Конфликтът между беларуския лидер Александър Лукашенко и опозиционерката Светлана Тихановска

...
Конфликтът между беларуския лидер Александър Лукашенко и опозиционерката Светлана Тихановска
Коментари Харесай

Руски медии за кризата в Беларус: Каква е ролята на Запада и тази на Москва...

Конфликтът сред беларуския водач Александър Лукашенко и опозиционерката Светлана Тихановска - всеки от тях твърди, че е спечелил президентските избори в Беларус, дефинитивно мина в интернационалната повърхност, установи съветският в. " Комерсант ".

За пет дни Лукашенко четири пъти се обади на Владимир Путин, президента на Русия, а Тихановска потърси поддръжка от водачите на Европейски Съюз.

Те не дадоха отговор директно, само че индиректно показаха поддръжка за " мирния преход на властта в Беларус " и потвърдиха, че ще наложат персонални наказания на виновниците за изборните измами и последвалото принуждение.

Руският външен министър също призна, че " изборите не са протекли идеално ", само че назова възмущението на европейските страни геополитика, несвързана с човешките права и демокрацията, показва вестникът.

В изявление за " Лента " беларуският политолог Дмитрий Болкунец акцентира " невиждания " капацитет на митингите против оповестената от управляващите победа на Лукашенко в изборите на 9 август.

След като " заповяда да се стреля против невъоръжени жители ", след " хилядите пребити, осакатени, арестувани " хора в Беларус, днешният държавен глава съгласно него е уплашен и опозицията има действителна опция да издейства неговата оставка.

" Преди опозицията можеше да мечтае само за договаряния, само че през днешния ден мощно бих предложил на управляващите да побързат с тях ", декларира пред " Новая газета " Виталий Римашевски от Координационния съвет, основан от беларуските опозиционери, с цел да обезпечи кротичък преход на властта.

Ако митингите и стачките стихнат, обстановката може да се развие в интерес на управляващите, само че това нищо няма да промени. Лукашенко може единствено да се задържи за няколко месеца, с което обаче ще утежни както своето състояние, по този начин и това на фамилията си и на чиновниците от силовите си структури.

Но той " се държи несъответстващо и очевидно не е подготвен спокойно да отстъпи властта.

Сега всичко зависи не от него, а от хората, които или ще извършват незаконни заповеди, или не ", споделя политикът.

В цяла Беларус протичат акции в поддръжка на президента под мотото " Саня ще остане с нас ", осведоми сътрудник на " Комсомолская истина ".

" Минах през тълпата и не забелязах някаква насила ", споделя персонални усещания той. " Сами дойдохме - уверявали го демонстрантки. - Всичко ни харесва. "

Всички участници в опозиционните манифестации се държат намерено, не се опасяват от обективите, приказват драговолно и самоуверено. А тези от провластовите акции си крият лицата зад знаменца, пазят се от камерите, отбелязва в същото време " Комсомолская истина ".

" Недопустимо е да има външен напън върху Беларус ", " изборите не бяха идеални, само че не трябва да се употребяват за напън върху страната " - тези послания от Брюксел, Берлин и Москва разцепиха през вчерашния ден беларуското общество.

Нагласата против външна интервенция е " дребното, което може да сплоти хората от протестните и провластовите манифестации ", написа " Известия ".

Печатът напомня известие на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че комисията ще обезпечи на Беларус 53 милиона евро - основно за битка с епидемията от COVID-19, само че също по този начин и помощ на потърпевшите от насилието на държавните управляващи, за подкрепяне на гражданското общество и независимостта на медиите.

" Протестиращи в Минск се питаха: добре, да вземем парите на Евросъюза, само че какво ще желае той в подмяна? ", четем в " Известия ".

Според съветския историк и политолог Валерий Соловей, представен в " Свободная преса ", Лукашенко е приел " кардинално предложение на Кремъл за нови избори в страната " и " под напън от Москва даже няма да се кандидатира в новите избори ".

Сред претендентите с изключение на Тихановска ще бъде различен опозиционер - Виктор Бабарико, който по замисъла на Кремъл би трябвало да оглави Беларус и да подсигурява персонална сигурност на настоящия президент, след това да подпише с Москва стратегия за засилена интеграция, която да върне Лукашенко в политическата игра като секретар на Съюзната страна сред Беларус и Русия, а Владимир Путин да оглави управлението й.

Соловей е " повествовател на приказки ", поръчани от съветски олигарси, които се пробват да манипулират Путин, разяснява обаче Владимир Лепьохин, шеф на Института за Евразийския стопански съюз.

Всичко ще зависи от събитията в Беларус, където нещата са застинали в нежно равновесие, а то очевидно не може да трае дълго, декларира пред " Независимая газета " съветският аналитик Александър Тевдой-Бурмули.

Ако Лукашенко падне, Европейски Съюз естествено ще признае за законна Тихановска. Ако пък оцелее и след митингите, всичко ще зависи от два фактора: дали Тихановска ще покаже, че не е просто междинна фигура, и дали ще може да се реализира консенсус за Беларус с Русия, където също има разнообразни отзиви, счита специалистът.

Лукашенко упрекна Запада, че финансира уличните митинги и подреди да бъде комплициран ред в страната. Експерти предвиждат нова вълна от репресии, написа " Независимая газета " в различен материал.

Русия е главен вносител на беларуски артикули и прекъсването на най-големите индустриални мощности в Беларус заради стачките може да се отрази на индустриалните вериги в двете страни, предизвестяват икономисти, представени в " Росийская газета ".

Политическата рецесия в Беларус удря макроикономическата непоклатимост на страната. Заводските митинги лишават Минск от валутни облаги, а вероятно разкъсване с Русия може за момент да унищожи четвърт от националната стопанска система, написа " Взгляд ".

" Тръгнеш ли надясно - ще изгубиш Беларус. Тръгнеш ли наляво - отново ще изгубиш Беларус ", перифразира " Московский комсомолец " класическата главоблъсканица пред съветския левент от приказките, застанал на кръстопът.

Остава да се търси някакъв междинен път, посредством който Русия да избегне огромни геополитически загуби от властовата рецесия в прилежащата страна.

Такава е общо взето задачата, изправила се в цялостен растеж пред Владимир Путин, акцентира всекидневникът.

" Ех, в случай че Москва взаимно с Брюксел откри някакъв метод този спор да бъде решен по кротичък път, това ще е най-мъдрото нещо. И незабавно ще изчезнат доста от проблемите в нашите връзки с Русия ", декларира пред " Взгляд " философът Владимир Дунаев от Координационния съвет на беларуската съпротива.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР