Конфликтът между Великобритания и Франция се разраства - двете страни

...
Конфликтът между Великобритания и Франция се разраства - двете страни
Коментари Харесай

Раздор между Париж и Лондон след мигрантската трагедия в Ламанша

Конфликтът сред Англия и Франция се разраства - двете страни не престават да си насочат взаимни обвинявания за гибелта на 27 мигранти, удавили се с дребна лодка в опит да прекосят Ламанша в сряда. Британският министър председател Борис Джонсън прикани преди ден с отворено писмо Франция да прибира назад всички мигранти, които се пробват за минат от континентална Европа към Англия. Френският президент Еманюел Макрон реагира яростно – освен тъй като Джонсън упреква страната му за удавилите се тази седмица мигранти, а и тъй като разгласява писмото в Туитър – и отдръпна отправената към Англия покана за плануваното в неделя разискване на казуса с мигрантите.

В петък Макрон съобщи на Англия, че би трябвало да се държи " съществено " или ще остане отвън разискването на въпроса по какъв начин да се ограничи притокът на митранти, бягащи от война или беднотия през Ламанша, съобщи Ройтерс.

Борис Джонсън предложи да се работи " по-нататък и по-бързо " с Франция и Европейски Съюз, с цел да се спрат незаконните мигранти, пресичащи Ламанша. В писмото, оповестено късно в четвъртък, Джонсън упорства пред Еманюел Макрон за по-голямо съдействие сред двете страни за връщане на мигрантите, които се пробват да стигнат по море да Англия.

" Европейски Съюз има съглашения за реадмисия със страни като Блераус и Руската федерация; аз се надявам, че такива съглашения бързо ще бъдат реализирани и с Обединеното кралство ", написа Борис Джонсън в писмото, което е изпратено и до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Джонсън уточни, че стъпките включват взаимни патрули, които да не позволяват повече лодки да потеглят от френските крайбрежия , потребление на датчици, радари и наблюдаване от въздуха, задълбочаване на съдействието на разследващите служби, както и незабавна работа по съглашение с Франция за връщането на мигранти и подготовка на подобен документ с Европейския съюз .

След като напусна Европейски Съюз, Англия към този момент не е в положение да употребява системата на Европейски Съюз за връщане на мигрантите в първата безвредна страна, в която са влезнали.

В очакване на такова съглашение, Джонсън приканва Макрон за подписване на двустранни съглашения за назад приемане, " които ще разрешат всички незаконни мигранти, които пресичат Ламанша, да бъдат върнати ".

Той споделя, че " това ще има неотложен резултат и значително ще ограничи – в случай че не спре – прекосяването и ще избави човешки животи като фундаментално пречупи бизнес модела на незаконните банди ".

Планът на Англия след Брекзит във връзка с границите цели връщане на мигрантите в първата страна, която се счита за безвредна, където те са влезнали на път за Англия. Предвижда се още основаване на гранични центрове за обработка на документи на мигранти, търсещи леговище. Тези проекти обаче разчитат на намирането на интернационалните сътрудници, които да одобряват върнатите мигранти.

Преди ден Франция предложения вътрешните министри на Белгия, Германия, Нидерландия, Англия, както и представители на Европейската комисията, да се срещнат в неделя във френския граничен град Кале, откъдето поемат мигрантските лодки през Ламанша, с цел да обсъдят казуса.

Френският вътрешен министър съобщи пред уеб страницата " Политико ", че писмото на английския министър председател е " недопустимо " и че английският министър Прити Пател към този момент не е поканена на срещата .

Френската полиция е изправена пред невиждани компликации да предотвратява опитите за секване на Ламанша, защото трафикантите стават все по- проведени. Близо 26 000 мигранти са достигнали английския бряг с дребни лодки тази година , по данни на английското вътрешно министерство.

" Не мисля, че има нещо провокативно в това да желаяме по-тясно съдействие с най-близките ни съседи ", разяснява английският министър на превоза Грант Шапс пред Би Би Си в петък, изтъквайки, че нито една страна не може да се оправи сама.

" Предложението бе направено в дух на благосклонност. Аз мога да уверя нашите френски другари в това и се надявам, че те ще премислят решението си за срещата ", сподели Шапс.

Писмото на Борис Джонсън е " разочароващо ", а публикуването му го прави още по-лошо, споделя френският вътрешен министър Жералд Дарманен в известие до Пател, представено от Агенция Франс Прес.

Говорителят на френското държавно управление Габриел Атал разяснява в петък, че писмото е " лишено от субстанция " и " недопустимо като форма ".

Предложението на Джонсън за двустранно съглашение " явно не е това, от което се нуждаем, с цел да разгадаем този въпрос ", добави той, представен от " Политико ".

По-късно френският президент Макрон разяснява на конференция в Рим, че плануваната среща в Кале с представители на Белгия, Германия, Нидерландия и Европейска комисия ще се състои. Министрите от Европейски Съюз ще " работят съществено за разрешаване на сериозните проблеми със съществени хора ".

След това ще забележим по какъв начин да продължим дейно с британците, в случай че те решат да се държат съществено ", сподели Макрон, представен от Ройтерс.

Франция упреква Англия, че ръководи неприятно мигрантската си система и че туитът на Борис Джонсън не е " сериозният " метод за справяне с проблевите.

" Изненадвам се, когато нещата не се вършат съществено, ние като водачи не споделяме посредством Туитър или открити писма, ние не сме цивилен активисти-разобличители ", сподели Макрон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР