Конкурсът ще се проведе в рамките на 85-годишнината от основаването

...
Конкурсът ще се проведе в рамките на 85-годишнината от основаването
Коментари Харесай

Стартира четвъртото издание на “Български архитектурни награди”

Конкурсът ще се организира в границите на 85-годишнината от основаването на КАБ
Вече четири години Камарата на архитектите в България (КАБ) предизвиква и разпространява най-стойностните планове, осъществени от български архитекти в страната и чужбина. Конкурсът търси планове, които се отличават с истинска идея, хармония, нововъведения и резистентност. Проектите би трябвало да способстват за развиването на градската среда, като се вписват хармонично в нея и усъвършенстват качеството на живот.

За първи път в границите на състезанието ще бъде присъдена премия в категория „ Сгради – недвижими културни полезности “. Целта е да бъдат отличени качествени архитектурни планове за ревитализация на здания - монументи на културата, които вдъхват нов живот на старинните сгради и способстват за консолидираното им в актуалната градска среда. 

Официалната гала по награждаване ще се състои на 11 октомври и ще бъде кулминационната точка на честванията по случай 85-та годишнина от основаването на КАБ. По мотив юбилея са планувани поредност от архитектурни събития през месеците септември и октомври. От 16 септември до 9 октомври ще се организира Архитектурен фестивал София 2022, проведен от РК КАБ София – град. В рамките на фестивала са планувани изложения, лекции и презентации на архитектурна тема, детска архитектурна работилница и други. На 10 октомври под стъклените куполи на Ларгото ще бъде открита огромна галерия за историята на КАБ. Палитрата от събития ще приключи на 11 октомври с Международната архитектурна конференция и церемонията по връчване на „ Български архитектурни награди 2022 “.

Кандидатстване

В състезанието “Български архитектурни награди ” могат да вземат участие планове, които са осъществени в интервала от септември 2020 година до септември 2022 година. Това могат да бъдат нови здания без ограничаване в площта, размера и функцията; реконструкции; модернизации и акомодации на остарели сгради; интериори; градски пространства. Допуска се присъединяване на планове, които не са изцяло приключени, само че се намират в довършителен стадий на строителството, директно преди въвеждане в употреба. В категория „ Сгради – недвижими културни полезности “ могат да вземат участие планове, изпълнени в интервала от 2010 година до септември 2022 година. 

Изпращането на кандидатурите става единствено по електронен път – посредством, както и посредством изпращане по електронната поща на адрес: [email protected]. Пълният лист с нужните за кандидатстване материали можете да откриете. Крайният период за подаване на кандидатурите е 20 септември. Всеки участник в състезанието може да подава безграничен брой планове. 

Жури

И тази година журито на „ Български архитектурни награди “ ще бъде интернационално с присъединяване на световноизвестни архитекти. Организаторите се доверяват на богатия им професионален опит и безпристрастна оценка при определянето на най-стойностните планове на българската архитектурна сцена. Това дава опция на българските проектанти да видят работата си през непознатия взор на изтъкнати експерти с потвърден интернационален опит.

В четвъртото издание на състезанието журито ще бъде в състав: ръководител - Тиери Дамез-Фонтен - шеф на, Франция и членове: Бернард Щорх - сътрудник, Великобритания; Гилма Теодора Гилите - създател на, Литва; Андреас Вардас - създател, Кипър. Тази година в журито ще има и български представител – арх. Тодор Обрешков, създател на “Инвентис ”, който е повторен притежател на огромната премия в състезанието „ Български архитектурни награди “ - 2019 и 2021 година.



Проектите в категория „ Сгради – недвижими културни полезности “ ще бъдат обсъждани от настрана 5-членно жури под председателството на шефа на арх. Петър Петров. Членове на журито са: проф. доктор арх. Йорданка Кандулкова; арх. Доника Георгиева, учител по специалността “Опазване на архитектурното завещание ” в УАСГ и притежател на специфична премия в “Български архитектурни награди 2018 ”; арх. Емилия Кълева, учител в УАСГ и откривател на архитектурното завещание на XX-ти век и арх. Щефан Бълич, ръководител на Камарата на архитектите в Румъния и специалист с 20-годишен опит в опазването на културно-историческото завещание. 

Критерии за оценка

Най-напред плановете се преглеждат от специфичен ръб, в който вземат участие представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания. Бордът селектира 15 участника в състезанието, които получават правото да показват плановете си пред интернационалното жури. 

Най-голяма тежест при оценяването - общо 50% имат критериите, свързани с възстановяване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на плана (разпределение на пространствата, употребявани материали, роля на светлината). Приложените нововъведения дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са планувани за ясната организация на плана и за заложените при планирането концепции и цели.

Награди

В заключителната фаза на състезанието интернационалното жури дефинира една огромна премия и 4 специфични. Носителят на огромната премия получава статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2022 ”, както и диплом, съпроводен от документ с рецензии от интернационалното жури. За носителите на специфичните награди също са планувани статуетки и дипломи, съпроводени със документ с рецензии от журито.

Повече за разпоредбите на състезанието, както и информация за предишните му издания можете да откриете на страницата на “Български архитектурни награди ”:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР