Компанията CoinDesk публикува големия аналитичен отчет State of Blockchain 2018,

...
Компанията CoinDesk публикува големия аналитичен отчет State of Blockchain 2018,
Коментари Харесай

Изследване на CoinDesk: само 19% от инвеститорите са взели кредит за закупуването на криптовалута

Компанията CoinDesk разгласява огромния изчерпателен доклад State of Blockchain 2018 , в който се проучва положението на криптовалутния пазар към четвъртото тримесечие на 2017 година и се предлага забавна пазарна статистика по обществени блокчейни, консорциумни блокчейни, разпределени регистри (DLT), първично предложение на цифрови монети (ICO), трейдинг и вложения. Изброени са и опитите на другите страни да контролират този бранш на новата стопанска система.
 Доходът от вложенията през 2017 година
Авторите на доклада са го разделили на пет съществени тематики.
Балон или не

През 2017 година курсът на биткойна набъбна с 1278% (тоест 13,8 пъти) и накара специалистите за следващ път да спорят, би трябвало ли биткойнът да бъде смятат за финансов балон – актив с безпричинно раздута цена. Тази алтернатива раздели и посетителите а CoinDesk: в анкетата 49% от потребителите дадоха отговор, че биткойнът е балон, а 39% споделиха, че не е.

Аналитичните данни от доклада дават опция за по-обосновано разискване на този проблем. Посочва забавния факт: единствено 19% от криптоинвеститорите са теглили заеми, с цел да закупят криптовалута по време на най-бурния й растеж.



А от хората, които са взели сходен заем, повече от половината към този момент са върнали парите. Това е значим индикатор, тъй като в историческа вероятност е известно, че финансовите балони се напомпват на първо място от взетите заеми по време на хайпа. CoinDesk смята, че, даже и биткойнът да бъде счетен за балон, то това очевидно напълно не е същият балон, с каквито сме се срещали в предишното.
Диверсификация на пазара


Друга значима наклонност е диверсификацията на пазара. През месец януари 2017 година капитализацията на биткойна надвиши 90% от общата капитализация на всички криптовалути, а делът на Ethereum бе незабележим. Но всичко се промени с излизането на смарт-договорите ERC-20, които даваха опция да се генерират токени и да се организира ICO. Рязко набъбна търсенето на Ethereum (обикновено нужен за ICO) и през третото тримесечие на 2017 година доминирането на биткойна завърши.

Краят на доминирането на биткойна съответства по време с активирането на протокола Segregated Witness (SegWit), който в Bitcoin мрежата бе задействан на 24 август 2017 година.
Рекордите на Ethereum


Бумът на ICO подтиква растежа на Ethereum през 2017 година и освен на него. Например декемврийската нервност с криптокотетата CryptoKitties — нещо като децентрализирани тамагочита. Въпреки че нелепостта на тази игра бе подложена на критика от съвсем всички, тя подтиква интереса на необятната аудитория към блокчейна и Ethereum-а.

Въпреки че през второто и третото тримесечие Ethereum поставяше безспорни върхове по брой транзакции, през четвъртото тримесечие на 2017 година ползата към новата игра и обновявания след жестокия форк на Byzantium. подтикнаха тази мрежа към нови рекордни достижения – и броят транзакции за повторно се удвои от тримесечие към тримесечие. За интервала октомври-декември броят Ethereum транзакции доближи 589 171. За съпоставяне, в Bitcoin мрежата те бяха 319 085.



По този метод, Ethereum е водач по броя транзакции измежду всички криптовалути.

За страдание, дружно с растежа на броя транзакции и растежа на пазарния курс се усили и междинната такса за транзакция в Bitcoin и Etherium мрежите. В Bitcoin мрежата цената на една транзакция доближи невероятните $13,20, макар че при започване на година бе $0,62.
Корея зае мястото на Китай
Миналата година Китай бе запомнен с редица държавни забрани. През септември управляващите не разрешиха ICO, а по-късно внезапно затвориха всички криптоборси.

Но пазарът бързо запълни опразнилата се ниша и не пострада изключително доста от затварянето на китайските тържища. Търговете просто се реалокираха на други места, в това число в Южна Корея. А курсът не спадна, даже противоположното – след затварянето на китайските криптоборси наблюдавахме рекордно рали с съвсем отвесен растеж на биткойна.
Раздаване на парите
Въпреки че през 2017 година бяха осъществени доста ICO, главната роля в повишение на общата капитализация изиграха не самите ICO, а безплатното разпределяне на пари на холдърите (хранилищата, непрекъснато съхраняващи цифрови монети). Първото разпределяне на цифрови пари организира мрежата Bitcoin Cash: всеки холдър на биткойни получи аналогичния брой BCH цифрови монети. Скоро образецът на BCH бе последван от системата Stellar.


И най-после малко оптимизъм. Сред вложителите, интервюирани от CoinDesk, единствено 6,2% споделиха, че през 2017 година са станали криптомилионери. Но за сметка на това, 38,8% смятат, че това ще им се получи през 2018 година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР