Конният паметник на бившия президент на САЩ Теодор Рузвелт на

...
Конният паметник на бившия президент на САЩ Теодор Рузвелт на
Коментари Харесай

В Ню Йорк демонтират паметника на президента Теодор Рузвелт

Конният монумент на някогашния президент на Съединени американски щати Теодор Рузвелт на входа на Американския природонаучен музей в Ню Йорк е взето решение да бъде демонтиран , написа " Ню Йорк таймс ", базирайки се на изказване на шефа на институцията и градските управляващи.

Бронзовият монумент на американския президент, който е на власт от 1901 до 1909 година, е повдигнат през 1940 година. Паметникът се състои от три съществени детайла: Рузвелт седи на коня, индианец върви от едната страна на коня, а от другата - африканец.

Изданието отбелязва, че решението за унищожаване на паметника е било взето от музея, с което са се съгласили управляващите на Ню Йорк, които имат правата върху него. Активисти се опълчват на този монумент в продължение на доста години. Той стана, както мнозина смятаха, знак на колониална агресия и расова дискриминация, прецизира " Ню Йорк таймс ".

Решението за разглобяване на статуята е взето на фона на митингите против расизма. В същото време музеят постоянно е защитавал и съхранявал сходни предмети от предишното, макар обстоятелството, че те биха могли да бъдат " извънредно двусмислени ", показва още изданието.

" Разрастващото се придвижване за расова правдивост, зародило след убийството на Джордж Флойд, беше надълбоко наранено от музейната общественост през последните седмици. Гледаме по какъв начин страната и светът от ден на ден обръщат внимание на паметниците, тези разрушителни и мощни знаци на систематичен расизъм... Просто казано, тя пристигна неговото време (паметник на Рузвелт - изд.) да бъде отстранен ", - сподели пред вестника президентът на музея Елън Фатер.

В същото време тя увери, че музеят няма нищо против самия Рузвелт. В чест на някогашния американски президент, с който историята на музея е тясно обвързвана, беше решено да се назова зала за биоразнообразие.

В изказване кметът на Ню Йорк Бил ди Блазио означи, че музеят изиска премахването на конната скулптура на Рузвелт, защото черната и индийската са показани по този начин, като че ли са " поробени и расово по-ниски ". Праправнукът на Рузвелт, който е настойник на музея, издаде изказване, в което утвърди премахването на паметника.

" Светът не се нуждае от монументи, антики, останали от предишния век, които не отразяват полезностите на индивида, чиито заслуги желаят да отбележат, нито полезностите на равенството и справедливостта ", споделя Теодор Рузвелт IV.

Източници описаха пред вестника, че ориста на паметника след демонтирането към момента е незнайна, а също по този начин не е известно какво ще застане на мястото му.

В цяла Съединени американски щати, на фона на митингите след гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд от ръцете на полицията, стартира непринудено срутване на монументи на южняците от Гражданската война. Това се отрази и на статуите на откривателя на Америка Христофор Колумб, който леви деятели упрекват в геноцид на коренното население на Америка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР