Конски кестен – приложение и маски за лице. Има поверие,

...
Конски кестен – приложение и маски за лице. Има поверие,
Коментари Харесай

Конски кестен – приложение и маски за лице

Конски кестен – приложение и маски за лице. Има вярване, че кестен в джоба на дрехата или подложен на бюрото, на което работим или у дома, може да понижи отрицателните трептения, да донесе повече сила и позитивизъм. Вярва се също, че способства за понижаване на нездравословното електромагнитно лъчение на мобилни антени, мобилни телефони, компютри, техника.

.Решите ли да си приготвите домашни маски от кестени, то е най-добре да си наберете, защото в този момент са най-богати на здравословни съставки.

Конският кестен (Aésculus hippocástanum) е дърво от семейство Сапидови с разперена корона и красиви съцветия, достигащи до 25 метра височина.  След като растението е пренесено във Виена, то стартира да се популяризира в цяла Европа.

Името „ конски кестен ” идва от неправилното разбиране, че с плодовете на кестена се хранят конете. В реалност дивият кестен е токсичен за конете.

Конският кестен е същински склад за хранителни субстанции. Екстрактите му съдържат гликозиди (главно ескулин), проантоцид, танини, флавоноиди, сапонини, каротеноиди, полизахариди

На първо място, биологичната интензивност на дивия кестен се свързва с съществуването на есцин, получен от семената. Това вещество от групата на сапонините има противовъзпалителен резултат, укрепва кръвоносните съдове, покачва техния тонус и спомага за свиване.

Есцинът оказва помощ за понижаване на производството на ензима хиалуронидаза, който разгражда хиалуроновата киселина. Така че екстрактът от кестен оказва помощ на кожата да остане хидратирана и еластична.

Полезни свойства

Изброяваме главните качества, за които конският кестен е толкоз обичан от производителите на козметика.

  • Укрепва кръвоносните съдове, понижава тяхната пропускливост. Това разрешава потреблението на дестилат от кестен за битка с розацея.
  • Има изразен  антиедематозен резултат: пренасочва потока на течност от капилярите към съдовете, понижава натрупването му в тъканите.
  • Има противогъбично и  антибактериално деяние.
  • Стимулира  кръвообращението.
  • Подобрява  метаболитните процеси в клетките.
  • Той е мощен  антиоксидант .
  • Засилва действието  на фотопротективните средства .

За медицински цели се употребяват съвсем всички елементи на растението – кора, листа, цветове, плодове.

Конският кестен се използва при главоболие, флебити, изтощеност на краката, тромбози, болки в мускулите.

Плодовете на кестена се ползват при бронхит, магарешка кашлица, диария, туберкулоза, дизентерия, заболяването на Бюргер, рак, тромбофлебит, болки в корема, маточни кръвоизливи.

Приложение в козметиката

По-долу са главните категории артикули, които съдържат дестилат от див кестен и неговото деяние:

  • Гелове за крайници – Премахва подпухналостта и възприятието за тежест.
  • Подмладяващи кремове за лице – Подобрява притока на кръв, усъвършенства метаболитните процеси в кожата. Бори се със свободните радикали. Забавя разрушаването на хиалуроновата киселина.
  • Кремове за кожата към очите . Намалява подпухналостта и тъмните кръгове, оказва помощ за изглаждане на фините бръчки, усъвършенства еластичността на кожата.
  • Средства за лекуване на розацея . Бори се със зачервяванията, понижава видимостта на капилярите, укрепва кръвоносните съдове.
  • Антицелулитна козметика . Работи върху приключването на непотребната течност, като оказва помощ за поправяне на признаците на “портокалова кожа ”.
  • Препарати за коса при мазна себорея . Потиска развиването на гъбичките (една от аргументите за пърхот).
  • Шампоани . Засилва микроциркулацията в скалпа, укрепва космените фоликули.
  • Продукти за баня и душ . Подобрява притока на кръв в кожата, отстранява непотребната течност от тъканите.

Ето и няколко маски за лице:

Маска за лице с кестени и зехтин :

Сваряват се 20 кестена и се отстраняват обвивките им. Пасират се. В тенджерата се прибавят  70 мл вода и 2 супени лъжици зехтин. Сместа се вари в продължение на 15 минути, до момента в който стане кремообразна. За да се получи ексфолираща маска, се прибавя малко сол. Маската се нанася с кръгови придвижвания и се изплаква с топла вода.

Тоник от кестени с алкохол:

Смелете няколко кестена в хаванче до каша. Добавете водка. Оставете на мрачно за 20-25 дни. С получения тоник избърсвайте лицето си заран и вечер.

Маска за лице с кестеново брашно, прясно мляко и жълтък:

Първо би трябвало да се подготви брашно от кестените. Обелете ги и ги настържете на ситно ренде. Разстелете върху чиста забрадка за три дни при стайна температура. Периодично разбърквайте масата, с цел да не се слепва. Изсипете изсушеното брашно в чист стъклен буркан, затворете капака и поставете на мрачно и изсъхнало място. Веднъж седмично би трябвало да отваряте капака и да разклащате наличието на буркана, с цел да се проветри.

От приготвеното брашно вземете три чаени лъжички и го залейте с врящо прясно мляко. Разбъркайте и оставете за 30 минути.

Добавете един недопечен жълтък, 1 супена лъжица рициново масло и супена лъжица пшенично брашно. Разбъркайте и нанесете нежно върху лицето. След 30 минути изплакнете с хладка вода.

Дневен хороскоп – понеделник – 5 септември 2022

 

Конски кестен – приложение и маски за лице

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР