Константин Книрик е истински войник на информационния фронт, а неговото

...
Константин Книрик е истински войник на информационния фронт, а неговото
Коментари Харесай

Борбата между Изтока и Запада. Как Москва и Пекин сами пречат на амбициите си за влияние

Константин Книрик е същински боец на осведомителния фронт, а неговото име стана известно през март 2014 година при първата съветска инвазия в Украйна.

Облечен във военна униформа и предвождащ елементи от новосформирана милиция, той нахлува в офисите на Кримския център за проверяваща публицистика в Симферопол. На секундата прогонва тези, които не желаят да отразяват света по "правилния метод " и конфигурира личните си фрагменти.

Крим е анексиран, а медийната среда е изцяло трансформирана. Постепенно е обезпечено финансиране, този път обаче не през държавни структури, а от "частни и бизнес дарения ", въпреки някогашен чиновник след това да разкрива, че парите в действителност идват от съветското разузнаване.

Изборът на име за новия уебсайт, News Front, задоволително еднопосочно отбелязва неговите цели. Само за година-две медията набира личен състав от над 10 души и работи с още 100-ина сътрудници, пръснати из целия свят. Съдържанието непрестанно нараства и към този момент се популяризира на седем езика, в това число и български. Особено дейна е дезинформацията, обърната към немската публика с голям брой несъществуващи истории за протести на бежанци.

Подобни съветски интервенции и структури се множат през последните години и неслучайно провокираха вълна от терзание в западния свят. Множество разбори на акциите за Брекзит и президентските избори през 2016 година в Съединени американски щати също разкриха извънредно висока дезинформационна интензивност.
"Трите войни " на китайската войска
Усилията на Китай и неговите опити да развие промишленост на въздействие върху други общества, култури и страни са надалеч по-малко познати, само че задоволително огромни.

От най-малко десетилетие Пекин опитва да построи своя, различна "мека мощ ", която да върви паралелно с вложенията във военни и стопански качества. Поне от 2003 година, китайската войска действа съгласно концепцията за "трите войни " – психическа, правна и за публичното мнение. Съществуват стратегии за консолидиране на изкуствен интелект в създаваните осведомителни блокове и таргетиране.

През последните години най-вече светлина бе хвърлена върху тези действия на Китай в Африка. Например, прехвърлянето на районната централа на държавната осведомителна организация Синхуа от Париж в Найроби, основаването на лична медия в Кения, пан-африканските стратегии за образования на публицисти, възходящият размер наличие, което се пласира в другите канали или вложенията в техника. В самата Кения над 500 работни места в медийната промишленост са директно подвластни от китайски вложения.

Все повече е известно и за опитите на Пекин да въздейства обществено в Югоизточна Европа. В Сърбия китайски компании дружно с страната притискат медии да не разгласяват сериозни материали. В Черна гора парите от огромните планове безусловно пазарят издания. В България формален Пекин си купува медийно пространство на един от най-четените уеб сайтове. "Поднебесното царство " бърза да навакса и е все по-амбициозно в желанието си за въздействие.
Москва и Пекин подкопават въздействието си
Вече е ясно, че тактиките на двете автокрации съставляват значителен риск пред западните общества, стопански системи и политически системи. Всъщност разнообразни дейности на Москва и Пекин започнаха да подкопават личните си тактики за въздействие и те ще би трябвало да преодоляват от ден на ден трудности.

На първо място, двете страни към този момент действат в обстановка на възходяща еднозначност по отношение на тяхната конструкция, образ, планове.

Безскрупулната втора съветска инвазия в Украйна, военните закононарушения и свирепост обрисуват задоволително явен честен образ на настоящия съветски режим. Бруталната неосъветска войска си проправя път само посредством цялостно опустошение и безусловно заличава цивилизационната инфраструктура.

Свидетели сме и на "разомагьосването " на Китай, който единствено в границите на няколко години от сътрудник и пазар се трансформира в съперник и противник. Репресията върху Хонконг, непрестанния напън върху Тайван, лагерите в Синдзян и военните дейности против Индия дават отчетлива визия.

Агресивните наказания против страни (Австралия, Литва и други), които си разрешават да подлагат на критика Пекин, илюстрират действителното отношение към по-малките страни. Изкупуването на западни стратегически активи в допълнение разкрива дълготрайните планове на Пекин.
Проблемите от ден на ден се усилват
Русия и Китай изпитват и от ден на ден усложнения в опитите си да покажат безапелационни различни модели. И двете вървят към неототалитарни системи, едната цифрова, другата аналогова.

Руската стопанска система е пред имплозия, а китайската забавя ход, натрупа дълг (вече над 320% от БВП) и от ден на ден пречи на недържавните компании. Руската е свръхзависима от енергийни източници, а китайската от ден на ден се самозатваря и лимитира опциите за непознатия бизнес. Москва даже спря да промотира Евразийския съюз на фона на неговата цялостна неплатежоспособност, а Пекин мисли способи да преформатира тактиката "Пояс и път ". "Нулевият Ковид " се трансформира в тотална мрежа за надзор, в която хората са държани безусловно като пандизчии в жилищата си.

На трето място, непрестанно понижава стопанската и друга взаимозависимост на Запада от Русия и Китай. В ход е разкачване от Русия в енергетиката, вложенията, потреблението и други. Все повече западни компании напущат Китай и диверсифицират индустриални вериги, бизнес тактики, капиталови планове.

Новият политически почин на Пекин за самодостатъчност в допълнение ще свие обмена със западните общества и стопански системи. Във времето този развой ще има възходящо значение, просто тъй като все по-малко икономически субекти, стопански браншове и стопански системи ще зависят от връзките с двете неототалитарни страни. На фона на влошените политически връзки, това ще докара до в допълнение стесняване на основата, върху която стъпват възможностите за действителната им чуваемост и меродавност.

Стесняването на обсега и дълбочината на връзките с двете страни няма по какъв начин да не докара до понижаване на тяхното въздействие. Ще бъдат свити опциите за финансиране, откритите мрежи и проведени ползи в тяхна изгода последователно ще отслабнат, без да изчезнат.
Какви ще се следствията
Енергийното разкачване на Европа непосредствено ще удари съветския потенциал да въздейства и управлява значими политически сегменти, полемики, специалисти и медии. Подобен развой ще се случи и във връзка с военната рационализация, която трайно ще откачи някогашните комунистически страни от постсъветските военни комплекси, структури и зависимости, изключително в страни като България.

По доста аргументи, Западът надали ще предприеме сходно икономическо разкачване от Китай, само че смяната в задачите, тона и обсега на връзките с Пекин ще го затруднят в допълнение в построяването и развиването на нужната инфраструктура за въздействие.

Вярно е, че страната съумя да напредне в това отношение на избрани места, да вземем за пример, в елементи от Африка, Сърбия, Унгария, Черна гора и други. Но "поднебесното царство " би трябвало да преодолява дълбоки отлики в история и просвета, с цел да усъвършенства позиционирането си.

На Китай към момента му липсва дълбочина на наличието и в този момент тази задача ще стане още по-трудна. И знаците за това се усилват. От години китайските политици и администрация се пробват да задълбочат въздействието си в основна страна като Египет.

Президентът Си и неговите подчинени непрестанно приказват за "много специфични връзки ", тъй като това е първата арабска и африканска страна, която открива дипломатически връзки с Пекин. Очаквано, Китай бе изключително деен във връзка с гигантския план на Кайро да построи шестата по величина в света мрежа за бърз жп превоз, с дължина над 2000 километра и на стойност над осем милиарда евро.

След месеци на неизясненост, в последна сметка безусловно преди дни бе взето решение. Победителят е консорциум, отпред с немската компания "Сименс ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР