Констативният протокол, който показа Елена Йончева, е към стопанина на

Констативният протокол, който показа Елена Йончева, е към стопанина на ...

Валентин Михайлов: Община Своге е изпратила протокола за проблемите на пътя до институциите


Констативният протокол, който показа Елена Йончева, е към стопанина на пътя, Агенция Пътна инфраструктура е стопанин на пътя и те трябва да разпоредят със своите специалисти, вследствие на този протокол, какво трябва да се направи по-нататък. Това отбеляза зам.-кметът на Община Своге – Валентин Михайлов в предаването „Тази неделя” по bTV.

Вчера в ефира на bTV депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че констативният протокол с проблемите на пътя край Своге е бил изпратен до АПИ още миналата година.

Елена Йончева показа документ от миналата година, алармиращ за лоша настилка на пътя край Своге Депутатът от левицата се отказа от имунитета си, за да бъде разследвана за "пране на пари". В "Тази събота" тя заяви, че нейната съвест е чиста.
„Документът от 20 юни миналата година е бил изпратен до Агенция "Пътна инфраструктура" още тогава", каза Йончева. По думите й в него, на базата на експертиза, са били изброени в 7 точки проблеми с пътя, където загинаха 20 души. Тя е уточниа, че в първите две пише, че е установено износване на горния слой на асфалта и лошо сцепление, както и рисков завой с голям вираж - точно в участъка, където стана инцидентът през август тази година.

Йончева поясни, че документът, изпратен до пътната агенция, съдържа задължително предписание „пълна подмяна на асфалтовото покритие”, и че срокът за изпълнение е „незабавно”. „Изпратихме този документ веднага в прокуратурата и изводите трябва да ги направи тя”, заяви народният представител.

Снимка: Ладислав Цветков

Този протокол представен на компетентните държавни органи още веднага след катастрофата по искане на министъра на регионалното развитие и на Инспектората на министерството на регионалното развитие, заяви още зам.-кметът на Своге.

„Този констативен протокол беше направен по молба и със заповед на кмета на община Своге. Искането беше за съвместна проверка на пътя в този участък, след една жестока катастрофа месец преди това – през май 2017 година. Този протокол е съставен съвместно с представителите на КАТ – Своге, както и представител на Областното пътно управление. На място се събраха всички, огледаха ситуацията и предписаха мерки, които във времето да се изпълнят. Това е почти същият участък, в който през август стана тежката катастрофа с автобус, при която загинаха 20 човека”, каза Валентин Михайлов.
Близки на пострадали при катастрофата край Своге: Обвиняването на шофьора не е достатъчно Не е редно един човек да бъде обвинен за една колективна грешка, каза Ваня Боянова
„Община Своге изпрати този протокол, заедно с всички сигнали, които сме изпращали през последната година до различните институции, с цел да се подобри сигурността на пътя. Последната една година нещата станаха по-лоши, защото започнаха ремонти на алтернативни трасета и през Искърското дефиле пуснаха тежкотоварни автомобили и тирове, през определени дни движението е много натоварено, особено сутрин и вечер”, обясни още за-кметът.

Източник: btvnovinite.bg