Компанията подпомага проект за по-голяма достъпност за незрящиТехнологиите и иновациите

...
Компанията подпомага проект за по-голяма достъпност за незрящиТехнологиите и иновациите
Коментари Харесай

Лидл подкрепя инициатива за равен достъп до култура и образование

Компанията подкрепя план за по-голяма досегаемост за незрящи
Технологиите и нововъведенията задават невиждана динамичност на развиване, а достъпът до благоприятни условия за развлечение и познания се уголемява в невъобразим до момента мащаб. Но не трябва да забравяме, че има членове на нашето общество, които могат да бъдат изключени от този развой. Ето за какво през днешния ден в още по-голяма степен приобщаването и равенството би трябвало да заемат все по-централно място. И по тази причина е още по-ценно, когато сме очевидци по какъв начин дейното гражданско присъединяване може да докара до сбъдването на смели хрумвания, които усъвършенстват живота на хората в неравностойно състояние. Пример за тъкмо това е един новаторски план, финансиран от самодейността „ Ти и Lidl за по-добър живот “, който дава достъп до културни прекарвания и обучение за хора със зрителни увреждания.

Проектът " Иновативна досегаемост до изкуство и обучение " е осъществен от съдружие „ Забелски глас “, по концепция на поета Иван Карастоянов, зрително усложнен студент в двегодишната професионална подготовка " Авторски спектакъл " на Софийския университет. Те основават два тактилни макета на залата на Университетския спектакъл " Алма Алтер " и на постройката на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Чрез тях незрящите могат да се допрян до формата на залата и на постройката, както и да се срещнат с разположението на пространствата в тях.
-->
Важната роля на плана за общността е, че той основава благоприятни условия за възпитаници, студенти и възрастни гости с отчасти или изцяло изгубено зрение да се образоват, да вземат участие в културния живот и да се любуват на изкуството, тъкмо както всеки различен жител. Проектът освен ги прави по-сигурни и уверени, когато посещават университета и вземат участие в занимания, само че и уголемява хоризонтите им към познание и спектакъл.

Макетите бяха показани в учебното заведение за деца с нарушено зрение през април, а до неотдавна бяха изложени в читалището " Луи Брайл 1928 ". В края на май там се състоя обичайното събитие за общността, което включва надпревари по вярно писане, бързо и вярно четене, както и по-изразително четене на брайл. Докато чакат своя ред, участниците и посетителите имаха опцията да се допрян до тактилните макети, които бяха изложени в читалищното предверие. В началото на месец юли следва формалното им показване на особено събитие в двора на Софийски университет, преди театрално зрелище, в което двете основни функции ще бъдат изпълнени от незрящите артисти Андриян Асенов и Моника Методиева.

Проектът „ Иновативна досегаемост до изкуство и обучение “ е единствено една стъпка в задачата на самодейността „ Ти и Lidl за по-добър живот “, а точно да оказва помощ на локалните общности в цялата страна да водят по-качествен и пълностоен метод на живот. От 2017 година насам самодейността е подкрепила 119 цивилен хрумвания в 58 обитаеми места с обща сума от 915 000 лв.. Чрез тях са били достигнати над половин милион българи, а броят им нараства, тъй като огромна част от плановете не престават да оказват въздействие и след привършване на отчетния интервал от една година. Партньори на самодейността са Фондация „ Работилница за цивилен начинания “ и Българския Дарителски Форум.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР