Конфликта заради Украйна доведе до проблем с най-котирания металЗатварят заводи,

...
Конфликта заради Украйна доведе до проблем с най-котирания металЗатварят заводи,
Коментари Харесай

Петорен скок на алуминия

Конфликта поради Украйна докара до проблем с най-котирания метал Затварят фабрики, суматоха на тържищата
Напрежението сред Съединени американски щати и Русия поради Украйна изостря обстановката в алуминиевия бранш, ударен от възходящите цени на електрическата енергия през последната година.

Цената на алуминия се усилва с 24% през последните шест месеца до повече от 3100 $ за метричен звук, като се доближава до най-високо равнище от десетилетие.

Перспективата за съветска инвазия в Украйна утежнява обстановката, написа Wall Street Journal, представен от Инвестор.бг.

Русия е един от най-големите производители на алуминий в света и

търговците се опасяват от спиране на износа

в случай че избухне спор. Това усилва натиска върху производствата, които имат проблеми със скъпата сила. Така повишените разноски заплашват тяхната доходност.

В Европа цените на природния газ са съвсем пет пъти по-високи спрямо миналата година поради студа, засиленото търсене и спада на доставките от Русия. Енергията може да съставлява до половината от разноските за произвеждане на алуминий.

Търговците се притесняват, че затварянето на топилни предприятия поради скъпата сила ще затрудни обезпечаването на доставки на пазар, който е привикнал да има обилие от метала. Нарастващите разноски за алуминия са спомагателен разход за купувачите, като производителите на коли, които така и така имат и други проблеми по веригата на доставки, да вземем за пример с световния дефицит на компютърни чипове.

Заводи затварят

Alcoa Corp. съобщи в края на предходната година, че ще затвори нерентабилния си алуминиев цех в Сан Сиприан в Испания, който има годишен потенциал от 228 хиляди тона. Предприятието евентуално няма да работи към две години поради несъразмерните цени на силата. Цената на тока в Испания доближи рекордно висока цена в края на предходната година.

Норвежкият производител на алуминий Norsk Hydro AS A също съобщи, че ще понижи производството в цех в Словакия до 60% от потенциала си поради цените на електрическата енергия, които не наподобява, че ще спаднат скоро.

Други компании, които имат алуминиеви топилни предприятия в Черна гора, Румъния и Франция, също афишират проекти за редуциране на производството. Те следват производителите в Китай, които също понижиха производството поради дефицита и цените на електрическата енергия там.

Топлини за алуминий в Европа са изключили годишен индустриален потенциал от 810 хиляди тона, съгласно Лин Джао, пълководец по артикули в Macquarie. В международен мащаб затвореният или

" консервиран " потенциал доближава 4 млн. тона

Има още няколко топилни предприятия в Европа, които може да се наложи да понижат производството или да затворят през идващите няколко месеца, в случай че цените на силата не се намалят, споделят анализатори.

Запасите от алуминий в складовете, утвърдени от Лондонската борса за метали (LME), се свиват до под 850 хиляди тона, най-ниското равнище от 2007 година, съгласно FactSet.

През март 2021 година те бяха повече от два пъти по-високи.

Металът в утвърдените от LME хранилища дава взор върху международните доставки и може да бъде подвеждащ. Въпреки това анализатори и вложители споделят, че понижените ресурси в складовете, обсъждани като пазар от последна инстанция, са знак, че общото предложение е незадоволително.

Morgan Stanley пресмята, че предлагането на алуминий може да се намали с 1 млн. тона от търсенето през 2022 година Проблемите с доставките поради корабоплаването в допълнение затрудняват промишлеността.

Приблизително 67 млн. тона примитивен алуминий, получен от първични материали, а не от скрап, се създават в международен мащаб всяка година. Китай съставлява повече от половината от международното произвеждане, а

Съединени американски щати са най-големият вносител

на метала в света.

Възстановяването на производството в Китай може бързо да ускори международното предложение. Политиците в Пекин обаче желаят да лимитират производството на алуминий, с цел да управляват въглеродните излъчвания. „ През последните 15 до 20 години китайците сътвориха остатък от свръхпредлагане и в този момент виждаме възобновяване на салдото “, разяснява Греъм Кер, основен изпълнителен шеф на производителя South32 Ltd.

Сред вложителите, които залагат на продължаващо рали, е Люк Садриан, основен капиталов шеф в основания в Лондон хедж фонд Commodities World Capital. Той счита, че цените могат да се покачат над 4000 $ за звук, само че те няма да се движат по права линия.

" Когато пандизите алуминиев цех, не го вършиме единствено за няколко дни ", споделя той. " Поради обстановката с електрическата енергия, която се случва сега, алуминият може да стартира да се търгува като желязната руда и да има променливи придвижвания ", добавя той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР