Конституционният съд на Германия нареди частично повторение на , съобщава

...
Конституционният съд на Германия нареди частично повторение на , съобщава
Коментари Харесай

Германски съд нареди частично повторение на изборите в Берлин от 2021 г.

Конституционният съд на Германия подреди отчасти повтаряне на, оповестява " Ройтерс ".

Решението може леко да повлияе на състава на Народното събрание, само че не се чака да засегне болшинството в ръководещата коалиция.

Съдът разпореди нови избори в 455 - или една пета - от общо 2256 изборни региона в немската столица заради нередности. Въпреки че Народното събрание към този момент беше разпоредил повтаряне в 431 изборни региона, опозиционните консерватори упорстваха за доста по-широко повтаряне, заради което подадоха тъжба в съда.

Щефан Маршал, политолог от университета в Дюселдорф, съобщи, че повторното гласоподаване надали ще повлияе на болшинството от тристранната коалиция на канцлера Олаф Шолц от лявоцентристки социалдемократи, Зелени и настроени към бизнеса свободни демократи, защото визира няколко изборни региона.
 След изборите в Германия: Социалдемократите договарят за коалиция със Зелените и свободните демократи
След изборите в Германия: Социалдемократите договарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

" Това, което виждате тук, е доста щастлива СДП "

Крайнолявата партия " Левите " също може да въздъхне с облекчение, защото тя се притесняваше за оставането си в Народното събрание при положение на огромно повтаряне на изборите.

През 2021 година партията не съумя да доближи бариерата от 5% за влизане в Народното събрание, само че все пак съумя да влезе с 39 места, тъй като си обезпечи три директни мандата, два от които в Берлин. В случай че загуби някой от тях, може да се лиши и от местата си за съразмерно посланичество.

Сега обаче анализаторите и партията смятат, че отсъденото отчасти прегласуване не визира задоволително региони, с цел да повлияе на нейните мандати.

" Последствията ще бъдат доста управляеми ", уточни Торстен Фаас, политолог от Берлинския свободен университет. " Някои мандати ще се реалокират сред партиите, само че на процедура е изключено " Левите " да изгубят един от двата си директни мандата в Берлин ".
 Изборите в Германия: Социалдемократите усилват преднината си пред ХДС/ХСС
Изборите в Германия: Социалдемократите усилват преднината си пред ХДС/ХСС

СДПГ е с 25.7%, ХДС/ХСС - 24.1%...

Изборите през септември 2021 година бяха белязани от редица проблеми в столицата Берлин, където дефицитът на бюлетини докара до дълги опашки и очакване в изборните секции, някои от които трябваше да останат отворени до късно, с цел да се даде опция за гласоподаване.

Този ден в града се организираха три типа избори - федерални, районни и локални - както и референдум и градски маратон, което ускори в допълнение хаоса заради затварянето на пътища. Ограниченията поради COVID-19 също бяха в действие по това време.

Решението на Конституционния съд идва към месец след друго значимо решение, което анулира финансовите проекти на държавното управление и способства за подкопаването на репутацията на Германия като модел на успеваемост и правда и ред.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР