Конфедерация на труда Подкрепа ще проведе национален протестен митинг-шествие в

...
Конфедерация на труда Подкрепа ще проведе национален протестен митинг-шествие в
Коментари Харесай

Подкрепа на протест срещу идеята за болничните

Конфедерация на труда " Подкрепа " ще организира народен протестен митинг-шествие в София под надпис " Болните служащи не са нарушители ". КНСБ няма да взе участие в акцията. Сборният пункт е в 11 часа на площад „ Княз Александър Първи “. Протестът е поради предлагането на ръководещата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща, макар че министър председателят Бойко Борисов разгласи, че то няма да бъде импортирано в Народното събрание.

Основното искане на протестиращите е работодателите да поемат най-малко първите 5 дни от болничните и да изплащат 100% от възнаграждението през това време, а не 70 на 100 за три дни както е в този момент. Участниците в акцията ще внесат декларация в Парламента, след което шествието ще стигне до седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Председателят на протестния комитет на синдиката Любка Георгиева съобщи: " Ние не одобряваме изказванията на работодателите, че всички, които употребяват болнични, са мошеници, измамници или натоварват сътрудниците си, което изрично не е правилно. Не служащите издават болничните си листа. Има толкоз доста фактори, които благоприятстват това увеличение, съгласно работодателите, на взимане на болничните листа, като в тях не влизат почивките в Гърция, защото служащите не са толкоз забогатели, че само заради тази причина да си взимат болнични листа. "

Първоначалните планове бяха митингът да се организира взаимно с КНСБ. От там обаче оповестиха, че резервират протестна подготвеност. Националният секретар на организацията Ася Гонева посочи, че това става след блиц изследване до членовете на КНСБ: " Нагласата беше, че би трябвало да поизчакаме. Няма никаква конспирация в това, че би трябвало да протестираме. Това, че тази седмица КНСБ няма да стачкува, не значи, че няма да се наложи в някакъв миг и няма да преценяват хората ни, че и те желаят по някакъв метод да изразят отношение. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР