Компании трябва да докладват колко от техните служители получават над

...
Компании трябва да докладват колко от техните служители получават над
Коментари Харесай

Задължават фирмите да докладват за служители с високи заплати

Компании би трябвало да рапортуват какъв брой от техните чиновници получават над 1 милион евро на година. Това плануват „ Насоки по отношение на събирането на данни за високоплатени чиновници според Директива 2013/36/ЕС и Директива (ЕС) 2019/2034 “, издадени от Европейския банков орган, които Българска народна банка е приела да съблюдава.

В тях се разказва методът, по който би трябвало да се ползват тези разпореждания във връзка с събирането на информация за лицата във всяка институция и във всеки капиталов медиатор, получаващи хонорари от 1 милион евро или повече на финансова година.
-->
Насоките се ползват от 31 декември 2022 година за данните, които следва да бъдат събрани през 2023 година за финансовата 2022 година, с цел да се подсигурява непрестанно годишно събиране на данни за високоплатени чиновници, написа още в документа.

Данните за високоплатени чиновници следва да се показват на способените органи, а по-късно на Европейския банков орган. Данни би трябвало да дават институция майка от Европейски Съюз, финансов холдинг майка от Европейски Съюз или финансов холдинг майка със смесена активност от Европейски Съюз, както и от капиталов медиатор и капиталов холдинг от Европейски Съюз или холдинг със смесена активност.

Когато сдруженията нямат високоплатени чиновници, за които да рапортуват, не е належащо да показват тази информация, в случай че способният орган категорично не изиска това. 

Високоплатените чиновници ще бъдат разграничени в групи, да вземем за пример от 1 милион евро до не повече от 2 милиона евро; от 2 милиона евро до не повече от 3 милиона евро и така нататък

Всеки високоплатен чиновник следва да бъде разпределен в категорията заплащания въз основа на общото заплащане на чиновниците, предоставено за финансовата година. Дружествата следва да показват нужната информация, като употребяват данни от края на финансовата година, деноминирани в евро.

Следва да се рапортува за всички чиновници, получили 1 милион евро или повече за финансовата година, даже в случай че са напуснали преди края на  финансовата година или в случай че сумата от 1 милион евро е достигната само заради даването на обезпечено изменчиво заплащане или компенсации при преустановяване на трудовите правни отношения.

Броят на високоплатените чиновници следва да се рапортува като брой физически лица (численост), без значение от броя на работните часове, заложен в трудовите им контракти.

За всеки високоплатен чиновник следва да се рапортува възнаграждението, предоставено в евро, детайлите на възнаграждението, страната членка, функционалността или типа на активността му и отговорностите му, написа pariteni.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР