Конституционният съд на Испания отмени планираното за идния понеделник заседание

...
Конституционният съд на Испания отмени планираното за идния понеделник заседание
Коментари Харесай

Испания забрани заседанието, на което каталунският парламент ще обяви независимост

Конституционният съд на Испания анулира плануваното за идния понеделник съвещание на Народното събрание на Каталуния, на което може да бъде задействана процедурата по оповестяване на самостоятелност, се споделя в решение на съда.
По-рано каталунските социалисти подадоха тъжба в съда, в която се споделя, че при положение на едностранно оповестяване на самостоятелност на района, ръководещото болшинство ще наруши конституцията, а кралството и ще „ унищожи правата на депутатите”, които се афишират срещу такава стъпка.
След като Конституционният съд позволи за разглеждане желае, решението за осъществяване на съвещание автоматизирано беше анулирано.
На 1 октомври в Каталуния се организира референдум по въпроса за излизане от състава на Испания. Гласуваха 2,26 млн. от общо 5,31 млн. каталунци с право на глас. 90 на 100 от тях се оповестиха за самостоятелност.
Мадрид счита допитването за нелегално и отхвърля да признае резултатите от него. В Барселона обаче още преди гласуването обявиха, че плебисцитът ще има юридически обвързваща мощ.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР