Компанията Red Hat обяви за добавянето на архитектурата ARM (AArch64/ARMv8)

...
Компанията Red Hat обяви за добавянето на архитектурата ARM (AArch64/ARMv8)
Коментари Харесай

В Red Hat Enterprise Linux бе добавена поддръжката на архитектурата ARMv8

Компанията Red Hat разгласи за прибавянето на архитектурата ARM (AArch64/ARMv8) като една от напълно поддържаните платформи.
За сървърите с архитектура ARM64 е предопределена дистрибуцията Red Hat Enterprise Linux 7.4 , която в началото бе готова за x86_64, IBM POWER7+, POWER8 (big endian и little endian) и IBM System z. Освен RHEL за ARM64, препоръчани са продуктите Red Hat Software Collections 3, Red Hat Developer Toolset 7 и платформата за виртуализация KVM (засега със статут Development preview).

Версията за ARM64/AArch64 употребява обособен форк на пакета с Linux ядрото версия 4.11 с потреблението на спомагателни пачове.

Проектът за основаването на ARM версия на RHEL (Red Hat Enterprise Linux) започва преди шест и половина години и се развиваше с присъединяване на производители на компютърно съоръжение и общностите, занимаващи се с портването на Fedora за ARM системи и компилирането на CentOS дистрибуции за ARM. През 2015 година бе показана предварителната версия (Development Preview) на RHEL за ARM, тестването на която продължи 2 години.

RHEL 7.4 е съвместима с най-новите сървъри Apollo 70 , основани на процесора Cavium ARMv8-A ThunderX2 , позиционирани от HP за високопроизводителни калкулации и за дилемите от сферата на изкуствения разсъдък.

Поддържат се и платките Mustang (Micro X-Gene), Seattle (AMD Opteron A1100), AppliedMicro Merlin, ThunderX, Hikey и ODROID-C2.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР