Компенсират родители, ако детето не е приетоДържавата ще компенсира родителите

...
Компенсират родители, ако детето не е приетоДържавата ще компенсира родителите
Коментари Харесай

Ваучери за забавачка

Компенсират родители, в случай че детето не е признато
Държавата ще компенсира родителите на деца над 4 години, които наложително би трябвало да вървят на детска градина, само че не са били признати в забавачката. Това е политическо решение на кабинета, разгласи през вчерашния ден просветният министър Красимир Вълчев.
Компенсацията ще се поставя на деца, чието предучилищно образование е било наложително, само че общината не е съумяла да го обезпечи. За задачата родителите ще би трябвало да подадат уверение, че детето им не е било признато в най-близката детска градина. За да употребява компенсацията, детето би трябвало да бъде записано в частна детска градина, където обаче таксите са доста по-големи, или в сходно възпитателно заведение. Все още не са ясни техническите елементи на заданието, само че към този момент се твърди, че сумата няма да се дава кеш, а във тип на ваучери. В момента в 57 общини има проблеми с приема на децата.
 

 

Компенсации за родители, в случай че не одобряват детето в забавачка

Има политическо решение за погашение на обезщетения на родители, в случай че детето не е признато в детска градина.
Парите ще бъдат изплатени  на родителите на 4, 5 и 6-годишните деца, за които детската градина е наложителна, заяви министър Красимир Вълчев. Той добави, че министър председателят Бойко Борисов е поел ангажимент ГЕРБ да внесе мярката посредством законодателна смяна.
Компенсацията ще се поставя на малчугани, за които предучилищното обучение е наложително, само че все пак не е обезпечено от страната и общината. Сумата към момента не е  конкретизирана, само че евентуално няма да се дава кеш, а под формата на ваучери.
Родителите ще би трябвало да удостоверят, че детето е взело участие в ранглиста, само че не е било признато. В момента 57 общини имат дефицит тук-там за деца в предучилищна възраст. По думите на министъра следващата година страната ще направи всичко допустимо да няма неприети деца над 4 години в детските градини. Обмисля се да има помощ и за родители, чиито деца не са признати и в ясли.
Държавната стратегия за разширение на детските градини планува 70 милиона лв. годишно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР