Компанията има стабилни финансово-икономически резултати и затвърдени позиции на международните

...
Компанията има стабилни финансово-икономически резултати и затвърдени позиции на международните
Коментари Харесай

125 години Параходство ”Български морски флот”

Компанията има постоянни финансово-икономически резултати и затвърдени позиции на интернационалните пазари.

Независимо от дългогодишната международна финансова рецесия, сдружението оперира сега с 33 бълкера (кораби за насипни товари) и има още шест в сграда.

Средната възраст на флота е 9 години, товароподемността е близо 1,1 милиона тона, което е съизмеримо с това, което бе при приватизацията (2008 г.), само че тогава междинната възраст на корабите бе над 28 години, а по-голямата част от тях бяха в негодно за комерсиална употреба положение.

Тогава част от корабите са закотвени във Варненското езеро и стартират да натрупат съществени загуби. Затова едно от първите решителни дейности след приватизацията е освобождението от тонажа, който в никакъв случай повече няма да влезе в комерсиална употреба.

Промените във Варненската корабостроителница след банкрута от 1999 година и настъпващата международна финансова рецесия карат мениджмънтът на компанията да се ориентира към най-новите трендове в развиването на корабостроенето и на корабоплаването.

Приета е тактика за развиване на исторически най-силния флот на компанията – корабите за насипни товари (бълкери).

Още през 2010 година са вложени 227 милиона щатски $ за покупката на нови плавателни съдове. Закупени са 6 лейкъра (за корабоплаване в огромните езера на Съединени американски щати и Канада) и 2 супер съвременни бълкера („ България “ и „ Родина “).

Но рецесията в шипинга продължава и към 2013 година флотът се свива до 23 кораба.
Взетите решителни ограничения за ограничение на дневните разноски на корабите дават резултат и през 2014 година

БМФ поръчва шест 42 300-тонни съвременни бълкери в Китай, по план Bluetech на финландски дизайнери. Едновременно с това е закупен втора употреба корабът „ Мургаш “, който добавя флотилията на еднотипните „ Българка “, „ Стара планина “ и „ Хемус “.

Последва закупуването на още четири кораба, издигнати преди няколко години: „ Белмекен “, „ Персенк “, „ Каменица “ и „ Козница “.

С това БМФ прави най-сериозната си поръчка за оцеляване с благоприятни условия за по-нататъшно развиване и одобряване на интернационалния пазар. Въпреки че още през първите три месеца на 2016 година се доближи до исторически най-ниските фрахтови равнища, БМФ включва във флота си нови 4 кораба втора употреба (до 5-годишни, от които два лейкъра, един 37 000-тонен и един 32 000-тонен – в чудесно състояние).

В края на 2016 година са контрактувани следващите 4 плавателни съда 37 000-тонни, създадени през 2012 година, а по едно и също време с това влиза в употреба и първият новопостроен 42 300-тонен бълкер – „ Руен “.

Отскоро към него се причислява и еднотипният „ Рила “, а до края на 2018 ще бъдат доставени още. През 2017 Параходство Български Морски Флот – АД подписа договор за сграда на още нови кораби за насипни товари. Те ще бъдат от 4 до 6 на брой и ще са с дедуейт от 45 000 тона.

Компанията развива сполучливо и подразделенията на спомагателния си флот във Варна и в Бургас. През актуалната година българският корабостроителен цех МТГ „ Делфин “ достави на БМФ първия от поръчаните общо три съвременни портови влекача. Останалите два ще влязат в употреба следващата година.

Изпълнявайки интернационалните задължения на българската страна, компанията продължава да поддържа в положително положение и да експлоатира двата съвсем 40-годишни ферибота, с които оперира в района на Черно море.

По този метод Параходство „ Български морски флот “ освен резервира, само че и ускорено развива наследените обичаи от основаното през 1892 година Българско комерсиално параходно сдружение (БТПД).

Предшествениците на компанията са изпълнявали функционалностите на народен морски транспортьор, играели са ролята на фактор в обезпечаването на националната ни сигурност, подпомагали са интензивното развиване на националната ни стопанска система, попълвали са валутните запаси на Българска народна банка.

През второто десетилетие на ХХІ век събитията са радикално разнообразни, само че традициите в българското комерсиално мореплаване в действителност не са забравени. Съществуващите в района на Черно море сходни параходства в Русия, Украйна и Румъния останаха в историята. БМФ освен оцелява и се стабилизира, а самоуверено прави проекти за бъдещето.

На празненствата във връзка 125-та годишнина на Параходство „ Български морски флот “ АД вземат участие другари, сътрудници и сътрудници от Китай, Япония, Съединени американски щати, Русия, Украйна и от множеството европейски страни. Това е още едно изрично доказателство за престижа и за опциите на най-голямата и най-старата българска шипингова компания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР