Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) провежда синдикална акция

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) провежда синдикална акция
Коментари Харесай

Любослав Костов: Около 60% от хората у нас са “работещи бедни“

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) организира синдикална акция " За правото на сдружаване и почтени заплати! ". Десетки жители блокираха за придвижването в центъра на столицата в региона на пл. " Орлов мост ", съобщи БГНЕС.

Хората, които вземат участие в акцията на КНСБ, държат плакати с надписи: “Протест ”, “Стига към този момент работещи небогати ”, “Справедлива и съответна минимална работна заплата ” и други

От КНСБ настояха политиците да одобряват Бюджет и в него да има заложени 62 млн. лева за увеличение на заплатите на работещите. Те подчертаха, че би трябвало да има държавно управление, което да поеме отговорност за българските жители и да взема решение техните проблеми.

“Това е една алегорична акция, която цели в Деня на труда още веднъж да покаже какви са настояванията на работеща България и да покаже от кое място да бъдат взети парите, тъй като когато предлагаме нещо, постоянно предлагаме и негова опция “.

Това споделя в изявление за БНР Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ.

“Като блокираме “Орлов мост “ за малко през днешния ден, ще покажем и на медиите, и на жителите, от кое място да бъдат взети тези пари перо по перо от държавния бюджет, защото страната е шеф на половин милион души “, споделя той и добавя:

“Ще продължим в “Борисовата градина “, където през целия ден наши специалисти по разнообразни посоки, като трудово правни съвещания и различен вид информиране и консултиране, ще бъдат налични. Гражданите на София и гостите на столицата ще могат през целия ден да приказват с нашите специалисти и да се съветват по тематики, които ги интересуват “.

Ниското възнаграждение ли е главният проблем на работещите в България?

Според него подценяването на труда – в частния или в публичния бранш е главният проблем и затова, 16 години по-късно, бидейки част от Европейски Съюз, ние сме на последно място и се отдалечаваме от Румъния, с която тръгнахме дружно. Според него концепцията за това да се приближаваме към другите страни е нашият ритъм на растеж на приходите да бъде по-висок от техния, само че в България това не се случва.

Той осведоми, че акцентът на днешната проява са работещите в публичния бранш, защото частният бранш предходната година се е показал малко по-добре от позиция на растеж на заплатите, съпоставено с инфлацията.

“Нека кажем нещо доста значимо, от две години се борим да компенсираме инфлацията, която се усили рекордно за последните 25 години, а не желаеме освен това от това. Това е някаква стратегия най-малко, да можем да си купим същото, което сме си могли преди една или две години, не е стъпка напред, а опазване на равнището. В момента се борим да не изостанем още “, споделя той в ефира на “Нашият ден “.

По думите на Костов плануваната инфлация за тази година в бюджета, който излезе предходната седмица, е към 10%.

“Програма най-малко е растеж на приходите от 10% на безусловно всички. Има редица недофинансирани браншове. Около 700-800 млн. лв. се нужни за 10% растеж на приходите за 2023 година за безусловно всички, а към този момент където не е обезщетена обратно инфлацията, по обособени министерства и ведомства, може би ще би трябвало и по-голям растеж, като се създадат сметките “, споделя още отй.

Профил на работещите бедни…

В предаването Любослав Костов акцентира, че има доста дефиниции за това какво е “работещ безпаричен “. И споделя, че от КСНБ се прави “издръжка на живота “ на всеки три месеца, а всеки, който е под тази прехрана, като месечен приход в чисто изражение, е работещ безпаричен. В България това са към 60% от хората.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР