Kомпромис на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за промените в

...
Kомпромис на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за промените в
Коментари Харесай

Борисов спаси кабинета! Минути преди това Денков бил на ръба, заплашил със СМС: Хвърлям оставка!

Kомпромис на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за измененията в бюджета избавиха кабинета, чийто министър председател Николай Денков бе подготвен през вчерашния ден сутринта да хвърли оставка. Депутати от некоалицията разясниха, че отстъпките на Борисов са избавителен ход против следващо служебно държавно управление на Румен Радев тъкмо преди локалните избори и още извращения по време на акцията, написа „ Труд “.
Повод за разтягане на връзките в некоалицията този път станаха промени в приходните източници на проектобюджета, които финансовата комисия одобри малко преди среднощ във вторник. След гласуването финансовият министър Асен Василев разгласи, че министерството се дистанцира от признатата от комисията рамка.
Рано сутринта в сряда, преди съвещанието на Народното събрание, в Политическа партия получили есемес от премиера Николай Денков с предизвестие, че е подготвен да хвърли оставка, в случай че не бъдат поправени решенията на бюджетната комисия.
“Ще подкрепим това, което Асен Василев предлага ”, разгласи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов след траяла повече от час лидерска среща. За първи път от образуването на държавно управление обща конференция, застанали един до друг, дадоха Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов.
“Компромисът да създадем държавно управление мисля, че успокоява обществото. Бюджетът е политическият закон на едно сходно ръководство. Ако не се одобри бюджет, импортиран от Асен Василев, то държавното управление пада. Отстъпих доста неща, които приказвах, сътрудниците се съгласиха за електронното заплащане за компании над 100 души, в това време ние приехме за касовите наличия, за заплащането на фишове по електронен път, за фонда, да срещу съм, само че с цел да отидем към Еврозоната и да не вдигнем в допълнение инфлацията ще подкрепим това, което Василев предлага ”, сподели Борисов.
“Таванът за цените на тока за бизнеса ще остане 200 лв. ”, съобщи Кирил Петков.
“Това е антиинфлационна мярка, която ще остане, тъй че да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за еврозоната. Приоритет са Шенген, еврозоната, правосъдната промяна, постигнахме общи резултати и в този момент ще влезем в зала, с цел да ги подкрепим ”, добави Петков.
Христо Иванов разгласи, че на лидерската среща е реализирано единодушие приходните ограничения да бъдат признати с дребна промяна – електронното заплащане за компаниите ще е наложително за тези с личен състав от над 100 души, а не с 50 каквото бе предлагането на финансовия министър.
Според калкулации на Георги Ганев от Демократична България единствено от отпадането на приходни ограничения в проектобюджета по време на съвещанието на бюджетната комисия се губели сред 600 млн. лева и 800 млн. лева Приети бяха и няколко оферти за увеличение на заплатите на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Национална агенция за приходите и организацията по храните.
Бяха гласувани и средства за подкрепяне на университети, земеделци, храмове и вероизповедания. Според ППДБ всички тези спомагателни заплащания, които одобри бюджетната комисия по време на гласуването на второ четене на финансовата рамка, в зала ще отпаднат. Депутати от ГЕРБ признаха, че още не знаят какво тъкмо са се разбрали Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов на лидерската среща.
Очаква се лечебните заведения да генерират загуби
НЗОК ще заплаща онколекарства по най-ниски цени
Здравната каса ще заплаща онколекарствата на всички лечебни заведения по най-ниските цени, които са реализирани, в която и да е от тях през предходния месец. Това одобриха депутатите съвсем с цялостно болшинство по време на окончателното гласоподаване бюджета на НЗОК за 2023 година в зала.
Поправката бе препоръчана от самия фонд и държавното управление, а приемането ѝ бе неотложно поради годишното приключване на към 100 млн. лева публични средства в избрани лечебни заведения и компании. Тя обаче стана факт след яростна полемика и многочислени опити от разнообразни парламентарни групи да бъде смекчено и даже отстранено.
“Всички желаеме да се понижат цените на околекарстватa, които заплаща НЗОК, само че това крие опасности за лечебните заведения ”, заключи опасенията проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ.
Той предизвести, че ограничаването за най-ниската цена може да докара до обстановка, в която НЗОК да заплаща на лечебните заведения по-малко за медикаменти в сравнение с те са договорили при публичните поръчки и по този начин да генерират загуби.
Мнозинството отхвърли настояването на опозицията
Българска социалистическа партия предложи безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години
“Предлагаме медикаментите на децата до 14-годишна възраст да бъдат безвъзмездни. За това са нужни 120 млн. лева и те са за сметка на понижаване на размера на здравноосигурителните заплащания за болнична здравна помощ. ” Това съобщи националният представител от “БСП за България ” Георги Гьоков по време на второто четене на бюджета на НЗОК в Народното събрание.
Той особено се обърна към народните представители от ПП-ДБ: “Напомням ви, че когато подписахме съдружното съглашение за предходното постоянно държавно управление, там съвсем абсолютно приехте това предложение. Не успяхме да го осъществяваме поради късия мандат на предходното постоянно ръководство, само че в този момент ви приканвам да го подкрепите. ”
“Българинът заплаща извънредно доста като персонални разноски за опазване на здравето – в размер на 45% при приблизително за Европейския съюз от 18% доплащане. Децата са измежду най-уязвимите групи що се отнася до опазване на здравето, тъй че нашето предложение да осигурим медикаменти на децата ”, аргументира предлагането на социалистите Гьоков.
Мнозинството отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия.
Деян Николов, народен представител от “Възраждане ”: България потегля по гръцки сюжет
Предложеният план за финансова рамка може да бъде избран само като бюджет “Еврозона ”. Министърът на финансите взе плана на служебното държавно управление и принуди приходните органи на страната да измислят оферти, които няма да работят, само че да оправдаят корекциите в приходната част, тъй че дефицитът да падне до 3%.
Публична загадка в Народното събрание е, че приходите е доста евентуално да не се осъществят по проект. Най-големият подводен камък е реакцията на бизнеса във връзка с новите ограничения, които се залагат. Министерството на финансите потегля да пряк конфликт с бизнеса и е доста евентуално да има тиха опозиция, която да докара до повече сива стопанска система и по-малко доходи в бюджета.
Разходите в бюджета също ще се усилят сред първо и второ четене с към 300 милиона, а държавното управление няма тактика по какъв начин да позволи структурния проблем в бюджета. Текущите разноски са прекомерно доста и не мога да се покрият от приходната част, а държавното управление не желае да реже обществени разноски.
В момента България потегля по гръцки сюжет, който можем да спрем, в случай че изготвим средносрочна тактика за бюджета и насочим старания към вложения, увеличение на продуктивността и по-голям растеж на Брутният вътрешен продукт през идващите години. Алтернативите са да се режат обществени разноски в идващите години или страната да съществува на заем.
780 лева за майките през втората година
Минималният застрахователен приход нараства на 780 лева
Максималната пенсия 3400 лева
Минималният застрахователен приход става 780 лева от 1 август. Това написа в бюджета за държавното публично обезпечаване, който беше признат дефинитивно от Народното събрание.
Земеделските стопани и тютюнопроизводителите също ще заплащат по-високи осигуровки. И за тях минималният застрахователен приход нараства на 780 лева Депутатите не одобриха предлагането на Движение за права и свободи фермерите да заплащат осигуровки върху приход от най-малко 710 лева, макар предизвестията, че смяната може да ги извади в сивата стопанска система.
Обезщетението за втората година от майчинството да бъде увеличено от 710 лева на 780 лева, взеха решение още депутатите. Не беше признато предлагането майките да получават по 850 лева през втората година откакто родят дете.
Максималната пенсия остава 3400 лева до края на годината, взеха решение още депутатите. Без смяна остават и минималното и оптималното на ден обезщетение за безработица, надлежно в размер на 18 лева и 85,71 лева
Ще пускат държавни скъпи бумаги на интернационалните пазари
Вдигат държавния дълг с 65% за три години
Нарастват разноските за лихви
Само за три години държавният дълг ще нарасне с 65 на 100.
Държавният дълг ще нарасне с над 65%, или с 23,3 милиарда лева за три години. Това ще бъде резултатът от осъществяването на бюджета за 2023 година и програмата на Министерство на финансите за идващите две години. В края на предходната година държавният дълг е 36,1 милиарда лева, или 21,8% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната. Тригодишната прогноза на МФ планува до края на 2025 година дългът да нарасне до 59,5 милиарда лева
За три години дългът ще бъде повишен до 28,3% от Брутният вътрешен продукт, което значи, че ще пораства много по-бързо от стопанската система на страната. Причината за това е планирането на обилни бюджетни дефицити през тази и идващите две години.
Очакванията са до края на 2023 година държавният дълг да нарасне до 40,5 милиарда лева, или с 4,5 милиарда лева За погашение на остарели отговорности и за покриване на недостига в бюджета е планувано стартиране на нов дълг от 7,5 милиарда лева Тук влизат и към този момент пласираните при започване на годината облигации на интернационалните пазари за 2,9 милиарда лева
Остатъкът от 4,6 милиарда лева от новия дълг за 2023 година е нужен главно за финансиране на бюджетния недостиг. Средствата ще бъдат обезпечени посредством излъчвания държавни скъпи бумаги (ДЦК) на вътрешния и на външните пазари.
Тъй като бюджетът още не е признат нужният размер нов дълг за покриване на бюджетния недостиг ще бъде съсредоточен през втората половина на годината. Това поражда риск за увеличение на цената на финансирането, показват от Министерство на финансите (МФ).
През 2024 година и 2025 година се възнамерява да бъде пуснат нов държавен дълг в размер надлежно на 12,6 милиарда лева и 13,6 милиарда лева Старият дълг, който ще бъде рефинансиран, е в размер на 3,5 милиарда лева за 2024 година и на 3,6 милиарда лева за 2025 година Оставащата част от новия дълг е за покриване на бюджетния недостиг.
Бюджетната комисия отхвърли концепцията
Предложиха да не използваме съветски нефт
От ППДБ желаеха разбор
Идеята България да спре да употребява съветски нефт разискаха депутатите от бюджетната комисия.
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев изиска България да спре да употребява съветски нефт. При разискването на плана на бюджет в бюджетната комисия късно във вторник той предложи до седем дни след обнародването на закона за бюджета кабинетът да предприеме ограничения по отвод от дерогацията, която влезе в действие от 5 декември предходната година и дава опция на България да продължи да внася съветски нефт, който да се преработва до края на 2024 година в “Лукойл Нефтохим Бургас ”.
Според Делян Добрев от дерогацията не печелят потребителите, които и с съветски, и с неруски нефт ще заплащат една и съща цена за горива. Добрев изясни, че “Лукойл ” продава на цена с 1 стотинка по-ниска от тази, на която може да бъдат импортирани петролни артикули.
И по този метод “Лукойл ” печели от по-ниската цена на съветския нефт по отношение на цената на сорта брент. А в същото време компанията не внесла налог върху свръхпечалбата си, а облагата отивала за финансиране на войната в Украйна.
Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, който е и ръководителя на бюджетната комисия, поддържа Делян Добрев. “Като членове на НАТО споделяме, че Русия е агресор. Цяла Русия губи милиарди поради поддръжката си за Украйна, България също губи ”, съобщи Йордан Цонев. “Щом сме в блока ще поддържаме политиката на блока, би трябвало да сме същински член на НАТО ”, добави той.
Депутатите от ППДБ обаче предложиха в границите на 30 дни Министерският съвет да направи разбор за последствията за пазара на горива и цените им от вероятно решение за прекъсване потреблението на съветски нефт в рафинерията в Бургас.
Те обясниха, че единствено по този начин Народното събрание ще вземе осведомено решение. В последна сметка при гласуването не беше подкрепено нито предлагането на Делян Добрев, нито на депутатите от ППДБ.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР