Компанията Sony Pictures реши да заснеме отново целия филм Всички

...
Компанията Sony Pictures реши да заснеме отново целия филм Всички
Коментари Харесай

Кристофър Плъмър действал на жените като валериан на котка

Компанията Sony Pictures реши да снима още веднъж целия филм „ Всички пари на света ”, и то в навечерието на предстоящата премиера. Засегнатият от „ новата чума ” на секскомпроматите Кевин Спейси беше заменен от 88-годишния канадски доайен Кристофър Плъмър. Това също е опасен ход. Актьорът е „ чист ”, само че към този момент нищо не се знае… По думите му ролята се е върнала при него и в това има известна подигравка. Освен това за нея стана кандидат за „ Оскар ”, което го направи и най-възрастният номиниран в историята на премиите.

 40-4  40-6  40-1  40-3  40-7  40-2
Плъмър нямал време да обмисля и решил неотложно да се захване за работа. „ Беше ми доста мъчително за другите, на които се наложи да дойдат за преснимането на кино лентата, изключително по празници. И те играеха по различен метод, защото при промяна на артиста доста неща се трансформират. Независимо от това те бяха доста положителни с мен и доста ме поддържаха ”, споделя Плъмър, който изиграва ролята посвоему и въобще не се пробва да подражава на Спейси.

Ридли Скот: „ Беше още изначало в шорт листата ”


Според режисьора двамата са безусловно разнообразни: Кевин е студен, леден, а Кристофър излъчва топлина, има голямо сърце. Сложно ли е било преснимането? Разбира се, само че „ когато задоволително дълго упражнявате футболен тим, не се привързвате към избрани играчи, належащо ви е несъмнено равнище на игра, а кой ще го обезпечава – това към този момент е обособен въпрос. Главното е да се вземе решение ”.

Ридли Скот изяснява за какво единствено за минута е решил да се избави от Кевин Спейси – бил сложил под опасност работата му, както и тази на десетки други хора. „ Аз, несъмнено, зная, че е належащо да се отделя работата на актьора от персоналния му живот, последното не е моя работа… Кевин е отличен артист, само че са ми неприятни желанията му в персонален проект. И още, представяте ли си по какъв начин пресата би разкостила моя филм, в случай че Спейси останеше? ”

От изявление с режисьора стана ясно, че още първоначално Плъмър е бил в шорт листата за ролята на милиардера Жан Пол Гети. И по този начин всичко се е получило органично. Никой в никакъв случай няма да види първата подготвена версия, макар че и тя, и новата са чудесно кино.

Отношението на Ридли Скот към огромните пари е нееднозначно – те могат да скапват индивида, само че въпреки това, може ли да се ненавижда триумфът? Днес има милиони мултимилиардери, само че никой не познава по лице множеството от тях. През 60-70-те е било друго: Пол Гети е бил международна звезда, тъй като е имал милиард $. Един! Възприемането на благосъстоянието коренно се е трансформирало – в действителност Гети е последният магнат, това е и задачата на кино лентата.

От душа е лоялен на театъра


Произходът на Кристофър Плъмър подхожда на неговите царствени персонажи – той е правнук на сър Джон Абът, канадския министър-председател. Но родителите му не съумяват да се задържат на върха на обществената стълбица – бащата изчезва след развода, майката работи на две места. Като дете Кристофър учи музика и желае да стане пианист, само че се среща с театъра и това предопределя ориста му. Включва се в разнообразни учебни пиеси, след което пътува из цялата страна с Канадския репертоарен спектакъл. Актьорската му кариера стартира още когато е на 16, а две години по-късно получава възторжени мнения за ролята на Едип цар.

В началото на 50-те 20-годишният Кристофър отпътува за Ню Йорк, където работи с Елия Казан – най-хубавия сценичен и кинорежисьор за времето си. През 1954 година получава първата си основна роля в режисура на пиесата на Съмърсет Моъм „ Вярната жена ”. След този дебют му разпореждат и водещи типичен персонажи в доста влиятелни бродуейски постановки, в това число „ Сирано ” (1973) и „ Баримор ” (1997), за които получава премията „ Тони ”, по-късно извършва и ролята на крал Лир (2004).

През 2007 година Плъмър взе участие в бродуейската продукция „ Inherit the Wind ” (2007), която му носи седма номинация „ Тони ”. Той е водещ артист на Британския народен спектакъл под управлението на сър Лорънс Оливие, на Кралския Шекспиров спектакъл. Присъствието му на сцената е отличено с доста награди.

През 1968 година с декрет на кралица Елизабет II артистът е почетен със званието Кавалер на Ордена на Канада. Сред оценките му е и почетна степен Доктор на изкуствата в Juilliard School в Ню Йорк. Плъмър е почетен лекар и на петте най-големи университета на Канада. Актьорът е включен и в Театралната зала на славата през 1986 година, както и в Алеята на славата на Канада (1999).

Ярки облици в киното


На киното изначало гледа с пренебрежение: „ Бях прекомерно негоден от разкоша и триумфа на театралните си функции ”. Това е видно от първите му превъплъщения на огромния екран. Капитан Георг декор Трап в мюзикъла „ Звукът на музиката ” е най-популярната му роля и това е много занимателно – първо, той не може да я понася и назовава кино лентата „ ужасяващ, прочувствен и разглезен ” (въпреки това лентата получава „ Оскар ”), и второ, тя въобще не е присъща за класическия реализатор на трагични функции, който от млади години играе на сцената функции на крале и принцове.

Но към този момент през 1970 година той незабравимо се превъплъщава в херцог Уелингтън (във кино лентата на Сергей Бондарчук „ Ватерло ”), след 5 години – в Ръдиард Киплинг („ Човекът, който искаше да бъде крал ” на Джон Хюстън). Не можем да го забравим и като архиепископ Виторио Контини-Верчезе в мегасериала „ Птиците умират сами ” и Ирод Антипа в „ Исус от Назарет ”. С течение на времето кинообразите му стават все по-ярки, даже и второстепенните. Изключителни са осъществяванията му в „ Сделката на лекар Парнасъс ” и като Лев Толстой в „ Последната гара ” (2009), за което получава номинация за „ Оскар “ в категорията за най-хубав поддържащ артист. Грабва статуетката за ролята си в „ Новаци “ през 2012 година – на 82-годишна възраст, което го слага в Книгата на върховете и го прави най-възрастният артист, печелил в миналото оценката.

Истински бонвиван


Неслучайно Кристофър Плъмър е нарекъл своите записки „ Въпреки себе си “. От млад сериозният благороден артист, надълбоко лоялен на театъра, бил и огромен бонвиван. Обременен с положителни обноски и свръхчувствителност, той е очевидец и участник в няколко „ златни ” времена на американската, канадската и британската бохема – фантасмагорния свят на театъра, джаза и нощния живот на прелестния полуканадски, полуфренски Монреал в края на 40-те (в клубовете гостуват звезди като Франк Синатра и Едит Пиаф), театралния Ню Йорк през 50-те (тогава негов непосредствен другар и по чашка е различен незабравим артист – Джейсън Робардс), Лондон във вихъра на суинга през 60-те, епохалните холивудски филми на 70-те и „ перестройката ”… Той разказва по какъв начин да вземем за пример по време на фотосите на „ Ватерло ” руски боец от масовката е изпратен да потушава някакъв граничен или етнически спор, без даже да си смъкна униформата от 1812 година

На млади години Плъмър, който и през днешния ден старее красиво, е бил толкоз прелъстителен, че по думите на сътрудниците му работил на дамите по този начин, както валерианът се отразява на котките. Неговият рецензент Алекс Уитчъл написа, че е класика в жанра методът, по който се отдава на милувки с дама и по едно и също време с това беседва по телефона със брачна половинка й…

Актьорът е бил женен три пъти, от първия си брак има щерка, актрисата Аманда Плъмър, станала известна с ролята на Лидия в „ Кралят на риболовците ”, само че изключително се популяризира като Йоланда в „ Криминале ” на Куентин Тарантино. Когато среща третата си жена, актрисата Илейн Тейлър, Плъмър най-сетне е благополучен, намира дом, уют и покой.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР