Компанията Asus се опита да надмине Apple Touch Bar, въплащавайки

...
Компанията Asus се опита да надмине Apple Touch Bar, въплащавайки
Коментари Харесай

Ревю на Asus ZenBook Pro 15 UX580GE - ноутбук с два дисплея

Компанията Asus се опита да надмине Apple Touch Bar, въплащавайки още по-екзотична концепция: обичайният тъчпад бе трансфорат от производителя в пълностоен спомагателен 1080р екран. И той се оказа изненадващо с потребна функционалност, а не просто следващото модерно изобретение. Когато всички проблеми и недостатъци в новата неповторима функционалност бъдат отстранени, може би тя ще оцелее и ще се трансформира в основа за бъдещите генерации премиални устройства на Asus.

Нека в актуалното ни ревю се опитаме да разгледаме ноутбука Asus ZenBook Pro 15 UX580GE и неговият спомагателен екран в тъчпада, както и останалите му особености.



Технически характерности:
Процесор: Intel Core i9-8950HK;Графичен адаптер: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (Notebook) – 4096 MВ, Ядро: 1493 Mhz, Памет: 7008 Mhz GDDR5, 397.31, Optimus;Оперативна памет: 16384 MВ, Dual-Channel, 1333.3 MHz, 17-17-17-39;Дисплей: 15.6 инча. 16:9, 3840 x 2160 пиксела. 282 точки/инч, 10-point capacitive, AU Optronics B156ZAN03.1, IPS, AUO31EB, гланцово покритие: да;Дънна платка: Intel HM370;Съхранение на данни: Samsung SSD PM961 1TB M. 2 PCIe 3.0 x4 NVMe (MZVLW1T0), 1024 GВ;Тегло: 1.88 Кг, захранващ адаптер: 529 гр.

Дизайн и особености
Нека в началото се позовем на модела UX550VE, с цел да можем да научим повече детайлности по отношение на металния корпус на устройството. В реалност, от Asus просто са взели за основа структурата на UX550, добавили са спомагателен сензорен екран на мястото на тъчпада и са показали всичко това във тип на новия модел UX580.



Съществуват и няколко по-малки разлики: четецът на пръстовите отпечатъци и високоговорителите са трансформирали местоположенията си. Страничните гранични кантове са боядисани в златист цвят (Rose Gold), а всички железни повърхности в този момент не са матови, както по-рано, а имат текстура на шлифован алуминий. Въпреки това, като цяло пред нас към момента си стои остарелия прочут дизайн.


Портове и връзки
Броят и типа на портовете са сходни, като при UX550, в това число и наличните Thunderbolt 3. Според нас, на лявата страна не би трябвало да има единствено един общоприет USB Type-A и пълностоен картрийдър в дясната част.

Скоростните индикатори на картрийдъра с подпружинния заключващ механизъм от вътрешната страна не са се трансформирали по отношение на предходното потомство. Копирането на един гигабайт фотоси от картата с памет на работния плот лишава по-малко от 16 секунди (за съпоставяне: 7 секунди при XPS 13 9370).

В устройството към този момент има по-нов мрежов адаптер: преди този момент беше Intel 8265, а в този момент – Intel 9560. Последният обезпечава два пъти по-голяма теоретична пропускателна дарба за канала за предаване на данни (1.7 Mbit/s по отношение на предходните 867 Mbit/s) и разполага с вграден Bluetooth 5.0 (4.2 в остарелия модел). Не успяхме да създадем инспекция на оптималната скорост за трансфер на данните, защото нашият референтен рутер Linksys EA8500 просто не можеше да обезпечи такава връзка. Максималната стойност, която успяхме да достигнем е 662 Mbps, освен това по време на тестванията нямаше никакви проблеми със сигнала и връзката.
Устройства за въвеждане
Островната клавиатура с подсветка е взета от UX550 без промени в размерите (~33.3 см x 10.4 см). Тактилното чувство е на приблизително равнище, само че ходът на бутоните е 1.5 мм, което е изцяло удобно за приложимост. Като цяло, UX580 би бил отлично място за експериментиране на такива „иновации“, като огромен блок с бутони за навигация и комутатор с вграден скенер за пръстови отпечатъци. Някои конкурентни 15-инчови ноутбуци, като Spectre x360 15, имат още и дигитален блок на клавиатурата.



Уникалният тъчпад е с вграден 5.5-инчов сензорен 1080р IPS-дисплей, който в действителност е и главната специфичност на този модел. Между двата режима на неговата работа – ScreenPad и Extension Display – могат да се превключват благодарение на бутона F6. В режим на ScreenPad, спомагателния екран работи без значение от главния и тук той има своя лична специфична функционалност: настройки, бързи бутони и огромно многообразие от спомагателни приложения.



По подразбиране са налични, калкулатор, календар, виртуален дигитален блок на клавиатурата, офис приложения, YouTube и музикален плеър. Имайте поради, че в този режим, курсора на мишката върху главния екран не се движи, защото цялата сензорна повърхнина работи съгласно потребностите на стартираното приложение. В резултат на това, потребителите ще им е много мъчно да превключват сред главния и спомагателния екран без мишката.



Освен това, кадровата периодичност на интерфейса ScreenPad постоянно понижава под 60 к/с (което не се случва в актуалните смартфони) и този % единствено се утежнява при работа на батерия. Странно, само че тези спадове по-често се случват точно в настройките на менюто в режим на ScreenPad, до момента в който при възпроизвеждане на видео или в режим на Extension Display, всичко е гладко. От Asus споделят, че това е обвързвано с икономията на сила.

Към момента, измежду наличните спомагателни приложения са единствено Spotify и Adobe, а също така има и опция за промяна на тапетите. Както виждаме, общият брой на приложенията са малко, само че от Asus дават обещание малко по-късно да пуснат SDK, с цел да се даде опция на други разработчици да разширят функционалността на Screenpad режима. Трябва също да споменем, че това решение в действителност има капацитет: могат да се осъществят задоволително доста забавни благоприятни условия за играчите и бизнес потребителите, като мониторинг на системата в действително време, обрисуване на игровата мини-карта, прогнозата за времето, курс на валутите и така нататък

Звуковата и тактилна противоположна връзка по време на потребление на Screenpad липсват и всичко наподобява съвсем същото, както и при виртуалния дигитален блок на Zephyrus GX501. Вибропредаването би направило взаимоотношението с новаторския тъчпад по-удобно и естествено.

Наистина комфортен се оказа Extension Display режимът. Той трансформира повърхността на тъчпада в спомагателен екран, който се разпознава от операционната система Windows като външен екран. Потребителят може да възпроизведе на 5.5-инчовия екран 1080р прозореца на Explorer. Приложението наподобява тъкмо по този начин, както на всеки различен общоприет екран. Това в действителност е доста комфортно както за мултимедия, по този начин и за работни задания, защото спомагателния екран се включва с натискане единствено на един бутон.

При всички явни преимущества на Extension Display, този режим има и своите дефекти. Когато той е включен, тъчпада престава да извършва функционалностите на сензорен екран. Докосването или придвижването на пръста провокира единствено пренасяне на курсора, а не взаимоотношение с екранното наличие.

На първо място това е объркващо, защото всички сме привикнали да щракаме върху файловете и досиетата в Windows на таблетите и ноутбуците със сензорни екрани. В последна сметка, преместването на курсора на мишката върху главния екран се усеща мигновено със съответните придвижвания на ръката, само че на спомагателния екран, това се прави със забавяне.

Един от главните дефекти на тъчпада с екран е неговото матирано покритие. Очаквахме стъклото на 5.5-инчовия 1080р екран да стане транспарантно, както при смарт телефоните, само че от Asus са предпочели да се откажат от Gorilla Glass.



Управлението с показалеца се обезпечава тъкмо и непрестанно, тъчпада тук съвсем не се усеща по друго от тези, които са употребявани в множеството ултрабуци. Въпреки това, се оказва, че изображението върху вградения в сензорната повърхнина екран наподобява много по-зърнесто.

Ще би трябвало обаче да мине известно време, преди да привикнете и да се приучите с бързия преход на погледа сред двата екрана, защото дистанцията сред тях е доста по-голямо, в сравнение с в общоприетата настройка с няколко монитора.

Пожелание, с цел да се пести заряд на батерията, Screenpad може и въобще да го изключите. Драйверът за Microsoft Precision Touchpad разрешава да се разпознават жестовете и да се обработват до четири едновременни докосвания.

Ние също по този начин измерихме яркостта, контраста и времето за реакция във вградения в тъчпада екран. Невероятно, само че оптималната му бляскавост е по-висока от тази на главния екран (448 нита, против 358 нит). Контрастът е доста добър, а съотношението е 1000:1, само че това е малко като се има поради зърнестите изображения върху матовото покритие.
Дисплей
В нашия обзорен пример е употребен IPS панел с маркировката: B156ZAN03.1, чийто производител е AU Optronics. Със същия екран е екипиран и ZenBook Flip 15 UX561UD. Яркостта, контраста и цветовата температура при двата екрана са съвсем идентични. Изображението на екрана наподобява блестящо и сочно, с помощта на гланцовата повърхнина на защитното стъкло Gorilla Glass. Яркостта е изцяло задоволителна, само че ние чакахме по-голяма от най-високото равнище на осветление, защото в края на краищата, преносимия компютър решително съперничи с XPS 15 и MacBook Pro 15.

Времето за реакция на екрана (от черно към бяло, от сиво към сиво) като цяло е много положително, изключително като го съпоставим с индикаторите на 4K UHD IGZO панела на XPS 13. Тези, които желаят да се снабдят с екран с по-висока периодичност на освежаване и бърза реакция, би трябвало да извърнат внимание на по-тесния сегмент от игрови устройства, като да вземем за пример ROG GL504 Hero II, където индикатора е 120 и даже 144 Hz, трансформирал се в стандарт.

От Asus настояват, че екрана на преносимия компютър обезпечава цялостно покритие на цветовото AdobeRGB пространство, само че съгласно нашите измервания, този индикатор е 88%. Като се има поради, че има в действителност огромен брой разнообразни методики за премерване на цветовото покритие, не е удачно да оспорваме посочените индикатори. Като цяло, възпроизвеждането на цветовете тук е съвсем същото, като при ZenBook Flip 15 UX561UD и даже надвишават индикаторите на IGZO екрана от Sharp в XPS 15 от последно потомство.
 Покритие на цветовото sRGB пространство Покритие на цветовото sRGB пространство  Покритие на цветовото AdobeRGB пространство Покритие на цветовото AdobeRGB пространство
По-нататъшния разбор благодарение на спектрофотометъра X-Rite разкри доста тъкмо предаване на нюансите на сивото и вярна цветова температура със заводските параметри. Това значи, че определянето на размера в този случай ще бъде ненужно. Дори в случай че се опитаме да калибрираме екрана, няма да има никакъв позитивен резултат от това. От Asus също настояват, че всички UX580 имат заводска сертификация Pantone.

Странно, само че колкото по-наситени са нюансите на зеленото и синьото, толкоз по-ниска става точността на цветопредаването. В същото време, нюансите на синьото и жълтото остават в границите на sRGB пространството. Очевидно е, че въпреки всичко има потребност от по-точно калибриране за реализиране на идеалното цветопредаване.
Производителност
Посочените в спецификациите на UX580 от осмо потомство процесори Intel (Core i5/i7/i9) и графична карта GeForce GTX 1050 Ti дружно обезпечават продуктивност, задоволителна за разглеждане и обработка на видео и даже игри. Трябва да уточним, че съгласно Asus, тъчпада тук няма собствен личен процесор, а оттова това значи, че ще употребява част от ресурсите на CPU и GPU. За да може най-точно да се съобщи качеството на опита за взаимоотношение с UX580, всички по-нататъшни проби, за осъществени с включен екран на тъчпада – в края на краищата, това е основната специфичност на преносимия компютър.

Преди обаче да закупите този ноутбук, Ви предлагаме авансово да обмислите кой от разновидностите – с 8 или 16 GB RAM Ви е нужен, тъй като тук не е планувана алтернатива за увеличение размера на паметта.


Температурни и акустични индикатори
Охладителната Система се състои от два идентични вентилатора с две топлинни тръби сред тях. Стандартните игрови ноутбуци, да вземем за пример устройствата от сериите Dell G7 или MSI GL, със същата настройка (CPU + GP) са с по-масивни и ефикасни охладители.

Вентилаторите не се чуват в положение на покой, даже и при осъществяване на елементарни задания, като редактиране на текст. За страдание, електрониката на нашия тестов пример генерира много видим звук по време на работа, заради което общият звук в положение на покой въпреки всичко си е много мощен.

Температурата на съвсем цялата повърхнина към клавиатурата е повече или по-малко идентична, само че единствено в двете зони, под които са ситуирани вентилаторите е малко по-топло. Под високи натоварвания, температурата в описаните места, както и в центъра на клавиатурата, нараства до 40 и даже 50 °C. Ние не предлагаме на потребителите на този преносим компютър да играят върху неравни повърхности. За благополучие, местата върху ноутбука, в това число и в региона на тъчпада и WASD бутоните в никакъв случай не се нагрява повече от удобните за чувство стойности, без значение от настоящото натоварване. Симетричното загряване от двете страни се следи и в модела Zenbook UX550.

Трябва да се означи, че вентилационни отвори в дъното на преносимия компютър или върху страничните елементи на корпуса липсват – въздухът излиза в долната част на екрана (между пантите) и за това е значимо да не се закрива тази зона. Максималната температура на горната част на главния корпус е 42.4 °C. За съпоставяне, междинният % на всички мултимедийни ноутбуци – 35.9 °C (от 21 до 71 °C).



Качеството на звука на вградените високоговорители, които са под марката Harman Kardon, е с над междинното равнище и с порядъчен бас – всичко, както дава обещание производителя („звукът е по-силен и по-чист от този в UX550“). Поради обстоятелството, че високоговорителите са преместени покрай тъчпада, корпуса се е трансформирал в резонатор, даже и на половина на равнището на силата на звука – това може да обърка потребителите, които обичат да играят, без слушалки.
Енергопотребление и самостоятелност
Системата употребява от 11 до 23 вата сила в положение на покой, според от определената скица на зареждане и яркостта на екрана. Този диапазон е доста по-широк, в сравнение с при множеството 15-инчови ноутбуци от същия клас. За съпоставяне, XPS 15 и ZenBook Pro UX550 изискват от 3 до 8 вата в идентични условия. Деактивирането на спомагателния екран съвсем не трансформира потреблението на сила: успяхме да реализираме спад от единствено 0.8 вата.

По време на игри и при рискови натоварвания, UX580GE се държи съвсем по същия метод, както UX550VE с GTX 1050 Ti. Системата употребява в това положение от 103 до 112 Вата. Захранването се обезпечава от зарядно устройство със междинни размери и номинална мощ от 150 Вата.

Автономията дава обещание да бъде малко по-скромна от тази на UX550, защото в нашия тестов пример с два екрана, потенциалът на батерията е леко по-малък. Времето за работа е близо 2 часа по-малко, в сравнение с в посочените модели (в реален WiFi тест), даже и когато екрана в тъчпада е изцяло изключен. Когато той е деен, времето за работа може да намалее с 4 часа.

Потребителите обаче би трябвало да чакат от 4 до 6 часа живот на батерията при дейна връзка с мрежата и включен спомагателен екран и дискретния графичен адаптер – и това при оповестените от производителя 9.5 часа. Сред ултрабуците, този резултат в най-хубавия случай е междинен, защото конкурентните устройства от този клас работят 1-3 часа по-дълго при равни други условия.

Зареждането на батерията лишава към 1.5 часа. Според Asus, батерията на ноутбука може да се зарежда до 60% за 49 минути, което беше доказано и в нашите проби.
Обобщение
Към момента не можем да дадем изчерпателно и дефинитивно мнение по отношение на UX580, защото тествахме предпродажбения пример, в който процесора Core i9 се държи извънредно необичайно и несигурно. Окончателно мнение по отношение на работата на това устройство ще можем да дадем, когато тестваме и проучим другия пример на модела. Мнение по отношение на неповторимите функционалности и благоприятни условия на UX580 можем да споделим още в този момент.

В реалност, Screenpad се оказа по-практична иновация от Apple Touch Bar. Основната идея на спомагателния 5.5-инчов 1080р екран спрямо ексцентричното решение на Apple, има преимущества както за развлекателни, по този начин и за работни задания. Най-интересното е, че за използването на тъчпад технологичнията даже не е належащо да инсталирате някакъв програмен продукт – той от кутията е задоволително функционален; допустимо е за един момент да свържете втори екран, което е в действителност комфортно – за какво да не се употребява подобен тъчпад и във всички портативни компютри?

Тези, които вкъщи или в работата имат повече от един екран, не би трябвало да се мъчат да се върнат към устройството с един екран. В това отношение, UX580 е най-иновативният Windows ноутбук. Ние към този момент сме нетърпеливи да разберем какви други хрумвания за потреблението на спомагателния екрана ще прибавят разработчиците, когато Asus пусне SDK.

Положителни черти:
отличен 4K UHD екран със 100% AdobeRGB покритие;уникален и удобен 5.5-инчов тъчпад с вграден 1080р екран;няма PWM;два врата Thunderbolt 3;високоскоростен безжичен адаптер Intel 9560;лесно обслужване.
Отрицателни черти:
картрийдърът не е задоволително бърз и поддържа единствено microSD;производителността на GTX 1050 Ti е малко по-ниска от стандартната;взаимодействието с спомагателния екран е мъчно без мишка;забележимо свистене на дроселите в нашия тестов образец;висока консумация на сила в положение на покой;RAM е запоена върху дънната платка и не може да се увеличава;рамката на екрана е по-голяма спрямо тази на конкуренцията;четливостта на екрана на улицата може да бъде и по-добра;зърнесто изображение върху спомагателния дисплей;автономността е по-ниска от предстоящото.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР