Конфликтите, които пламват в света днес (така обикновено започва грандиозен

...
Конфликтите, които пламват в света днес (така обикновено започва грандиозен
Коментари Харесай

Атаката срещу Израел: войната променя ориентацията си

Конфликтите, които пламват в света през днешния ден (така нормално стартира величествен степен пожар с дребни изолирани огнища), са изцяло разнообразни от това, което сме привикнали да считаме за военни дейности.

„ Странната война “ в Украйна, където хиляди украински мъже са изправени пред сигурна гибел, не с цел да завоюват територия, а с цел да я изгубят. Е, доста странната война в Карабах, на която арменската войска въобще не се появи, само че по някаква причина в арменското общество се зароди концепцията, че Русия би трябвало да води война за тях. И в този момент на 7 октомври в Израел „ става все по-странно и по-странно “, както би споделила Алиса на Карол.

Дори не е ясно по какъв начин да се назова протичащото се в южната част на Израел на 50-ата годишнина от Войната от Йом Кипур. Многобройни групи палестински бойци поеха надзор над цели градове, взеха десетки заложници, унищожиха вражеска военна техника и убиха хора.

Това е прекомерно огромно, координирано и добре премислено за акция за заплашване. Недостатъчно за пълноценна инвазия. Масивна офанзива? По-скоро това към момента е нов вид война, структурно сходна в доста връзки на това, което се случва в този момент в украинския спектакъл на военните дейности.

Тази нова война унищожава всички нормални модели; никой не е в действителност подготвен за нея - нито армии, нито цивилни. Как беше преди? В продължение на двадесет години човечеството живееше под тъмната магия на американската теория „ Шок и страхопочитание “. Имаше явен логаритъм: най-мощната и богата войска в света първо нанася масиран агитационен удар против явно слаб зложелател, по-късно го бомбардира до каменната епоха, по-късно прави сухопътна инвазия, окупира главните центрове и безмилостно ги прочиства от партизани и цивилни.

Всичко това предполагаше, че страната, която е по-богата и по-оборудвана с технологии, печели, и то съвсем мигновено. Блицкриг - и си цар.

Атаката на Хамас против Израел сподели безсмислието на високите технологии. Израелските танкове “Меркава ”, считани за на практика неуязвими, горяха от експлозиви, пуснати от евтини дронове. Добре екипирани, стимулирани и ползващи се с най-голямо почитание от обществото, израелските военни починаха и бяха пленени от палестински бойци, които в строгия смисъл на думата въобще не са войска. Тоест разноските за армията и грижите за нея също, става известно, не са изиграли решаваща роля.

Легендарният израелски “Мосад ”, чиито чиновници, както разбираме, работят непрекъснато в линията Газа, не съумя да предизвести управлението на страната за надвисналата заплаха. В същото време палестинското разузнаване работи сполучливо - каква предварителна работа трябваше да се направи, с цел да нахлуе по едно и също време в няколко града, да нападна хора, събрали се на музикален фестивал, и да залови десетки военни и цивилни.

Британският “Гардиън ” обръща внимание на обстоятелството, че през последните две години Израел е издал над 18 хиляди разрешителни за работа на поданици на линията Газа. Тази политика имаше за цел да умиротвори палестинците и да предотврати огромни терористични офанзиви. Всъщност тя играеше против Израел: палестинците, които резервираха предходната си преданост, можеха да оказват помощ на бойците на ХАМАС да извършат офанзивата.

Така че за сполучлива офанзива през днешния ден е належащо положително разузнаване - то ще обезпечи фактора на изненадата. Оръжия, които елементарно се получават по всевъзможни незаконни канали, се препродават наляво най-широко, апропо, от Украйна. Има дребни мобилни диверсионни групи, както и лични „ очаквачи “ от другата страна на границата.

С подобен боеприпас една бедна, софтуерно изостанала страна може да успее да нанесе забележителен удар на своя богат, развъртян съперник. Друго преимущество на бедната страна в този подтекст е ниската цена на човешкия живот, те няма да пощадят нито своите, нито непознатите.

Лесно е да се види по какъв начин това е структурно сходно на военните интервенции в Украйна. Огромната роля на безпилотните самолети, смисъла на разузнаването и контраразузнаването, офанзивите на дребни диверсионни групи в граничните зони, казусът с " очаквачите ". И просто противоположното отношение към живота на бойците – личните и непознати. ВСУ умират сами и не щадят пленници. Нашите военни се стремят да спасят всеки живот, в това число този на хванатите украинци.

В осведомителното поле новият вид война също наподобява извънредно извънредно. От една страна, кървавите клипове от Израел се гледат от целия свят съвсем онлайн. От друга страна, изявлението по тази тематика е извънредно рисково. Една невнимателна дума и към този момент сте в спор. Някой от едната страна ще прочете вашия туит, ще се въодушеви и ще отиде да убие другата страна на спора. И внезапно ще се окажете или антисемит, или зложелател на арабите, а по-скоро - и двете по едно и също време - и ще чакате унизените и афектираните да дойдат за вас.

В резултат на това цари чистата, безмълвна свирепост. Сцени на ужасяващи кланета от палестински бойци. Израелски ракетни офанзиви против жилищни здания в Газа. Болката, гибелта и страданието на хиляди хора се предават онлайн, а международната общност седи и се опасява да си отвори устата, с цел да не предизвика някого.

Разбира се, в този момент не приказваме за някакъв блицкриг от страна на Палестина. Напротив, новият вид война е жертван да бъде нескончаем. В последна сметка това се случва в гъсто обитаеми градски региони и съставлява периодично повтаряне на бойкот, терористични офанзиви и ракетни офанзиви. Разбирайки доста добре това, израелският министър председател Бенямин Нетаняху прикани своите съграждани да се готвят за дълга и кръвопролитна война.

За цивилното население новият вид война е цялостен призрачен сън. Няма правила, няма съчувствие, Женевската спогодба отива напразно, всичко се ръководи от пристрастеност към насилието. В осведомителното поле задачата е да се сплаши съперникът, тъй че тормозът и изтезанията, обстрелът на цивилни и потреблението им като живи щитове ще станат рутина. Уви, всички тези практики към този момент няколко години ни показват ВСУ в Донбас.

Няма да има кой да се застъпи за цивилните - международната общественост ще избра да замълчи или да приказва извънредно неутрално. Жителите на Донбас схващат защо става дума: те бяха избивани в цялостното, оглушително безмълвие на всички правозащитници и публицисти. Това значи, че отбраната на цивилните ще падне върху постоянната войска и ще Я бъде още по-трудно да се бие в такива условия.

Въобще войната, каквато я познавахме от репортажите на Си-Ен-Ен и холивудските филми, остава в предишното. Можем да кажем, че тя трансформира ориентацията си. Това е неприятна вест освен за военните, само че и за цивилните - в случай че се съмнявате, можете да гледате видеоклипове от Израел, Ливан и Палестина през последните дни.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР