Конституционният съд образува дело по искане на 60 народни представители

...
Конституционният съд образува дело по искане на 60 народни представители
Коментари Харесай

КС образува дело по жалбата на ГЕРБ за мораториума

Конституционният съд образува дело по искане на 60 народни представители от ГЕРБ за определяне на противоконституционност на Решение на Народното събрание от 22 април за налагане на мораториум върху избрани дейности на държавните органи, оповестиха оттова.

Искането беше импортирано тази заран и от ръководещата партия настояха за ускорено изговаряне, защото решението лишава лечебните заведения от опция да се разпореждат с имущество си по време на пандемията от COVID-19. В обсега на мораториума попадат с изключение на продажбата на държавни и общински лечебни заведения, и назначенията в държавната администрация и предприятията с над 50% държавно присъединяване.

Според съда е належащо наложително пояснение по въпроса: " Допустимо ли е с решение на Народното събрание краткотрайно да се стопира осъществяването на открити от Конституцията и развити в законите пълномощия на президента, изпълнителната власт, в това число и когато Министерският съвет извършва функционалностите си в изискванията на член 111, алинея 3 от Конституцията, други държавни органи, открити от главния ни закон и правосъдната власт? ".

За докладчик по делото е избран арбитър Константин Пенчев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР