Консорциум от частни инвестиционни компании с участието на Elliot Management

...
Консорциум от частни инвестиционни компании с участието на Elliot Management
Коментари Харесай

Консорциум с участието на Elliot преговаря да купи Nielsen Holdings за 15 млрд. долара

Консорциум от частни капиталови компании с присъединяване на Elliot Management е в напреднал етап на договаряния за пазаруване на компанията за телевизионни рейтинги Nielsen Holdings за почти 15 милиарда $, в това число дълга, оповестява The Wall Street Journal, базирайки се на осведомени с въпроса. Преговорите за финансиране с редица банки напредват и договорката за придобиване може да бъде приключена до седмици, настояват източниците. Сделката към момента не е сигурна, защото диалозите могат и да се провалят. Ако бъде подписана, това ще се случи в миг, когато покупко-продажбите са намалели вследствие на неустойчивостта на пазара и нахлуването на Русия в Украйна. Сливанията и придобиванията в международен мащаб са намалели с към 30% тази година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, като съгласно Dealogic оповестените покупко-продажби са на стойност към 776 милиарда $.

В понеделник сутринта Nielsen имаше пазарна оценка 6.2 милиарда $, а цялата й оценка доближава над 11 милиарда заради огромния дълг от 5 милиарда $. Все още не са известни елементи като евентуалната цена на акциите. В понеделник акциите на Nielsen нарастнаха с над 30% до 22.85 $, откакто The Wall Street Journal заяви за договарянията.

В момента активността на компанията, която развива бизнес и в България, е разграничена на два сегмента - първият мери и проучва медийната аудитория, а вторият се занимава с покупки на потребителите. Телевизионните рейтинги на компанията дават оценки за гледаемостта, които се употребяват от мрежите за продажба на рекламно време, както и да уверят рекламодателите, че са получили това, за което са платили. С популяризирането на стрийминг услугите и със загубата на фенове на сателитна и кабелна телевизия през последните години Nielsen губи своето въздействие. Въпреки че компанията е въвела индикатори за стрийминг, тя не е единствената в тази област. Акциите на компанията са се намалили доста от 2016 година насам, когато са се търгували за над 55 $. При затварянето в петък акциите на Nielsen са били на стойност 17.51 $.
Интересът наElliot Management
Nielsen е била добита през 2006 година от група частни капиталови сдружения, включваща Blackstone Inc., Carlyle Group Inc., KKR & Co. и Thomas H. Lee Partners LP. През 2011 година компанията още веднъж става обществена.
Реклама
Elliot има дял в Nielsen от 2018 година, когато приканва компанията да изследва опция за продажба. Следващата година Nielsen афишира, че ще отдели част от бизнеса си, с цел да сътвори две обособени обществени компании: главния си медиен бизнес, както и Global Connect, която ще се занимава с пазарни разбори. Миналата година Global Connect беше продадена на компанията за частни капитали Advent International Corp. за близо 3 милиарда $ и сега е известна като NielsenIQ.

Elliot е все по-активен в областта на частния капитал, като през януари неговото поделение Evergreen Coast Capital Corp. се съгласи дружно с сътрудник да купи компанията за облачни калкулации Citrix Systems за 16.5 милиарда $, в това число задълженията. Това беше последното от поредицата огромни изкупувания с ливъридж, защото компаниите за частен капитал се стремят да употребяват насъбраните парични средства.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Медиа и реклама
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР