Конопът е едно от първите растения, култивирани от човека. Маслото

...
Конопът е едно от първите растения, култивирани от човека. Маслото
Коментари Харесай

Конопено масло - ползи и приложение

Конопът е едно от първите растения, култивирани от индивида. Маслото от него има неповторим състав, с помощта на който маслото се ползва като лекарство, храна, източник на сила и се употребява в строителната и текстилната промишленост. Ето какви са изгодите и приложението на конопеното масло:

Ползи за здравето и храносмилането

Конопеното масло работи дейно при болести на сърцето и кръвоносните съдове. То работи превантивно против разширение на вените, както и против съсирването на кръвта. То има потвърдени изгоди при съществуването на диабет, защото в състава му има доста ниски на захар и въглехидрати.

Също по този начин конопеното масло е мощен имуностимулатор, с помощта на омега-3 и омега-6 мастните киселини, които влизат в състава му. Освен това, маслото сполучливо намалява равнищата на холестерол, ускорявайки метаболитните процеси и разграждайки мазнините по-ефективно.

Друга основна изгода на конопеното масло е, че поддържа дейно хормоналния баланс благодарение на линоленовата киселина, която влиза в състава му. Също по този начин мастните киселини на маслото от коноп закрепват структурата на клетъчните мембрани, като защищават от разрушение на миелиновата обвивка на нервните кафези.

Ползи за кожата и косата

Конопеното масло се среща в състава на доста шампоани, балсами и маски за коса. То форсира растежа на косата, предотвратява косопада и работи превантивно против появяването на пърхот. Маслото от коноп се употребява и върху кожата, като я заглажда и хидратира. То има лечебно деяние против акне, псориазис, екземи и др.

 приложение от конопеното масло

Приложение в хранителната индустрия

Конопеното масло се употребява необятно в света на кулинарията под формата на хранителна добавка или дресинг за салата. Маслото има скъпи вкусови качества и заради салдото на омега киселини в състава си, то е извънредно потребна съставна част за вегетарианците.

Приложение в горивната промишленост

Маслото от коноп може да се употребява като биодизел, защото съставлява безопасен сурогат на нефта. Конопеното масло не е токсично и не нанася щета върху околната среда.

Приложение в производството на бои

Конопеното масло може да се употребява в изработката на бои, тъй като е безвредно и има доста по-ниски равнища на нездравословни излъчвания спрямо петролните бои.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР