Конституционният съд (КС) единодушно реши да премахне и последната вратичка,

...
Конституционният съд (КС) единодушно реши да премахне и последната вратичка,
Коментари Харесай

КС затвърди 5-годишните срокове за отчуждаване на паркове и улици в София

Конституционният съд (КС) единомислещо реши да отстрани и последната " малка врата ", която позволяваше по-дълги периоди (15 години) за отчуждаването на някои типове терени, планувани за озеленяване и булеварди. Става въпрос за §23 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО), който през днешния ден Конституционен съд за противоконституционен. По този метод органът утвърждава 5-годишния период за отчуждаване за безусловно всички терени, без значение от тяхното предопределение, и разрешава на притежателите да търсят компенсации.

Решението на Конституционен съд поставя дефинитивна точка по проблем, който към този момент значително бе решен, откакто през 2018 г бе анулиран член 17 от Закон за устройство на територията, който позволяваше дългите периоди. Конституционният съд обаче споделя и още едно значимо нещо с решението си: не е заслужено периодите за някои терени да стартират да текат след влизането на Подробни устройствени проекти (ПУП) след 2007 година, а други да текат още от 2007 година, тъй като към този момент са имали подготвени ПУП-ове.
Очаквано развиване
Според основния арх. на София Здравко Здравков съществуването на §23 ЗУЗСО е било обезсмислено още с анулацията на член 17 от Закон за устройство на територията през 2018 година, с който се предвиждаха периоди за започване на отчуждителни процедури от 5 до 15 години.

" Това решение няма да повлияе на общите текстове по член 208 от Закон за устройство на територията, където 15-годишния период беше понижен на 5 години, какъвто е и за останалите производства. Обжалването на тази наредба не трансформира нещо в правния мир, одобряваме периодите, изменени тогава ", изясни арх. Здравков за " Капитал ".
Реклама
До 2020 година Закон за устройство на територията също предвиждаше 15-годишен период за отчуждаването на зелени терени. Преди две години обаче Конституционният съд одобри, че толкоз дълъг период " опонира на законните правни упования и основава правна неустановеност, което опонира на правилото на правовата страна ". Така от 2020 година за нито едно отчуждаване в страната не се ползва за период от 15 години, само че за София поради §23 ЗУЗСО той остана да важи при предвиждането на терени за построяването на доста типове обекти, написа още lex.bg.

Отменената през днешния ден от Конституционен съд наредба, несъмнено, не визира въпросите, чийто период към този момент е изминал, само че решението ще има отношение към всички висящи производства - административни и правосъдни, по които използван закон поради §23 ЗУЗСО, се е явявал анулираният член 17 от ЗУЗСО ",.
Сроковете не са били обективни за притежателите
Друг акцент от днешното решение е, че оспореният § 23 от ЗУЗСО вкарва индивидуалност по повод за периодите за някои терени, което води до неправда за притежателите. Според него периодите за отчуждителни процедури за създаване на обекти - обществена общинска или обществена държавна благосъстоятелност, с към този момент признати Подробни устройствени проекти, стартират да текат след влизането в действие на ЗУЗСО - 28 януари 2007 година В същото време за тези терени, които са с влезнали в действие ПУП-ове след тази година, стартират да текат друго.

Така да вземем за пример в случай че един частен притежател има терен с предопределение за озеленяване, за който има признат Подробен устройствен план през 2005 година да вземем за пример, периодите общината да го отчужди стартират да текат от 28 януари 2007 година За различен частен личен с терен, за който има влезнал в действие Подробен устройствен план от 2012 година, срокът общината да го отчужди стартира да тече от 2012 година
Реклама
" Посочените разпореждания третират друго притежателите на парцели на територията на Столична община, наранени от идно отчуждаване - посредством друг метод на установяване на интервала от време за започване на отчуждителни процедури, респ. на използването на член 208 от Закона за устройство на територията " " споделя Конституционният съд.

Според Конституционен съд датата на влизане в действие на подробните устройствени проекти, с които техните парцели се дефинират за отчуждаване, е индивидуален и непредвидим аршин. " По този метод се нарушава правилото на равенството, като главен парламентарен принцип на гражданското общество и правовата страна, заради което § 23 Преходни и заключителни разпоредби на ЗИДЗУЗСО следва да бъде разгласен за противоконституционен като опровержителен на член 6, алинея 2 от Конституцията ", споделя се в решението.

Логиката е, че за всички притежатели би трябвало да важи един и същи период и той да е според член 208 от Закон за устройство на територията. Отмяната на § 23 обаче не оказва помощ за заслужено и еднопосочно пресмятане на периода за започване на отчуждителни производства без влезнал в действие Подробен устройствен план ".

Конституционните съдии могат да анулират съответен закон като противоконституционен, могат да разясняват кое е заслужено и кое не е в претекстовете на решението си, само че не могат да пренапишат закона. Привеждането на Закон за устройство на територията, ЗУЗСО, ЗДС и ЗОС в сходство с Конституцията е работа на депутатите ", разяснява за " Капитал " арх. Янита Тарабанова, член на поради дългото очакване и другите периоди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР