Компенсации за бизнеса във връзка с безпрецедентните цени на електроенергията

...
Компенсации за бизнеса във връзка с безпрецедентните цени на електроенергията
Коментари Харесай

Манолова с писмо до премиера. Компенсации заради тока

Компенсации за бизнеса по отношение на невижданите цени на електрическата енергия и газа изиска Мая Манолова, водач на обединението „ Изправи се.БГ! Ние идваме ” в отворено писмо до премиера Стефан Янев във връзка днешното съвещание на министрите при президента Румен Радев. Манолова упорства още за обезщетения на семействата по отношение на нарастването на цените на главните артикули и на цените на тока, водата, парното и газа за битовите консуматори от 1 януари и за преоценка на заповедта за въвеждане на здравен документ, тъй че да не разделя обществото и да не дискриминира групи от жители.

Ето цялото писмо на Мая Манолова до Стефан Янев:

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

от Мая Манолова

ръководител на гражданската платформа „ Изправи се.БГ “,

част от обединението „ Изправи се БГ! Ние идваме! “

Уважаеми господин министър председател,

Уважаеми госпожи и господа министри,

           

            По мотив свиканото през днешния ден от президента Радев съвещание на министрите от Служебния кабинет, насочваме към Вас нашите градивни оферти за отбрана на елементарните хора и бизнеса в България в най-острата фаза на енергийната рецесия в условия на ковид-пандемия.

Считаме, че е неотложно и незабавно Служебното държавно управление да приложи нови, симетрични на рецесията, ограничения в три посоки:

1) обезщетения за бизнеса по отношение на невижданите цени на електрическата енергия и газа;

2) обезщетения на семействата по отношение на нарастването на цените на главните артикули и на цените на тока, водата, парното и газа за битовите консуматори от 1 януари;

3) преоценка на заповедта за въвеждане на здравен документ, тъй че да не разделя обществото и да не дискриминира групи от жители.

По отношение на приоритет 1) молим за следните смели решения: 

Справедливи обезщетения за бизнеса - вместо в размер на 110 лева на мегаватчас, както държавното управление по-рано реши, на компаниите да се изплаща разликата сред цената избрана от КЕВР (120 лева.) и действителната цена на енергийната борса, която сега към този момент надвишава 400 лева.;

Временно отпадане на налозите върху силата – в това число електрическата енергия, парното, водата и природния газ за бизнеса;

Временно отпадане на Данък добавена стойност на сметките на компаниите за тези разходи;

Енергийна почивка по прилика с данъчната почивка - отсрочено заплащане на сметките от бизнеса за електрическа енергия и газ с до 6 месеца;

Призоваваме енергийния министър и КЕВР, с цел да запазят обществения интерес, да трансформират борсовите правила и да оповестят търговците на енергийната борса, които завоюваха десетки милиони на гърба на българските жители, продавайки евтиния български ток в чужбина.

Призоваваме енергийния министър да спре краткотрайно износа на български ток, с цел да не се допусне колапс на българската стопанска система и компании.

Обявяваме се за решение на Народното събрание, с което да се приключи краткотрайно присъединяване на България в механизма за търговия с излъчвания въглероден двуокис до преодоляването на острата фаза на енергийната рецесия, само че не по-малко от 6 месеца.

По отношение на приоритет 2) молим за:

Изплащане на обезщетения на семействата по отношение на нарастването на цените на главните хранителни артикули и на идните единствено след два месеца фрапантни нараствания на цените на тока, водата, парното и газа за домакинствата;

Временно отпадане на Данък добавена стойност на сметките на семействата за тези разходи;

Енергийна почивка по прилика с данъчната почивка - отсрочено заплащане на сметките от семействата за електрическа енергия, парно и газ с до 6 месеца, без прекъсване на електрозахранването при неплатена сметка.

Тези ограничения следва да бъдат финансово обезпечени както през оставащите два месеца от 2021 година, по този начин и в бюджета за 2022 година За въвеждането на огромна част от тях не е нужен акт на Народното събрание.

По отношение на приоритет 3) молим

заповедта за „ зеления документ “ да бъде сменена с нова, която да дава опция за приемане на документ от хора с потвърдени антитела над праговете, от хора, боледували и в домашни условия, и в лечебни заведения, без значение дали преди 6 месеца или повече, както и на хора, за които е противопоказно да се имунизират. Настояваме и тестванията за определяне на Ковид-19 и за съществуване на антитела да са безвъзмездни. Подчертаваме нашата позиция, че имунизирането не може да бъде акт на насила, без значение от претекстовете и задачите.

Уважаеми госпожи и господа,

Призоваваме Ви за храброст и мащаб в решенията, тъй че и жителите, и бизнесът да усетят страната като подкрепящ сътрудник в невижданата обстановка на три рецесии.

Призоваваме участниците в предизборните акции да се въздържат да натрупат партийни дивиденти чрез обществени внушения и всяване на боязън у жителите за тяхната енергийна, икономическа или здравна сигурност.

Нашите оферти са израз на благосклонност да допринесем за решение на комплицираната обстановка в страната – енергийна, икономическа и здравна рецесии – с ограничения, които да оказват помощ тежестите, рисковете и шокът да се споделят сред страната, жителите и компаниите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР