Компанията получи най-високата оценка за устойчивост от и водещо място

...
Компанията получи най-високата оценка за устойчивост от и водещо място
Коментари Харесай

Най-висока оценка за устойчивост в индустрията за безалкохолни напитки за Кока-Кола ХБК

Компанията получи най-високата оценка за резистентност от и водещо място в серията показатели
За девета поредна година Кока-Кола ХБК получи най-висока оценка за резистентност от. Отличието за компанията идва от една от най-високо приетите ранглисти измежду вложителите, която мери способите, по които дадена организация ръководи финансово значимите ESG опасности и благоприятни условия, като Кока-Кола ХБК за следващ път бе оценена с най-високата оценка - ААА.

В допълнение към оценката от MSCI ESG Ratings, през юни 2023 година, Кока-Кола ХБК за поредна година бе включена и в серията показатели, като получи най-високата оценка в промишлеността на напитките. Оценките на FTSE4Good се основават на резултатите в области като корпоративно ръководство, здраве и сигурност, битка с корупцията, климатични промени, сигурност на водите и човешки права. Тези високи резултати удостоверяват статута на компанията като един от международните водачи в устойчивото развиване в промишлеността за безалкохолни питиета, с най-високи оценки в основните световни критерии за ESG.
-->
Кока-Кола ХБК посрещна 2023 година с още две значими самопризнания. Тя  бе оповестена за водач в промишлеността съгласно Индекса на Dow Jones, като получи и най-високия резултат от всички над 7 800 компании в 61 бранша, приети в Годишника на S&P за стабилно развиване.

Освен достиженията си на световно равнище, на локално равнище Кока-Кола ХБК България също не стопира да върви напред по пътя към осъществяването на поетия ангажимент за реализиране на нулеви чисти излъчвания по цялата си верига на произвеждане до 2040 година През месец февруари тази година Системата на Кока-Кола разгласи, че първа в България стартира да вкарва прикрепени капачки към пластмасовите бутилки за цялото си безалкохолно портфолио, за по-лесно събиране и преработване на всички свои опаковки. В допълнение, 100% от опаковките на всички Кока-Кола артикули в страната към този момент са рециклируеми, като за интервала 2020-2021 година компанията съумя да понижи и директните си въглеродни излъчвания с 30%, спестявайки над 90 000 тона излъчвания от цялостната си активност в страната. Така Кока-Кола ХБК България сполучливо съумява да извърши прибързано две от дълготрайните цели, които си бе сложила на локално равнище до 2025 година

В същото време, като част от Alliance for Water Stewardship (AWS), Кока-Кола ХБК България осъществя и планува редица усъвършенствания за по-отговорно ползване на водата в цялата си верига на доставки. Доказателство за напъните в тази посока е и рекордното намаляване от 16% на ползване на вода в индустриалните центрове на Кока-Кола ХБК България в Костинброд и Банкя. Компанията реализира и 100% преработване на всички боклуци от индустриалната си активност в завода си в Банкя, който може да се похвали и със 100% ползване на зелена електрическа енергия.

През 2023 година Кока-Кола ХБК работи и по реализацията на редица нововъведения и вложения на стойност над 17 млн. лв. в двата си завода в Костинброд и Банкя, като концентрира огромна част от напъните си върху непрекъснатото възстановяване на енергийната успеваемост, намаляването на въглеродния отпечатък и усъвършенстването на ресурсите си.

Постигнатите от компанията резултати у нас вървят ръка за ръка с световните достижения на Групата, която до края на 2022 година е съумяла да понижи излъчванията си с 15% спрямо изходната 2017 година, което е изпреварващо по отношение на поетите задължения. През последните 12 години Кока-Кола ХБК е понижила на половина директните си излъчвания и е понижила излъчванията в трите обсега на деяние с 30%. През първото полугодие на 2023 година Групата извърши и уговорката си да подсигурява, че 50% от хладилните витрини на пазара са енергийно ефикасни или екологични.

Компанията е фокусирана и върху кръговия модел на произвеждане на опаковки, като наскоро влага 12 млн. евро в нова линия за бутилиране на неведнъж използваемо стъкло (RGB) в завода си в Еделстал, Австрия, с цел да разшири решенията си за неведнъж използваеми опаковки. Това разреши въвеждането на нова стъклена бутилка за връщане и наново затваряне с размер 400 ml, което също способства за кръговата стопанска система на опаковките. Линията е енергийно и водно ефикасна, а инвестицията е значима стъпка в уговорката на организацията за постигането на чисти нулеви излъчвания по цялата ѝ верига на произвеждане до 2040 година

Наскоро Кока-Кола ХБК се причисли към The Coca-Cola Company и седем други сътрудници в региона на бутилирането от целия свят, с цел да сътвори и първия по рода си фонд за рисков капитал, ориентиран към устойчивостта, на стойност 137,7 млн. $.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР