Конституционният съд на Народното събрание от 20 януари т.г. за

...
Конституционният съд на Народното събрание от 20 януари т.г. за
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС форсират избора на председател на Сметната палата

Конституционният съд на Народното събрание от 20 януари т.г. за освобождение на ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков.Това стана по искане на депутати от Политическа партия и Демократична България, които още при отстраняването на Цветков с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия обявиха, че то е политически стимулирано и е тип възмездие за отчетите, които одитната институция изготви за възлагането на държавни поръчки, в това число по известната инхаус скица.

Конституционният съд на Народното събрание от 20 януари т.г. за освобождение на ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков.

Това стана по искане на депутати от Политическа партия и Демократична България, които още при отстраняването на Цветков с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия обявиха, че то е политически стимулирано и е тип възмездие за отчетите, които одитната институция изготви за възлагането на държавни поръчки, в това число по известната инхаус скица.

Съгласно практиката на Конституционен съд това значи, че решението на Народното събрание за освобождение на Цветков и назначението на Горица Кожарева за краткотрайно изпълняваща длъжността е невалидно още от момента на гласуването му, т.е. Кожарева в никакъв случай не е била годно назначена за ръководител на Сметната палата. Ефектът на решението на Конституционен съд настава след обнародването му в Държавен вестник.

Доколкото Сметната палата е групов орган и затова решенията му се вземат с болшинство, оповестяването на избора на Кожарева за недействителен няма подобен автоматизиран резултат върху актовете на органа. Но всяко решение на Сметната палата в този интервал би могло да бъде оспорено, в случай че не е взето единомислещо, разясняват адвокати. " Всеки акт, който е утвърден с гласа на Кожарева, следва да се реши самостоятелно. Ако точно нейният глас е бил решителен, нещата стоят по един метод, само че в случай че не е бил решителен - няма какво да се мисли повече за въпросното решение. Преценката за законността на актовете би следвало да се случи след сезиране на съдилищата за разнообразни съответни случаи ", сподели за " Капитал " доцент Наталия Киселова. Едноличните актове на Кожарева обаче биха могли да се нападат в съда като оскъдни.
Реклама
По предписание Сметната палата се състои от ръководител, двама заместник-председатели и двама членове, т.е. от петима души, а решенията се вземат с болшинство от 4 гласа и очевидно гласоподаване.

Това решение на Конституционен съд в действителност не е неповторимо. През юли м.г. с аналогично решение за ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). А предходният парламент незабавно трябваше да реши въпроса, преди да се разпусне, с цел да не остави КЕВР без управление, и излезе с едно доста любопитно №8 от 2022 година

Според него: " Иван Николаев Иванов, определен за ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране с решение на Народното събрание от 2 април 2015 година, продължава да извършва функционалностите на ръководител на комисията до встъпването в служба на нов ръководител. "

По подобен метод би следвало да се реши въпросът и в този момент, с цел да не се затрудни работата на Сметната палата.
Реклама Минчев: Беше политическа разпра, Цветков би трябвало да се върне на поста
" Още когато ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия внесоха решението за отстраняването на Цветан Цветков, казахме, че този акт на Народното събрание няма нищо общо с правото, а това решение беше напълно политически стимулирано ", съобщи в четвъртък ротационният ръководител на Народното събрание Никола Минчев в Народното събрание, откакто Конституционният съд се произнесе по проблема. Той напомни, че единият от претекстовете на трите партии за отстраняването на Цветков беше, че мандатът му е изминал, само че в това време мандатът беше изминал и на определената краткотрайно на поста Горица Кожарева. Минчев дефинира махането на Цветков като " политическа разпра ". По думите му след обнародването на решението на Конституционен съд в Държавен вестник Цветков би трябвало да продължи да извършва длъжността ръководител на Сметната палата .

Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров уточни, че Сметната палата е един от значимите контролни органи в България и по време на ръководството на Цветков тя направи съществени инспекции на редица държавни органи. Димитров напомни, че с помощта на тези инспекции излязоха нарушаванията при възлагането на инхаус поръчките за строителството на автомагистралите, както и за ремонта на язовирите, за които бяха изхарчени стотици милиони, а се оказа, че на процедура са ремонтирани единствено няколко язовира.

Димитров дефинира промяната на Цветков, по чието време Сметната палата си е правила добре работата, като " ужасна процедура " на фона на редица други контролни и регулаторни органи, за които е видно, че не работят.

" През последните 5 месеца има закъснение на одитите. Има два одита, които чакаме с огромен интерес, и за нас е забавно да се види за какво те не престават да се бавят. Единият одит е на " Български пощи ", другият е на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ", сподели Димитров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР