Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се противопоставя на

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се противопоставя на
Коментари Харесай

КНСБ не дава да има индексиране на всички пенсии

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) се опълчва на натиска на съдружните сътрудници на ГЕРБ за актуализация на пенсиите за всички с аргумента, че това отблъсква работещите от постоянно внасяне на осигуровки.

Когато всички знаят, че ще им бъдат вдигнати пенсиите без оглед на размера на вноските през годините, това е демотивиращо за останалите, работили цялостен живот, е убеждението на синдиката.

" В пенсионноосигурителната система правилото не би трябвало да бъде нарушаван, без значение дали е съдружно съглашение ", съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

" Актуализацията на всички пенсии, без значение от импортираните вноски, е развращаващо ", натърти още синдикалният лидер.

Той е безапелационен, че синдикатите няма да правят отстъпка от убеждението, че системата на обществено и пенсионно обезпечаване би трябвало да изплаща това, което си внесъл в нея като принос. А повдигането на най-ниските пенсии би трябвало да бъде не през Национален осигурителен институт, а през общественото подкрепяне. " Раздаване на едни пари, повдигане на някаква пенсия, тъй като така сме решили, и преизчисляването им, е мощно демотивиращо и ще насърчи хората да бъдат в недекларираната претовареност и да не си заплащат осигуровките ", съобщи водачът на КНСБ по време на полемика, отдадена на недекларирания труд у нас и в Европейския съюз.

Недекларираният труд е част от сивата стопанска система и гълта по 400 млн. на година от бюджета на страната, а делът на сивата стопанска система - по 23 милиарда годишно, напомни данните Пламен Димитров.

" Сивата стопанска система в България създава 23 милиарда лв., които са отвън обсега на обществените финанси и осигурителните системи ", съобщи водачът на КНСБ.

В нашата страна недекларираният труд държи относително по-нисък %, по отношение на множеството членки от Източна Европа и е 16%. За съпоставяне Пламен Димитров цитира данните на Румъния - с 29% недеклариран труд и Полша - с 38%. Строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, леката индустрия и търговията са секторите с максимален растеж нарушавания. Недекларираният труд у нас е най-много измежду наемните служащи - 97%, и напълно дребен % измежду самонаетите, регистрираха от КНСБ.

Според синдиката за справяне със сивия бранш и недекларирания труд ще оказват помощ ограничения на страната в посока опростяване на процедурите за бизнеса и другите административни стъпки. По думите на Димитров би трябвало да бъдат уверени и подкрепени дребните компании, че е по-евтино да бъдат изрядни, в сравнение с да работят в сивия бранш.

Синдикатът упорства и за разработване на обединен народен индикатор, който да мери по-устойчиво спазването на социално-осигурителните права, тъй като даже данните на Евростат са спорни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР