Конференцията на Капитал традиционно събира над 700 представители на fintech,

...
Конференцията на Капитал традиционно събира над 700 представители на fintech,
Коментари Харесай

Fintech революция

Конференцията на " Капитал " обичайно събира над 700 представители на fintech, банковия и застрахователния бранш, вложители, анализатори от страната и чужбина

[Капитал] Transferwise, Phyre и Revolut направиха преводите на пари и разплащанията евтини, бързи и занимателни, Robinhood и Freetrade разрушиха монопола на огромните борсови търговци, премахвайки комисионите, N26, Monzo, Webank вкараха банкирането непосредствено в телефона, а Iuvo и Klear дадоха опцията за осъществяване на рентабилност от кредитиране и складиране.

Доскоро непокътната територия за банките и застрахователите, през днешния ден в бранша на финансите навлизат и работят напълно нови модели и компании, обединени под общ знаменател. Финанси и технологии, или все по-разпознаваемият термин fintech. Почти всеки от младото и софтуерно потомство е чувал термина fintech и даже употребява най-малко една негова услуга. Освен новите disruptiv компании в този бранш се намесват интензивно телекомите и огромните софтуерни компании Apple, Гугъл, Samsung.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Трендът е единствено нагоре

Инвестициите във fintech бранша в Европа през 2019 година са достигнали рекордните 8.5 милиарда $, което е покачване с съвсем 50% по отношение на миналата година, демонстрира отчет на Innovate Finance. Основните пазари са Англия (с максимален дял и в размер и сделки), Германия, Франция и Швеция. Общият брой на покупко-продажбите обаче пада с 15% до 780.

Top 10 на покупко-продажбите в Европа са единствено при компании, профилирани в банкиране и парични прехвърляния, а една е от застраховането (виж графиката). Глобално Съединени американски щати остават страната с най-вече притеглен капитал към края на предходната година с 16.3 милиарда $, което е растеж с 23%. Рязък спад има в Китай - от 26 милиарда до 1.8 милиарда $. Азиатската страна е и повода за общия спад в световните вложения - до 35.7 милиарда $.

По-малко човешки фактор, повече логаритми

Финансовите технологии отстраняват значително човешкия фактор и употребяват новаторски логаритми. Така fintech услугите стават по-евтини, интуитивни, транспарантни и комфортни за работа. Освен това те основават напълно нови способи на банкиране и финансиране, като отговор на старите модели и новите условия на хората. Те хвърлят и ръкавицата непосредствено на обичайна банкова промишленост. Което дава резултат - от ден на ден банки по света и у нас създават услуги в този сегмент. Само преди дни Ти Би Ай банк пусна бързи преводи в евро, а БОРИКА разгласи, че стартира да работи по платформа за такива. Като цяло банките влизат по-трудно в новаторски планове поради мощните регулации, а и ненапълно поради консервативния им темперамент. Финтеховете ги заобикалят, което ги прави по-гъвкави и адаптивни към новите условия.

Чисто институционално в България и Европейски Съюз тласък за развиването на финтех е втората платежна инструкция на Европейски Съюз (PSD2), която задължава банките да отворят данните за информацията на клиентите до трети страни - това до момента беше монопол на банките. Това да вземем за пример разрешава да се вършат приложения и услуги, които сплотяват в едно приложение няколко банкови сметки. Какви са трендовете и провокациите пред бранша и кое ще задвижи растежа в бранша по света и у нас ще е и тематиката на конференцията на " Капитал " Annual FinTech&InsureTech Summit, която ще се организира на 27 февруари в София. В нея ще вземат присъединяване специалисти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт. Ще е се трансформира ли София в идващия Fintech хъб на Централна и Източна Европа, кои са трендовете, които ще очертаят бъдещето на промишлеността. Това са още част от значимите тематики, които ще дискутират те. Повече за конференцията може да научите тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР