Конкурсът за проектиране на първата китайска линия хиперлуп е спечелен

...
Конкурсът за проектиране на първата китайска линия хиперлуп е спечелен
Коментари Харесай

150 км само за 15 минути: първият хиперлуп в Китай ще свързва Шанхай и Ханджоу

Конкурсът за планиране на първата китайска линия " хиперлуп " е извоюван от маршрута Шанхай-Ханджоу. Това ще бъде 150-километров тунел в тръба под ниско налягане. Влакът в него ще се движи със скорост до 1000 км/ч. Пътуването сред станциите ще лишава 15 минути, до момента в който в този момент високоскоростният трен изминава това разстояние за един час. Но това транспортно знамение ще се появи едвам след 12 години.

Китай към момента не разполага с финализирана технология за " хиперлуп " - транспортна система в тръби с ниско налягане, употребяваща свръхпроводящи магнити и левитация в магнитно поле. Но страната към този момент е в развой на тестване на такива платформи. Според специалистите, в случай че Китай за 15 години е съумял да построи такава голяма мрежа от високоскоростни железопътни линии, че те да могат да обиколят Земята по дължина, то " хиперлупът " също ще бъде обуздан в рационален период.
-->
Двойка огромни китайски мегаполиси, измежду които Пекин-Шъдзяджуан, Гуанджоу-Шенджен и Ченду-Чонгцин, се бориха за правото първи да получат революционната автомагистрала. След предпроектно изследване на плана специалистите избраха линията сред Ханджоу и Шанхай. В документа се оповестява, че този избор е изработен поради относително равния терен, който подсигурява добра техническа изпълнимост. Подобен план ще има и позитивно обществено влияние, насърчавайки районната интеграция сред Шанхай и Ханджоу. Линията ще има огромен стопански капацитет заради огромната плътност на популацията и дейните стопански действия в двата града.

Идеята за " хиперлуп " беше показана в медийното пространство през 2013 година от Илон Мъск и даже основа за тази цел компанията Boring Company. По-късно бяха учредени и други сходни компании, в това число Hyperloop One на Ричард Брансън. Днес всички те са затихнали и са в неопределеност. Китайските инженери са приели съществено концепцията за превоз във " вакуумна " тръба и, както виждате, не престават да се движат към задачата.

Очаква се линията " Hyperloop " сред Шанхай и Ханджоу да бъде пусната в употреба до 2035 година От една страна, това не е доста скоро. От друга страна, софтуерната маса за сходен план просто не съществува през днешния ден и би трябвало да се извърши голяма научна работа, преди да стартира строителството, което единствено по себе си ще бъде доста, доста мъчно и извънредно скъпо.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР