Компанията Сауди Арамко (Saudi Aramco) успя да достигне пазарна оценка

...
Компанията Сауди Арамко (Saudi Aramco) успя да достигне пазарна оценка
Коментари Харесай

Сауди Арамко удари в земята Епъл и Майкрософт

Компанията " Сауди Арамко " (Saudi Aramco) съумя да доближи пазарна оценка от 2 трлн. $, откакто акциите на новорегистрираната на борсата в Риад държавна петролна компания набъбнаха внезапно и през техния втори ден на търговия в четвъртък.

По този метод държавната саудитска петролна компания се трансформира в най-скъпо оценената в света, изпреварвайки съвсем двойно пазарната оценка на американски софтуерни колоси като Apple (с пазарна оценка от към 1,2 трлн. долара) и Microsoft (около 1,16 трлн. долара).

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салам реализира преди дни първичното обществено предложение (IPO) на акции на Aramco, като това е част от неговия проект да диверсифицира стопанската система на Кралството от огромната взаимозависимост от производството на нефт, употребявайки набраните от IPO-то 25,6 милиарда $, за развиването на други браншове.

Това обаче се разграничава значително от първичния проект на престолонаследника, разгласен през 2016 година, съгласно който трябваше да бъдат събрани 100 милиарда $ от интернационалните и вътрешни вложители за дял от 5% в " Сауди Арамко ". В последна сметка на свободния пазар бяха пуснати акции, равняващи се на дял от едвам 1,5%.

След растеж на акциите на Aramco с оптимално разрешените 10% при дебюта на компанията на локалната борса саудитската борса Тадавул (Tadawul exchange) в сряда до 35,2 риала за една акция ($ 9,39), през днешния ден те продължиха да нарастват до 38,7 риал ($ 10,32), преди да върнат леко обратно към 37,5 риала. Въпреки това леко ценово оттегляне, с днешното следващо повишаване на акции пазарната оценка на Saudi Aramco доближи заветните за принц Салмани 2 трлн. $.

В същото време с приходи от първичното обществено предложение (IPO) в размер на 25,6 милиарда $, " Сауди Арамко " съумя да надмине IPO-то на китайската софтуерна компания Alibaba, която събра при първичното предложение на акции през 2014- година 25 милиарда $.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР