Конституцията е като Закона за движение по пътищата. Така е

...
Конституцията е като Закона за движение по пътищата. Така е
Коментари Харесай

Тошко Йорданов към Мира Иванова: Кризата, колежке, настъпва, когато нещо не върви

" Конституцията е като Закона за придвижване по пътищата. Така е написана, че е разбираема за всички. Не е належащо някой да има огромно, надълбоко юридическо обучение. Всичко е простичко и разбираемо написано ". Това сподели в предаването " Здравей, България " Тошко Йорданов от " ИТН " (ИТН).

С тези думи той се опита да аргументира оповестения от партията му предприемчив комитет, който стартира да събира подписи за провеждането на референдум по въпроса дали България да стане президентска република. Въпросът визира директно Конституцията на страната и по-скоро би трябвало да бъде решен на Велико Народно заседание, въпреки че от 2020 година насам няма възбрана за допитването до народа по въпроси, засягащи устройството на страната. Дотогава такова ограничаване имаше.

Йорданов, сценарист по специалност и историк по обучение, разяснява и разбора на юриста Екатерина Михайлова, която преди него в ефира на Nova изрази противоречие с референдума на Слави Трифонов.

" Съжалявам, че един правист приказва неща, които не са правилни ", сподели сценаристът в 7/8 TV.

Според Йорданов, както всеки може да кара кола, по този начин е и с Конституцията. От изявлението му обаче не се разбра дали и всеки, който кара кола, може да трансформира Закона за придвижване по пътищата или това важи единствено за главния закон на страната.

Автомобилните препратки не се изчерпаха до тук, като Йорданов се опита да изясни казуса на българската политическа система със следното съпоставяне: " Ако моторът на колата ви е бензинов, а сипвате дизел, тя няма да върви. А ние сипваме дизел в бензинов мотор е то е очевидно ".

Той се дразнел от групата " интелектуални аристократи " в страната, а " останалите хора са селяни, които нямат право да взимат решения ", иронизира Йорданов.

" Проблемът е, че доста хора, се държат към всички нас - останалите, все едно сме туземци, които не могат и не трябват да взимат решения. И някаква политическа аристокрация взема решение какво е положително и неприятно ", счита зам.-председателят на Има Такъв Народ.

На въпрос дали президентът по този начин или другояче не концентрира доста власт в последните месеци, Тошко Йорданов сподели, че в политиката влизали хора, които желаят да се облагодетелстват с власт и да нямат надзор. По думите му, в случай че президентът е този, който предлага държавно управление, то ще е подвластно от него и президентът ще може самичък да сменя министрите си без глоба от Народното събрание.

Бившият народен представител даде образцов модел с Франция, която обаче не е президентска република, а полупрезидентска.

Йорданов предложи измененията в Конституцията да вършат с интернационална правна помощ, защото " юристите не са идиоти, които да одобряват безспорна свободия ".

" Промени се вършат в рецесии. Кризата, колежке, настава, когато нещо не върви ", отговори сценаристът на въпрос на водещата Мира Иванова за това дали в този момент е подобаващият миг за такива крайни решения.

На въпрос дали парчето, което хората на Слави записаха за Лена Бориславова, не е демонстрация на неприятен усет, Тошко Йорданов сподели, че го харесва и, че това е политическа ирония и не може да има спирачки в политическата ирония. Той си послужи с още един образец - този път с някогашния английски министър председател Маргарет Тачър, за която също били написани ужасни песни.

" Творците могат да вършат каквото си желаят. Правили сме сатирични песни против Борисов, Фидосов, Цачева ", добави той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР