Компания, близка до бившия министър на иновациите от правителството на

...
Компания, близка до бившия министър на иновациите от правителството на
Коментари Харесай

Сестрата на депутатка от ПП получила финансиране от Фонд, поверен на Даниел Лорер

Компания, близка до някогашния министър на нововъведенията от държавното управление на Кирил Петков – Даниел Лорер, и депутатката Деница Симеонова, е получила държавни пари под формата на финансиране на стартъп. Тази информация удостовери пред БТВ и Георги Георгиев, който е напуснал листата на „ Промяната “ във Враца поради Деница Симеонова.  

В обява в „ Капитал “ от 11 август, със заглавие „ Innovation Capital влага 100 хиляди лева в младата компания Foody.to “, излиза наяве по какъв начин фондът Иновейшън Кепитъл, който работи най-вече с обществени средства, предоставени от Фонда на Фондовете, е вложил 50 хиляди евро във Foody.to – стартъп, целящ да понижи изхвърлянето на храна в ресторантьорския отрасъл.

„ Иновейшън Кепитъл “ АД, ЕИК 205457880, е фонд управител, ръководещ „ Иновейшън Кепитъл Фонд “ КДА, 205910918. Фондът влага средства, предоставени от Фонда на Фондовете, който е част от структурата на Министерството на нововъведенията и растежа. Средствата идват от данъкоплатците в България и Европейски Съюз, чрез Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “.

Дружеството „ София ту гоу “ ООД, ЕИК 206285939, което работи под комерсиалното название „ Foody.to “, е учредено от сестрите Деница Димитрова Симеонова и Светослава Димитрова Симеонова в края на 2020 година

През октомври 2021 година Деница Симеонова трансферира дружествените си дялове в „ София ту гоу “ ООД, в интерес на сестра си Светослава Симеонова. По-малко от шест месеца по-късно – на 17.03.2022 година Иновейшън Кепитъл Фонд е признато като съучастник в „ София ту гоу “ ООД и съгласно публикацията нагоре е направило инвестиция от 50 хиляди евро.

Припомняме, че през ноември 2021 година Деница Симеонова е определена за депутат в 47-ото Народно събрание от листата на „ Продължаваме промяната “.

Като народен представител от „ Промяната “ актуалният лидер на листа във Враца Деница Симеонова е била член на парламентарната група по икономическа политика и нововъведения. Министерството на нововъведенията и растежа, което в този миг е поверено на Даниел Лорер – министър от същата политическа групировка – „ Продължаваме промяната “, е принципал на Фонда на Фондовете.

Като народен представител Деница Симеонова е видна политическа персона, според наредбите на закона за ограниченията против изпирането на пари, а сестра ѝ – Светослава Симеонова е обвързвано лице с видна политическа персона, според същия закон.

Лицата, ръководещи различни капиталови фондове, какъвто е и Иновейшън Кепитъл Фонд, са задължени да подхващат ограничения за предварителна защита на потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари и попречване спор на ползи.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР