Консервативният Християндемократически съюз (ХДС), най-голямата опозиционна партия в Германия, спечели

...
Консервативният Християндемократически съюз (ХДС), най-голямата опозиционна партия в Германия, спечели
Коментари Харесай

Изненадваща победа на християндемократите и фиаско за Шолц на кметските избори в Берлин

Консервативният Християндемократически съюз (ХДС), най-голямата опозиционна партия в Германия, завоюва изненадващо кметските избори в столицата Берлин. Въпреки успеха надалеч не е несъмнено, че новият кмет ще бъде от ХДС, само че резултатът на консерваторите в този до неотдавна левоцентристки бастион повдига съществени въпроси пред ръководещата на федерално ниво коалиция на канцлера Олаф Шолц.
Още по темата
В неделя в Берлин бяха създадени повторни избори за кмет, откакто съдът касира предходния избор, състоял се през септември 2021 година, поради открити немаловажни нарушавания в изборния развой и постанови да има прегласуване.

Победата на ХДС дава забележителен подтик на консерваторите, само че най-много на водача им Фридрих Мерц, защото незабавно му даде съображение да се похвали, че новият по-консервативен курс на партията, който тя следва, откогато той я оглави, е верният, отбелязва " Дойче веле ".

Но въпреки и картата с изборните резултати по региони да не дава изцяло точна визия за настройките на гласоподавателите в града, тя въпреки всичко обрисува значима разграничителна линия в Германия, която върви по културен симптом и явно минава и през столицата - едно по-младо, левоцентристки насочено потомство, живеещо главно в централните елементи на огромните градове и интересуващо се най-много от въпроси като климата, се изправя против едно по-възрастно потомство, концентрирано главно в предградията, чиято съществена грижа са проблемите с престъпността.

ХДС завоюва безапелационно изборите с над 28 % от гласовете и наподобява доста добре е доловил настроенията на гласоподавателите, защото главното предизборно обръщение, на което заложи - ред и сигурност - се оказва много тъкмо: съгласно изследване 23 на 100 от берлинските гласоподаватели показват, че най-големият проблем на града за тях е сигурността; чак по-късно идват тематики като жилищният въпрос (17 процента) и климатът (15 на сто); болшинството от гласоподавателите са съгласни, че точно ХДС е партията, която е в положение да се оправи най-добре с този проблем.

БЕЗРЕДИЦИ НА Народоосвободителна въстаническа армия ГОДИНА

Почти несъмнено е, че за успеха на консерваторите значително способстваха сцените на безпорядък и принуждение в някои елементи на Берлин в новогодишната нощ. Това най-вероятно е по този начин, тъй като изследванията през ноември и декември сочеха мощно оспорвана конкуренция сред Германската социалдемократическа партия (ГСДП), ХДС и Зелените, само че в първата седмица на януари, същата седмица, когато стартира гласуването за изборите по пощата, във водещите заглавия на новините влязоха историите за млади мъже, които в новогодишната нощ замерят с пиротехнически произведения чиновници на пожарната и полицията.

Това незабавно породи бурни публични диспути, от които се възползва претендентът за кмет на ХДС Кай Вегнер. По-специално съществена тематика на разногласието бе това, че тези произшествия са се случвали в региони на града, където живеят огромни имигрантски общности. Вегнер даже прикани полицията да разкрие имената на причинителите, с цел да може обществеността да научи дали те са от арабски или турски генезис (в Германия по закон имената на обвинени за закононарушения могат да се огласяват в медиите единствено с инициалите).

И въпреки тези апели на претендента на ХДС да срещнаха рецензии от страна на кмета на Берлин Франциска Гифай (ГСДП) и претендента на Зелените Бетина Яраш, те наподобява са намерили отзив измежду огромна част от жителите на града. Осемдесет и три % от новите гласоподаватели на консерваторите дават отговор в изследване, че са съгласни с мнението, че е " добре претендентите за кметското място в Берлин да посочват ясно проблемите с имигрантите ".

Франк Декер, политолог от Рейнския университет " Фридрих Вилхелм " в Бон, счита, че този въпрос може да сътвори проблеми на канцлера Шолц и обединението му. " ХДС завоюва с настояванията си, че тази тематика целеустремено е превръщана в табу ", сподели откривателят пред " Дойче веле ". " И което е по-интересното, тази тематика оказа помощ повече на ХДС, в сравнение с " Алтернатива за Германия " (АзГ). Обикновено таман АзГ обира протестния избор против миграционната политика на Германия. "

Крайнодясната АзГ събра 9 % от гласовете, само че това е единствено с 1 пункт повече спрямо вота от 2021 година, до момента в който ХДС усилва поддръжката си от този момент с над 10 на 100.

" Левоцентристките партии, изключително Зелените, ще би трябвало да се замислят какво да вършат с този въпрос ", сподели Декер. По думите му немското общество е " имигрантско ", тъй че тематиката за мигрантите и бежанците няма да изчезне скоро от дневния ред.

ОПОЗИЦИЯ И УПРАВЛЯВАЩИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ

След успеха в Берлин консерваторите се надяват тя да им помогне да побеждават и на идните през октомври значими районни избори в провинция Хесен, чийто административен център е финансовата столица на Германия и Европейския съюз - Франкфурт. Там към този момент прогнозите са, че настоящият закостенял министър председател е напът да загуби от претендента на социалдемократите, който е считан за непосредствен сподвижник на Шолц, отбелязва Ройтерс.

Но загубата на изборите в Берлин може да сътвори проблеми на ГСДП и ръководещата на национално ниво коалиция на канцлера не на последно място и тъй като ще я лиши от още гласове в горната камара на немския парламент Бундесрата (Федералното събрание), където са показани обособените провинции. В Германия столицата Берлин е със статут на обособена федерална провинция.

Блумбърг даде още по-тежка оценка на представянето на ръководещата на национално ниво трипартийна коалиция на канцлера - ГСДП, Зелените и либералите от Свободната демократическа партия (СвДП), определяйки го като крушение. Това съгласно организацията е по този начин, тъй като от една страна, и трите партии губят поддръжка спрямо изборите през 2021 година, и от друга, тъй като едната от тях, СвДП, даже не съумя да мине 5-процентния предел за влизане в районния парламент на Берлин. Всичко това основава предпоставки за пораждане на напрежение сред тези обединения на локално и национално ниво, което да провокира политически турбуленции, отбелязва Блумбърг.

Но най-болезнен за ГСДП на Шолц е може би фактът, че ХДС победи социалдемократите с близо 10-процентна преднина, застрашавайки над 20-годишната безапелационна доминация на ГСДП в немската столица. Утехата за канцлера и социалдемократите от изборния резултат е, че ХДС може да не успее да образува към себе си коалиция в районния парламент на Берлин, с цел да излъчи кмет и да ръководи - Зелените към този момент обявиха, че избират да продължат досегашния управнически съюз в града с ГСДП и крайнолявата партия " Левите ". Това отваря опция за социалдемократите да влязат още веднъж в кметството - само че през задния вход, а не както до момента, през парадния.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР