Компанията Neuralink, основана от милиардера Илон Мъск, получи одобрение за

...
Компанията Neuralink, основана от милиардера Илон Мъск, получи одобрение за
Коментари Харесай

Компанията на Мъск започна да търси хора, които искат да им поставят чип в мозъка

Компанията Neuralink, учредена от милиардера Илон Мъск, получи утвърждение за първото клинично изпитване на мозъчен имплант върху хора през май и в този момент набира първите доброволци. Изследването, което ще продължи към 6 години, включва имплантиране на мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) благодарение на хирургически робот R1 в региона на човешкия мозък, отговаряща за придвижването. Първоначалната цел на плана е да се даде опция на хората да ръководят с мисълта си компютърен курсор или клавиатура.

Вчера Neuralink разгласи, че е получила утвърждение от самостоятелен етичен съвет да стартира набирането на участници за първото клинично изпитване на своя мозъчен имплант за пациенти с парализа на крайниците. Проучването, наречено PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface - Прецизен роботизиран мозъчно-компютърен интерфейс), има за цел да оцени сигурността на импланта N1 и хирургическия робот R1, както и функционалността на BCI.
-->
През май тази година Neuralink получи зелена светлина от Американската организация по храните и медикаментите (FDA) за започване на първите клинични изпитвания върху хора. Струва си да се означи, че по това време компанията към този момент е била подложена на непоколебим регулаторен надзор за опити с животни.

Кандидатите могат да бъдат хора, страдащи от парализа в резултат на увреждане на шийния гръбначен мозък или амиотрофична латерална склероза. Компанията обаче не разкрива какъв брой души ще бъдат набрани за присъединяване в изследването, чието довеждане докрай ще отнеме към 6 години. Преди това компанията е възнамерявала да включи 10 пациенти, само че FDA е предложила броят им да бъде понижен заради опасения за сигурността на изпитването.

В изследването ще се употребява хирургическият робот R1 за хирургическо имплантиране на BCI в региона на мозъка, виновна за образуването на желанието за придвижване. Имплантът N1, който е козметично незабележим, откакто бъде подложен, е планиран да предава безжично мозъчни сигнали към приложение, което показва желанията за придвижване. Първоначалната цел на Neuralink е да може да се управлява компютърен курсор или клавиатура само посредством силата на човешката мисъл.

Мъск вижда огромни вероятности пред Neuralink, в това число бърза хирургия благодарение на чипа за лекуване на затлъстяване, аутизъм, меланхолия и шизофрения.

Въпреки настоящия прогрес специалистите предизвестяват, че даже в случай че се удостовери, че устройството BCI е безвредно за приложимост от хора, може да отнеме повече от 10 години, с цел да получи утвърждение за комерсиална приложимост. Това се дължи на нуждата от прецизно съблюдаване на стандартите за сигурност, избрани от FDA.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР