Компрометирането на сигурността на компютърни системи през 70-те е интелектуално

...
Компрометирането на сигурността на компютърни системи през 70-те е интелектуално
Коментари Харесай

10+1 от най-значимите кибератаки в историята

Компрометирането на сигурността на компютърни системи през 70-те е интелектуално предизвикателство за хората, които ги построяват, а през 80-те и 90-те е по-скоро форма на протестен вандализъм. От тогава насам това е бизнес. А всичко, което носи финансова полза, притегля по-голям човешки и механически запас. Кибератаките са във напредък и не наподобява евентуално скоро това да се промени.

По-долу следва лист на някои от най-тежките в историята:

Melissa - от днешна позиция това наподобява съвсем като дреболия, само че вирусът Melissa се трансформира в едно същинско кибербедствие през 1999 година На ръба на новия милениум притежаването на компютър с интернет връзка към този момент не привилегия за заможни и механически грамотни консуматори. В това едни (правилно) виждат риск, а други (също толкоз правилно) - опция да покажат уменията си на непознат тил.

От втората група е програмистът Дейвид Лий Смит. Той скрива вируса си в Word файл, които обикаля света и попътно нанася вреди за 80 млн. $. Включително на основателите на Word от Microsoft.
 Милиони консуматори пред алтернатива: По-бавен компютър или риск от хакерски атаки
Милиони консуматори пред алтернатива: По-бавен компютър или риск от хакерски атаки

Пробивът в сигурността Downfall ще коства скъпо дори на тези, които не са потърпевши от него

Когато хакнаха NASA - Отново през 1999 година 15-годишният Джеймс Джонатан съумява да извади от строя компютрите на американската галактическа организация за цели 3 седмици. Стойността на вредите - 41 000 $.

Киберударът по Естония - Балтийската страна постоянно е давана като образец за сполучлива цифровизация и работещо електронно държавно управление. През 2007 година обаче светът вижда и противоположната страна на медала - първата хакерска атака против цяла страна.
 Доклад: Щетите от хакерски атаки може да надвишават 30 милиарда $ до 2023 година
Доклад: Щетите от хакерски атаки може да надвишават 30 милиарда $ до 2023 година

Това считат от Acronis

Сайтовете на държавни институции, банки и медии са сринати по едно и също време. Това се случва на фона на спор с Русия във връзка с преместването на монумент от руските времена. Не споделяме нищо с това, просто подсещаме...

Game Over за PlayStation Network - През 2011 година хакери, за които се счита, че са от КНДР, компрометират данните на 77 млн. консуматори на услугата за геймъри на Sony. Това е една от офанзивите, които дават началото на дебата за това дали фирмите не би трябвало да бъдат държани виновни за безгрижно отношение към персоналната информация на потребителите си.

И Adobe пада жертва - Водещият производител на изобретателен програмен продукт Adobe се оказа в доста комплицирана обстановка, откакто цели данни на 38 млн. негови консуматори се оказаха в ръцете на хакери. Не единствено това, само че и за 2,9 млн. от тях " изтекоха " банкови данни, позволяващи незаконни транзакции.
 МВФ: Щетите на банките от хакерски атаки могат да стигнат $350 милиарда
МВФ: Щетите на банките от хакерски атаки могат да стигнат $350 милиарда

Това може да заплаши финансовата сигурност, предизвестява фондът

Половин милиард предадени консуматори - Yahoo през 2014 година към този момент беше със статут на " онлайн колос в минало време ", само че билетът му към забвението беше подпечатан от голям теч на данни, засегнал 500 млн. консуматори. Техните пароли станаха притежание на хакерите.

Когато Украйна угасна - Отново към границите на Руската федерация се случва друга иновация в региона на хакерските атаки против страни. През 2015 година хакери оставиха на мрачно половината домове в област Ивано-Франковск. Това продължи часове.

При нахлуването си в Украйна през 2022 година Русия употребява хакери, с цел да срине сателитните връзки на отбраняващата се войска. Наложи се Киев да разчита на Starlink терминали.

WannaCry - Едни от най-неприятните вируси са тези, които криптират файловете на засегнатата машина и желаят " откуп ", с цел да ги освободят. През 2017 година вирусът WannaCry засегна към 200 000 компютъра в над 150 страни. Спряха да работят лечебни заведения и фабрики.

Разходите към всички тези киберинциденти се мерят в милиарди долари.

Теч, който не стопира - Marriott Hotels отнесе санкция в размер на над 18 млн. паунда през 2018 година, откакто стана ясно, че години наред хакери са имали достъп до системите на хотелската верига. В резултат са били източени данните на почти 339 млн. посетители.

Всички пароли на света - През юни 2021 година се появи компилация от 8,4 милиарда (!!!) пароли. Тя е набрана от голям брой разнообразни хакерски атаки. Подобни описи се употребяват от киберпрестъпниците за разтрошаване на профили на нови места - в случай че употребявате едни и същи потребителско име и ключова дума на доста места, вие ставате идеална цел.

Бонус: Атаката против Национална агенция за приходите - Българският принос в региона на хакерските атаки датира от 2019 година Тогава от сървърите на Националната организация за приходите беше изтеглена информация за приходите, отговорностите и така нататък на на процедура всички български жители. Тя по-късно се появи и онлайн.

За случилото се имаше задържани и упрекнати като причинители, а Комисията за отбрана на персоналните данни наложи 5,1 млн. лв. санкция на данъчните. По-късно обаче делото за хакерската атака беше прекъснато поради тежки нарушавания на прокуратурата, а техническа експертиза бавеше години наред влизането в действие на глобата против позволилите теча Национална агенция за приходите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР