Константин Егерт, Още дълго ще слушаме конспиративни теории, свързани с

...
Константин Егерт, Още дълго ще слушаме конспиративни теории, свързани с
Коментари Харесай

Кой ли ще е следващият заложник на Кремъл?

Константин Егерт,

Още дълго ще слушаме тайни теории, свързани с размяната на американската баскетболистка Бритни Грайнър против съветския търговец на оръжие Виктор Бут, който излежа 14-годишна присъда в американски затвор.

Путин и Бут

Путин настояваше за освобождението на съветския " търговец на гибел " с такава непримиримост, че това провокира доста въпроси. Например, кой е крайният адресат на парите от покупко-продажбите на Бут? Възможно ли е това да е бил самият Путин и/или някой от неговото обграждане? Това не може да се изключи. Работил ли е Бут за съветските секрети служби? Много евентуално.

Косвени доказателства сочат, че Вашингтон не е желал да размени Бут с американския жител Пол Уилън, наказан през 2018 година за шпионаж. Самият Уилън отхвърля обвиняванията. Бритни Грайнър, която беше наказана на девет години за един грам масло от хашиш, открит в багажа ѝ на летище Шереметиево, беше нужна на Кремъл като пленник с по-добър “статус " - спортна звезда, за която администрацията на Байдън да е по-склонна да договаря.

Преценката им се оказа вярна. Това ще насърчи Кремъл да взима и нови заложници. Още повече, че до момента не е съумял да върне Вадим Красиков в Русия. През 2021 година той бе наказан в Берлин за убийството на някогашния чеченски пълководец Зелимхан Хангошвили, осъществено две години по-рано в немската столица.

Твърди се, че това лято Кремъл е предложил замяна " двама за двама " - Грайнър и Уилън против Красиков и Бут. Американците не са се съгласили. Красиков, който употребява подправен паспорт на името на Вадим Соловьов, в действителност е реализатор на едно от знаковите решения на " ранния " Путин, който даде на съветските служби за сигурност лиценз да убиват в чужбина тези, които съветските управляващи считат за терористи.

Международната рецесия, провокирана от огромното съветско навлизане в Украйна през февруари, увеличи интереса на съответните служби в Съединени американски щати и Европейския съюз към активността на съветските секрети служби. Съобщенията за арести на обвинени в шпионаж в интерес на Москва се появяват доста постоянно.

Неприятният облик на " нашите хора "

" Ние не изоставяме нашите хора! ”, обичат да споделят пропагандистите на Путин. Това е разбираемо във връзка с разузнавачите, познати още като шпиони. Обменът на несполучливи сътрудници е общоприета процедура за разследващите служби по света. Но единствено като се вгледаш в " нашите ", поражда въпросът - за какво измежду тях има толкоз нарушители и убийци?

Обвиненията против Грайнър и  Пол Уилън не могат да се съпоставят с тези против Бут, Красиков или против пилота-наркотрафикант Константин Ярошенко, който беше сменен през април тази година (също след дългогодишни усилия). И даже в случай че се съгласим, че Уилън е разузнавач (ако съдим по оскъдната информация по случая, оповестена от кремълските медии, Уилън надалеч не е на равнището на Олег Гордиевски или Ким Филби). Ярошенко е награден от Путин - назначен е за член на Обществената палата на Руската федерация. В случая с Бут не е изключено да има нещо по-сериозно. Сигурен съм, че в случай че желае, ще получи гласност и бизнес благоприятни условия или даже място в Държавната дума, както шпионката Анна Чапман, обвинена в убийството на Александър Литвиненко, както Андрей Луговой или друга " жертва " на американското правораздаване като Мария Бутина.

Но най-вероятно човек с неговото благосъстояние и генезис не се нуждае от дребните подаяния на Кремъл. Хора като Бут нормално избират да станат невидими. Просто ме е боязън да си показва какво ли биха предложили на Красиков, в случай че той бъде сменен за някой различен. Онези, които съветският режим счита за " обществено близки ", в случай че използваме болшевишкия език, са отлична илюстрация на това какъв е самият режим.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР