Конституционният съд на Турция отхвърли иска на основната опозиционна Народнорепубликанска

...
Конституционният съд на Турция отхвърли иска на основната опозиционна Народнорепубликанска
Коментари Харесай

Дадоха зелена светлина за спорния канал на Истанбул, който ще замести Босфора

Конституционният съд на Турция отхвърли желае на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) за анулация на строителството на канал, който да свърже Мраморно с Черно море. С това в действителност съдът даде зелена светлина за начало на построяването на канала.

Спорният план бе гласуван през 2018 година със закон, признат с болшинство на ръководещата Партия на справедливостта и развиването и националистическата Партия на националистическото придвижване.

Законът планува каналът да бъде осъществен по схемата " построй, създаде и предай ", която се ползва нормално при огромни планове в Турция.

Основната опозиционна мощ - НРП, подаде иск в Конституционния съд с претекст, че реализирането на плана по тази скица ще сътвори условия за продажба на канала на чужденци, а също и че планът е рисков от екологична позиция. Според НРП планът за канала опонира и на клаузите, включени в контракта от Монтрьо, който урежда режима на придвижване на морските съдове през турските проливи.

Идеята за основаване на канал Истанбул бе показана от президента Реджеп Тайип Ердоган още през 2011 година като една от основните цели на държавното управление за 2023 година, когато турската република ще навърши 100 години.

Ако планът бъде сбъднат, от Черно до Мраморно море ще бъде основан неестествен канал с дължина 43 километра и ширина 400 метра, пресичан от шест моста. През канала ще може да минават по 160 плавателни съда на ден, като по този начин доста ще бъде омекотен трафикът през натоварения проток Босфор. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР