите, само че също информираността, както и предварителната защита. Ще влезем в учебните заведения, ще обучим публицисти и работещи в правосъдната система, в дирекция " Социално подкрепяне " и в институциите, които имат директно отношение по закона за отбрана от домашно принуждение ", изясни Димова.

Ще бъде направен и разбор на база извършени фокус групи във всички обитаеми места на региона, с цел да се види действителната картина по тематиката принуждение, учредено по сексуален симптом.

" С този план ще бъдем извънредно справедливи и сериозни за обстановката, която се случва. Не е възможно в три Народни събрания да не биват одобрявани измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение. Те касаят услугите за потърпевши от домашно принуждение, увеличение на времето за подаване на искова молба в Районния съд от един до три месеца от последния случай, по закона за издаване на заповед за отбрана от домашно принуждение, както и удължение на продължителността на заповедта. Няма и народен указател за броя на потърпевшите от домашно принуждение ", изясни Димова.

Тя сподели още, че в страните, където така наречен " Истанбулска спогодба " е призната, има извънредно доста ограничения и стратегии за потърпевши от домашно принуждение.

Има нарастване на случаите на домашно принуждение в Русенско поради пандемията

Димова сподели, че има нарастване на случаите на домашно принуждение в област Русе поради пандемията. Заповедите за отбрана се резервират, само че сигналите на тел. 112 също нарастват.

Общо 1055 сигнала за домашно принуждение са подадени на тел. 112 през 2020 година. В Районния съд в Русе са издадени 78 заповеди за отбрана от домашно принуждение.

Подадените сигнали през 2021 година са 1110, а издадените заповеди за отбрана от домашно принуждение са 70. За първите осем месеца на предходната година сигналите към тел. 112 са 966, а заповедите са 51, като до края на годината броят им е повишен на 82.

" Запазва се наклонността за броя на делата в използването на закона за отбрана от домашно принуждение, което е добра наклонност. През предходната година в България обаче има убити 23 дами при актове от домашно принуждение. По тази причина ние, неправителствените организации в България, обединени в Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола, се обединихме и предлагаме тези законови промени. Не е възможно в 21-и век да има убити дами при домашно принуждение и децата да бъдат сираци или да са очевидци на подобен тип принуждение ", съобщи Димова.

По думите ѝ като цяло хората в България са осведомени за домашното принуждение. " Благодарение на медиите и на всички, които работят по Закона за отбрана от домашно принуждение, информация има. Проблемът е главно при уязвимите групи от обществото. При тях народопсихологията е малко по-различна. Говоря съответно за ромската общественост, тъй като там и в интернационалните отчети България към момента се цитира като страна, в която деца раждат деца, в която има към момента ранни бракове и че насилието като феномен не се разпознава, а се размива в визиите за нормата на принуждение ", изясни Деана Димова.

По думите ѝ огромна част от хората се срамят от обстоятелството, че са потърпевши от домашно принуждение.

" Вместо да се срами причинителят, се срамят потърпевшите. Например, стара жена всеки ден ми се обажда и ми споделя, че е обект на домашно принуждение и се срами да пристигна в офиса да се забележим. Говорим с нея какво да направи, само че го приказваме по телефона. Това също е огромна крачка, тъй като тя има смелостта да се обади. Убедена съм, че през идната седмица ще пристигна на консултация ", сподели Димова.

Тя изясни, че Консултативният център в Русе дава стратегии и услуги за потърпевши от домашно принуждение, включващо и открита телефонна линия за съвещания.

" Предоставяме безвъзмездни съвещания от психолог, обществен служащ и от правист ", сподели Димова.

Кризисен център за потърпевши от домашно принуждение работи от години в Русе

В крайдунавския град има и Кризисен център за потърпевши от домашно принуждение, основано от съдружие " Център Динамика ". " От 2014 година това е държавно делегирана активност с потенциал осем места ", изясни Димова.

Тя заяви, че през 2020 година в Консултативния център на територията на община Русе са извършени 237 съвещания. Лицата, които са потърпевши от домашно принуждение, са били 57, като в Кризисния център са били настанени общо 19 майки с деца. Специалистите са провели през 2021 година 273 съвещания, а жертвите от домашно принуждение са 64. В Кризисния център в този интервал са били настанени 21 лица и деца. " През 2022 година имаме извършени 259 съвещания. Жертвите на домашно принуждение са 56, а 27 лица и деца са настанени в Кризисния център ", сподели Димова.

По думите ѝ пандемията е отключила огромна експанзия. " Тя застопори фамилиите у дома. Ако преди този момент е имало напрежение и детайли на рецесия в фамилията, като хората са ходили на работа и са се прибирали към този момент у дома, оставайки в домовете си по време на пандемията, беше ужасно за всички нас. В този интервал един ден не сме пропуснали да сме на работа в Консултативния център. Отделно, предоставях безвъзмездни съвещания на горещата телефонна линия, разкрита от община Русе. Тогава чувах хората, които в действителност имат потребност от помощ. Усеща се, когато някой зове за помощ, и когато има единствено детайли на домашно принуждение и се търсят разновидности за решение ", сподели Димова.

Според нея този план е извънредно своевременен. Сред сътрудниците са и Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Русе. " Полицаите ще бъдат с нас в така наречен " мобилни приемни " и при открит случай на домашно принуждение, в случай че има подобен, ще се реагира незабавно ", сподели Димова.

Консултативният център в област Русе е основан по плана през октомври предходната година, като до момента има 14 съветвани лица.

" В резултат на този работещ център към този момент имаме заповед за незабавна отбрана от домашно принуждение, издадена при започване на януари тази година, и настанена майка с деца в Кризисния център ", сподели Димова.

По думите ѝ има и мъже, потърпевши от домашно принуждение. Основно става дума за възрастни хора, които най-често са унизени от децата им, а също и от други техни близки.

В Русенско за година има единствено пет случая на нарушение на заповедта за отбрана от домашно принуждение

Комисар Димитър Вачков - шеф на отдел " Охранителна полиция " към регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Русе, изясни, че на всички сигнали за домашно принуждение полицията е реагирала незабавно и взето отношение.

" Статистиката, предоставена от тел. 112, не е напълно точна, тъй като при инспекция се оказва, че не всеки път сигнал, признат като домашно принуждение, се оказва подобен. В някои случаи има пресилване, както и подправени сигнали ", изясни Вачков. Той разяснява, че заповедите за отбрана от домашно принуждение дават резултат.

" През предходната година имаме единствено пет случая, в които сме образували досъдебно произвеждане против лица, които са нарушили заповедта. Основно това са хора, подвластни от алкохол и опиати, при които издаването на тази заповед няма по какъв начин да им окаже въздействие ", изясни комисар Вачков.

Милан Николов - специалист по ромските въпроси в област Русе, изясни, че при диалози с представители на общността са дават упътвания. По думите му в град Русе не са толкоз чести сигналите за домашно принуждение. Повечето случаи били в дребните обитаеми места в района.

" С пердах нещата не се оправят, а с приказки. Идеята е да има сдобряване, тъй като насилието не води до на никое място. То тормози цялото семейство по този метод. Има и деца, които раждат деца, само че това не се следи единствено при ромите ", сподели Николов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР