Кончината на Елизабет ІІ очаквано прикова погледите на целия свят

...
Кончината на Елизабет ІІ очаквано прикова погледите на целия свят
Коментари Харесай

Забраната да държим подозрително сьомга - колко странни са всъщност британците?

Кончината на Елизабет ІІ предстоящо прикова погледите на целия свят във Англия и строгия погребален протокол по изпращането на Кралицата в последния й път. Наблюдатели разясниха, че даже да се намира пред финансов фалит, страната не би икономисала нито пени за тази 10-дневна обилна гала.

Защо това е по този начин? Защото традицията на Острова е по-важна от златото. Затова, наред с формата си на ръководство и мощната фигура на монарха в обществения живот, страната е известна (или не чак толкова) и с редица разнородни, от време на време чудати за актуалния свят порядки. Които Англия си харесва и ревниво си пази!
 GB 2
Всички към този момент знаят, че следва тотална промяна на банкнотите в страната. Занапред те към този момент няма да носят лика на кралицата, а на нейния правоприемник – крал Чарлз ІІІ.

Малко знае се обаче, че даже английските паспорти се издават от името на кралицата (а отсега нататък – на краля). А самият монарх няма потребност въобще да има подобен документ, защото не е належащо идентифициране на неговата идентичност. За сметка на това е безусловно наложително паспорт да има всеки кон на територията на страната.
 GB 3
Кралското семейство е в основата на публичния живот във Англия. Обединеното кралство е може би единствената страна в света, която няма собствен народен празник. Но сватбите на кралските особи се възприемат и означават като такива – всички си спомняме тържествата към венчавките на принцовете Уилям и Хари. Жителите на страната даже получават почивен ден в деня след сватбената гала. Като народен празник се отбелязва и рождения ден на кралицата (вече краля).

Всички към този момент прочетохме за коргитата – обичаните кучета на починалата Елизабет ІІ. Но надали мнозина знаят за любопитната възбрана, съгласно която елементарен домакински любим „ от народа “ няма право да се среща и чифтосва с подобен от кралското семейство. Въпреки че вероятността елементарен домакински любим да се срещне с кралски е доста дребна, това би било нарушаване на закон в Обединеното кралство.
 GB 4
Във Англия има действия, осъществявани на обществени места, които нарушават редица правила. Според закон от 1839 година стартирането на хвърчило по улицата не е позволено. Пускането на крави по улиците денем – също. Закон от 1867 година Забранява разходките на какъвто и да е добитък от 10 до 19 часа, в случай че няма особено позволение от полицейския комисар.

Транспортът също попада под строгите правила на закона. Не се позволява неспазването на реда в билетните центрове на метространциите. Нещо повече, според правилника на лондонското метро пропускането на опашката е закононарушение. Правилото е въведено, с цел да се избегне заплаха от конфликти сред хората преди качването на влака и по този метод да се провокират произшествия.
 GB 5
Не е позволено и пързалянето по по заледените улици. Колкото и да е занимателно плъзгането по леда с шейна или даже единствено с обувките, различен от странните закони на Обединеното кралство го прави нелегално.

 

Като закононарушение се класифицира и пострадването или убиването на лебед. По закон от далечния 12 век красивите птици принадлежат на кралицата и са неприкосновени. А още по-древен закон не разрешава да разнасяте дървени дъски по тротоара. Те могат да бъдат премествани, единствено в случай че се разтоварват от транспортно средство или се внасят в постройка. Разпоредбата е още от средновековието, когато каруците постоянно са били претоварвани и дървта са падали от тях, застрашавайки живота и здравето на пешеходците.

Макар в някои европейски страни просторите с цветни облекла по улиците да имат своя сексапил, във Англия тази домакинска активност е неразрешена. Простирането на пране през улицата може да донесе санкция в размер на 1000 паунда.

Друго “странно ” нарушаване е обвързвано с консумирането на алокохол в нощните заведения. Разбира се, то е възможно. Но от 1968 година се счита за закононарушение посетителят да бъде открит пийнал в бара. Сервирането на разположение в нетрезво положение също е нелегално съгласно версията на закона от 2003 година Тя гласи, че алкохолни питиета не би трябвало да се продават на клиент, който към този момент е пийнал.

Незаконно е да държите сьомга, до момента в който „ изглеждате съмнително “ - Може би най-странната от всички, тази наредба е разказана в раздел 23 от Закона за сьомгата от 1986 година и обгръща „ подозрителното боравене с риба “. Разбира се, ориентиран е основно към търговците на риба.

Облечени в полицейско облекло за Хелоуин? Не и във Англия. Полицаите и разбойниците са едни от най-популярните костюми за Хелоуин, само че на Острова това може да сътвори проблеми. Законът е явен - обличането и представянето за служител на реда или представител на въоръжените сили е закононарушение и даже може да ви вкара в пандиза. Тези нарушавания и санкции са записани в Закона за подправените документи на моряците и бойците от 1906 година и в по-новия Закон за полицията от 1996 година
 GB 6
Държава като Обединеното Кралство има дългогодишна правна история и редица странни закони, които по разнообразни аргументи не са били отменяни през годините. Останали и до през днешния ден, за всеобщо удивление, на тези чудати правила и закони се гледа както съществено, защото носят след себе си солидни санкции, по този начин и с доза (английски) комизъм.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР