Компаниите-членовете на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора

...
Компаниите-членовете на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора
Коментари Харесай

Над 30 000 тона употребявани дрехи и обувки са оползотворени у нас през 2020 г.

Компаниите-членовете на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка (АПТДВУ) са обезпечили повторната приложимост и преработване на 30 097 тона ненужни облекла и обувки през миналата година. 70% от тях са готови за повторна приложимост, като 24 013 тона са изнесени за пазари в Източна Европа, Азия и Африка, а в така наречен Second-hand магазини в България се продава към 10% от сортирания текстил. Негодният за повторна приложимост текстил се предава за разнообразни типове оползотворяване и преработване, като по този метод членовете на АПТДВУ съумяват да реализират съвсем нулеви равнища на депониране на боклуци.

Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора сплотява повече от 40 компании, които събират, сортират и търгуват с облекла за повторна приложимост и текстил ни боклуци. Пряко ангажирани с активността са 5000 души. Годишният оборот на компаниите-членове за 2020 година е 176 млн. лева, а импортираните в бюджета налози, осигуровки, мита и такси – повече от 24 млн. лева

Чрез обслужването на профилирани контейнери за текстил ни боклуци, в България са събрани 1721 тона текстил ни произведения, близо 70% от тях са събрани в София. Членове на Асоциацията все още имат ситуирани над 200 контейнера в 12 общини в страната. Ако тези облекла бяха станали част от общия битов боклук или изхвърлени на неуместно място, те щяха да генерират повече от 400 тона въглеродни излъчвания – това се равнява на СО2 излъчванията, които би генерирал автомобил при изминаването на 1 милион и 200 хиляди километра. Към момента в България няма въведена система за разделно събиране на текстил , само че съгласно Плана за кръгова стопанска система на Европейската комисия до 2025 година във всяка страна-член на Европейски Съюз отпадъците от текстил би трябвало да бъдат разделно събирани.

Индустрията с облекла втора ръка е кръгообразен бизнес модел, който действа в България от близо 30 години. В страната работят български и интернационалните компании, които годишно обезпечават обработката, сортирането и преработването на десетки хиляди тонове използван текстил. „ Всъщност, нашата активност е извънредно потребна и поддържа новите политики и бизнес модели, налагани с Европейската Зелена договорка и по-конкретно Плана за кръгова стопанска система. Така наречената „ бърза мода “ и възходящото произвеждане на некачествените облекла , направиха „ по-видими “ отрицателните екологични последици на текстил ното промишленост. Една от ограниченията, подхванати от Европейската комисия, е точно поощряване на повторната приложимост “, разяснява Севдалин Спасов, ръководител на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка и шеф на М Холдинг.

Асоциацията е част от професионалната общественост на Световната федерация за преработване (BiR) и Европейската конфедерация на рециклираща промишленост (EuRIC). „ Участваме в световните процеси, които засягат текстил ната промишленост и ще пренесем този опит в България. Един от значимите цели в активността ни през тази 2021 година е дейното допринасяне за изработването на Европейска тактика за текстил а, защото участваме в работните групи по основаването й. Това е основен документ, който ще обезпечи нововъведения в бранша и ще подтиква пазарът на устойчиви текстил ни произведения, в това число пазарът за повторна приложимост на текстил , добавя още Севдалин Спасов.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР